18 jan 2014 04:00

23 jan 2015 15:37

Välkommen hem!

Karin Långström Vinge

I dag återinvigs S:ta Helena kyrka. Välkommen hem! är budskapet. En efter en blir de olika entreprenörerna för bygg, el, gjuteri, vvs, konst färdiga och kan beskåda sina insatser för vår stad. För kyrkan har betydelse i vår stads liv, oavsett om man definierar sig som engagerad, troende, längtande, sökande eller allmänt kulturintresserad.

S:ta Helena kyrka är vardagsrum och högtidsrum för alla som på olika sätt får anledning att besöka henne. Det handlar om dop, vigslar och begravningar. Konserter och gudstjänster.

Välkommen hem och titta på konsten! En del är gammalt och en del är nytt. Gerd Allerts väv i koret med korset som silar dagsljuset genom sina trådar, finns kvar. I de främre nyinredda rummen finns Lena Lerviks skulptur Ömhetens Madonna, och Henrik Allerts bidrag är en blå ängel mot guldbakgrund.

Välkommen hem och tänd ett ljus i den nya ljusbäraren. (En del föredrar att gå in i kyrkan när ingen gudstjänst pågår. Det finns uppenbarligen en längtan efter stillhet och rymd). Ljusbäraren, som är ritad av Åsa Blixt och tillverkad av Furhoffs, tar upp tematiken i det innertak som placerades där 1972.

Den som flanerar i kyrkan dessa dagar får vara med om en rad kulturhistoriska händelser. Härom dagen var det dags att hänga tillbaka den stora 1600-talsljuskronan. Den har varit på restaurering hos Skara Gelbgjuteri, och detta var deras sista projekt. Gelbmästare Lennart Dickens såg mer än stolt ut när kronan kom på plats.

Själv upptäcker jag nya saker hela tiden, och flera gånger har jag gått tillbaka till bilder från förr för att jämföra nutid och historia. Genom att tala med besökare får jag också inspiration till nya predikningar utifrån deras reflektioner.

I dag återinvigs kyrkan. Traditionsenligt kommer biskopen och inleder med att banka med sin käpp (kräklan) på kyrkporten. Det är inte ofta man får vara med om det! Alla som sitter inne i kyrkan kommer att kunna se detta på väggarna i koret eftersom vi direktsänder via kamera och projektor.

Nya tekniska möjligheter finns ju naturligtvis i S:ta Helena kyrka. Bild och ljud i toppklass. Trådlöst nätverk. Och i mixerbordet en sladd som vi kan koppla in i våra iPhones och spela musik direkt i högtalarna. Mäktigt och funktionellt. Välkommen hem!

Karin Långström Vinge

Hiss: Gnistrande snökristaller i trädgrenarna med magisk soluppgång i bakgrunden...

Diss: Fattar inte varför jag har is på insidan av rutorna på bilen?!

I dag återinvigs S:ta Helena kyrka. Välkommen hem! är budskapet. En efter en blir de olika entreprenörerna för bygg, el, gjuteri, vvs, konst färdiga och kan beskåda sina insatser för vår stad. För kyrkan har betydelse i vår stads liv, oavsett om man definierar sig som engagerad, troende, längtande, sökande eller allmänt kulturintresserad.

S:ta Helena kyrka är vardagsrum och högtidsrum för alla som på olika sätt får anledning att besöka henne. Det handlar om dop, vigslar och begravningar. Konserter och gudstjänster.

Välkommen hem och titta på konsten! En del är gammalt och en del är nytt. Gerd Allerts väv i koret med korset som silar dagsljuset genom sina trådar, finns kvar. I de främre nyinredda rummen finns Lena Lerviks skulptur Ömhetens Madonna, och Henrik Allerts bidrag är en blå ängel mot guldbakgrund.

Välkommen hem och tänd ett ljus i den nya ljusbäraren. (En del föredrar att gå in i kyrkan när ingen gudstjänst pågår. Det finns uppenbarligen en längtan efter stillhet och rymd). Ljusbäraren, som är ritad av Åsa Blixt och tillverkad av Furhoffs, tar upp tematiken i det innertak som placerades där 1972.

Den som flanerar i kyrkan dessa dagar får vara med om en rad kulturhistoriska händelser. Härom dagen var det dags att hänga tillbaka den stora 1600-talsljuskronan. Den har varit på restaurering hos Skara Gelbgjuteri, och detta var deras sista projekt. Gelbmästare Lennart Dickens såg mer än stolt ut när kronan kom på plats.

Själv upptäcker jag nya saker hela tiden, och flera gånger har jag gått tillbaka till bilder från förr för att jämföra nutid och historia. Genom att tala med besökare får jag också inspiration till nya predikningar utifrån deras reflektioner.

I dag återinvigs kyrkan. Traditionsenligt kommer biskopen och inleder med att banka med sin käpp (kräklan) på kyrkporten. Det är inte ofta man får vara med om det! Alla som sitter inne i kyrkan kommer att kunna se detta på väggarna i koret eftersom vi direktsänder via kamera och projektor.

Nya tekniska möjligheter finns ju naturligtvis i S:ta Helena kyrka. Bild och ljud i toppklass. Trådlöst nätverk. Och i mixerbordet en sladd som vi kan koppla in i våra iPhones och spela musik direkt i högtalarna. Mäktigt och funktionellt. Välkommen hem!

Karin Långström Vinge

Hiss: Gnistrande snökristaller i trädgrenarna med magisk soluppgång i bakgrunden...

Diss: Fattar inte varför jag har is på insidan av rutorna på bilen?!

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.