10 feb 2014 04:00

23 jan 2015 15:38

Där och då bestämde jag mig för en tågrevolt

Petra Lundgren

Goda tankar. Så står det på plastpåsen jag hittar utanför grinden en lördagsmorgon. Jag tar det som ett tecken. Det mesta blir ju lättare om man tänker goda tankar.

Men det är inte alltid så lätt. Till exempel är det inte lätt när man pendlar och lägger sitt liv (läs: sin tid) i händerna på SJ, Västtrafik och Trafikverket.

Jag är sjukt less på att tågen alltid är sena. Det är rena lotteriet att åka tåg. Är det inte spårfel, så är det vagnfel, frusna växlar eller nedrivna kontaktledningar.

Enda gången jag blir förvånad är när tåget jag åker med är i tid. Så ska det inte behöva vara. Det ska vara tvärtom. I den perfekta tågvärlden ska man bli förvånad när tåget är sent.

Nu på senare tid har det varit värre än vanligt tycker jag.

Då är det svårt att tänka goda tankar.

Som en fredagsmorgon när jag som vanligt skulle till jobbet. När jag kollade på min SJ-app hemma såg tåget ut att gå i tid. När jag kom till stationen var verkligheten en annan. Jag är trött på att stå och tågvänta i blåsten på stationen.

Vi väntade och väntade och väntade och väntade och tiden när tåget skulle komma flyttades fram och det hojtades om spårfel. Sedan kom tåget från Skövde som skulle gå till Göteborg på vår perrong och alla tänkte: Va?

Om någon ropade ut något i högtalarna? Nej, sådant ingår nog inte längre. Alla fick fråga varandra i stället. Simsalabim stod det plötsligt Skövde på tåget och jag tänkte: Men tåget från Nässjö då?

Jo, det kom inglidande med en drös passagerare som skulle till Skövde och som vi fått vänta lite extra på. Då var det inte alls spårfel utan vagnfel. Och jag bara: Hallå det är 2014, vad sägs om lite rätt och riktig information?

Då är det svårt att tänka goda tankar.

Och det ska inte ta två och en halv timma att ta sig hem från Partille. Det ska ta en timma och tio minuter, prick. Alltså, jag tror det är lättare att vinna på Triss än att åka pendeltåg. Kollade när jag gick till stationen. Jodå, tåget skulle gå. Kollade när jag kom fram, då var tåget sent. Det kan hända mycket på fem minuter tydligen. Sedan hände det ännu mer för tåget ställdes in helt.

Det är då en god tanke föds i mitt huvud. Jag funderar på en liten tågrevolt. Och en dag gör jag slag i saken, jag tar bilen till jobbet. En tågfri dag. Det kändes väldigt befriande.

Hiss

Att känna att våren inte är så långt bort

Diss

Pansar-is på bilrutorna

Goda tankar. Så står det på plastpåsen jag hittar utanför grinden en lördagsmorgon. Jag tar det som ett tecken. Det mesta blir ju lättare om man tänker goda tankar.

Men det är inte alltid så lätt. Till exempel är det inte lätt när man pendlar och lägger sitt liv (läs: sin tid) i händerna på SJ, Västtrafik och Trafikverket.

Jag är sjukt less på att tågen alltid är sena. Det är rena lotteriet att åka tåg. Är det inte spårfel, så är det vagnfel, frusna växlar eller nedrivna kontaktledningar.

Enda gången jag blir förvånad är när tåget jag åker med är i tid. Så ska det inte behöva vara. Det ska vara tvärtom. I den perfekta tågvärlden ska man bli förvånad när tåget är sent.

Nu på senare tid har det varit värre än vanligt tycker jag.

Då är det svårt att tänka goda tankar.

Som en fredagsmorgon när jag som vanligt skulle till jobbet. När jag kollade på min SJ-app hemma såg tåget ut att gå i tid. När jag kom till stationen var verkligheten en annan. Jag är trött på att stå och tågvänta i blåsten på stationen.

Vi väntade och väntade och väntade och väntade och tiden när tåget skulle komma flyttades fram och det hojtades om spårfel. Sedan kom tåget från Skövde som skulle gå till Göteborg på vår perrong och alla tänkte: Va?

Om någon ropade ut något i högtalarna? Nej, sådant ingår nog inte längre. Alla fick fråga varandra i stället. Simsalabim stod det plötsligt Skövde på tåget och jag tänkte: Men tåget från Nässjö då?

Jo, det kom inglidande med en drös passagerare som skulle till Skövde och som vi fått vänta lite extra på. Då var det inte alls spårfel utan vagnfel. Och jag bara: Hallå det är 2014, vad sägs om lite rätt och riktig information?

Då är det svårt att tänka goda tankar.

Och det ska inte ta två och en halv timma att ta sig hem från Partille. Det ska ta en timma och tio minuter, prick. Alltså, jag tror det är lättare att vinna på Triss än att åka pendeltåg. Kollade när jag gick till stationen. Jodå, tåget skulle gå. Kollade när jag kom fram, då var tåget sent. Det kan hända mycket på fem minuter tydligen. Sedan hände det ännu mer för tåget ställdes in helt.

Det är då en god tanke föds i mitt huvud. Jag funderar på en liten tågrevolt. Och en dag gör jag slag i saken, jag tar bilen till jobbet. En tågfri dag. Det kändes väldigt befriande.

Hiss

Att känna att våren inte är så långt bort

Diss

Pansar-is på bilrutorna

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.