03 mar 2014 07:59

23 jan 2015 15:39

Uppslagetkrönikan: Efter Berlin tänker jag upptäcka världen

Känslan då flyget lyfter och du ser landskap under dig allt mer och mer försvinna bort. När flygplanet lämnar mark, det har jag äntligen fått uppleva, efter 18 år så har jag äntligen fått flyga det var det enda jag nämnde när min familj frågade vad jag önskade mig när jag fyllde år.

Detta var något jag bara slängde ur mig och hoppades på det bästa och nu har jag flugit två gånger och resan ledde till vackra Tyskland och nu när jag tänker efter: Vilket galen resa det var.

Min allra första resa till ett annat land och gud vad annorlunda vi människor lever och ser på samhället nu idag. Det första jag och min pappa möttes av i Berlin var sängskatt och jag vet vad ni tänker. Vadå sängskatt finns det, och ja det finns, du betalar alltså en skatt för att sova i en säng i vissa städer i Tyskland.

Så efter vi betalat vår sängskatt och checkat in på rummet så snörade vi på oss skorna igen och marscherade fort ut i stora Berlin.

Vi hade bestämt oss för att se oss omkring och spontana som vi är bestämde vi oss för att göra det som faller oss in, vilket resulterade många långa och alltför onödiga promenader och lika mycket skratt. Jag har läst tyska i tre år och med hjälp av den kom vi faktiskt fram till Berlin Zoo, åt friterad kyckling på kända KFC och lyckades även komma in i ett upplopp vid Brandenburger Tor.

Det som jag och min pappa både nu kan uttala helt korrekt, stava och även förstå vad det betyder är ordet durchfallen som förekom vid alltför många olägliga tillfällen. På tal om olägliga tillfällen så kom ju jag och min pappa självklart i rättan tid till tysk vattengympa på hotellet samma kväll, och vi båda vände i dörren till badbassängen och vek oss av skratt.

Men det som slog mig mest med denna resa är hur vackert det var i Berlin och fotogalen som jag är så var detta en stad som föll mig perfekt i smaken, enorma parker, vackra gator och inte prata om Brandenburger Tor. Jag kom hem med två fulla minneskort efter denna resa.

Nu när jag kollar tillbaka på alla bilder får jag tankar om vilken toppenpresent detta var och hur mycket jag ska se mig om i världen efter detta. Jag vill upptäcka världen medan jag kan och planerar redan att ta min packning och åka till Spanien i höst för att se hur samhället ser ut där och det viktigaste av allt se vad som finns att fotografera där. Min resa har bara börjat och en sak är säker: Jag behöver tre minneskort till nästa resa!

Känslan då flyget lyfter och du ser landskap under dig allt mer och mer försvinna bort. När flygplanet lämnar mark, det har jag äntligen fått uppleva, efter 18 år så har jag äntligen fått flyga det var det enda jag nämnde när min familj frågade vad jag önskade mig när jag fyllde år.

Detta var något jag bara slängde ur mig och hoppades på det bästa och nu har jag flugit två gånger och resan ledde till vackra Tyskland och nu när jag tänker efter: Vilket galen resa det var.

Min allra första resa till ett annat land och gud vad annorlunda vi människor lever och ser på samhället nu idag. Det första jag och min pappa möttes av i Berlin var sängskatt och jag vet vad ni tänker. Vadå sängskatt finns det, och ja det finns, du betalar alltså en skatt för att sova i en säng i vissa städer i Tyskland.

Så efter vi betalat vår sängskatt och checkat in på rummet så snörade vi på oss skorna igen och marscherade fort ut i stora Berlin.

Vi hade bestämt oss för att se oss omkring och spontana som vi är bestämde vi oss för att göra det som faller oss in, vilket resulterade många långa och alltför onödiga promenader och lika mycket skratt. Jag har läst tyska i tre år och med hjälp av den kom vi faktiskt fram till Berlin Zoo, åt friterad kyckling på kända KFC och lyckades även komma in i ett upplopp vid Brandenburger Tor.

Det som jag och min pappa både nu kan uttala helt korrekt, stava och även förstå vad det betyder är ordet durchfallen som förekom vid alltför många olägliga tillfällen. På tal om olägliga tillfällen så kom ju jag och min pappa självklart i rättan tid till tysk vattengympa på hotellet samma kväll, och vi båda vände i dörren till badbassängen och vek oss av skratt.

Men det som slog mig mest med denna resa är hur vackert det var i Berlin och fotogalen som jag är så var detta en stad som föll mig perfekt i smaken, enorma parker, vackra gator och inte prata om Brandenburger Tor. Jag kom hem med två fulla minneskort efter denna resa.

Nu när jag kollar tillbaka på alla bilder får jag tankar om vilken toppenpresent detta var och hur mycket jag ska se mig om i världen efter detta. Jag vill upptäcka världen medan jag kan och planerar redan att ta min packning och åka till Spanien i höst för att se hur samhället ser ut där och det viktigaste av allt se vad som finns att fotografera där. Min resa har bara börjat och en sak är säker: Jag behöver tre minneskort till nästa resa!

  • Ida Johansson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.