10 mar 2014 06:00

23 jan 2015 15:39

Mirakelmedicinen

Jag satt och kollade på tv en vanlig söndagseftermiddag. Jag kände mig så där halvpigg och hängig och efter ytterligare en ilsken diskussion med min bror, kom mamma in i rummet och utbrast: ”Nu få det vara nog med ert tjafs! Ut och få ny frisk energi!”.

Jag och min bror stirrade på henne med gapande munnar. Ut? Vi ville inte gå ut! Vi var ju trötta och ville fortsätta slappa framför tv:n under filten, att gå ut, det var ju ansträngande! Men efter många ilskna argument från mamma, slängde jag och min bror ilsket på oss tennisskorna och tog fotbollen för att bege oss ut till fotbollsplanen.

Vi var båda arga som bin i hissen ner mot källarplan och vi beklagade oss över hur lerigt och kallt det skulle vara ute. Den tjuriga diskussionen fortsatte hela vägen genom garaget där vi ilsket drog fram cyklarna och det var inte förrän vi kom ut och mötte dagsljuset som vi tystnade. Vi andades in den kyliga vårluften och helt plötsligt kändes det inte alls så tokigt med en fotbollsmatch trots allt.

Vi cyklade ikapp till fotbollsplanen och spelade runt i leran resten av eftermiddagen, skrattande och bubblande av glädje och energi. När vi senare kom hem på kvällen skröt vi om hur roligt vi hade haft det för mamma som bara log och sa: ”Vad var det jag sa?”. Visst hade hon rätt, vilket jag sällan brukar erkänna. Bara genom att gå ut och möta dagsljuset gav det oss ny härlig energi som direkt fick oss på bättre humör.

Tänk så enkelt det var. Jag tror dessvärre att dessa nyttiga stunder håller på att försvinna. Det kyliga klimatet i Sverige och den nya tekniken gör att vi gärna stannar inne mer än nödvändigt. När jag nu tänker tillbaka på min tråkiga söndagseftermiddag vet jag att jag aldrig skulle ha gått ut om inte mamma hade pressat mig som hon gjorde.

Det där steget upp ur tv-soffan eller upp från skrivbordsstolen är segt. Ändå vet vi att om vi bara reser oss upp, tar på oss träningsskorna, packar gymväskan eller bara tar en enkel promenad så kommer vi bli mycket piggare. Människan är av naturen lat men det är också av naturen som vi kan få ny frisk energi. Allt som krävs är att ta det där sega steget och hjälpa varandra genom att tagga och pusha på. Rörelse är ju trots allt den bästa medicinen, ja rena mirakelmedicinen.

Jag satt och kollade på tv en vanlig söndagseftermiddag. Jag kände mig så där halvpigg och hängig och efter ytterligare en ilsken diskussion med min bror, kom mamma in i rummet och utbrast: ”Nu få det vara nog med ert tjafs! Ut och få ny frisk energi!”.

Jag och min bror stirrade på henne med gapande munnar. Ut? Vi ville inte gå ut! Vi var ju trötta och ville fortsätta slappa framför tv:n under filten, att gå ut, det var ju ansträngande! Men efter många ilskna argument från mamma, slängde jag och min bror ilsket på oss tennisskorna och tog fotbollen för att bege oss ut till fotbollsplanen.

Vi var båda arga som bin i hissen ner mot källarplan och vi beklagade oss över hur lerigt och kallt det skulle vara ute. Den tjuriga diskussionen fortsatte hela vägen genom garaget där vi ilsket drog fram cyklarna och det var inte förrän vi kom ut och mötte dagsljuset som vi tystnade. Vi andades in den kyliga vårluften och helt plötsligt kändes det inte alls så tokigt med en fotbollsmatch trots allt.

Vi cyklade ikapp till fotbollsplanen och spelade runt i leran resten av eftermiddagen, skrattande och bubblande av glädje och energi. När vi senare kom hem på kvällen skröt vi om hur roligt vi hade haft det för mamma som bara log och sa: ”Vad var det jag sa?”. Visst hade hon rätt, vilket jag sällan brukar erkänna. Bara genom att gå ut och möta dagsljuset gav det oss ny härlig energi som direkt fick oss på bättre humör.

Tänk så enkelt det var. Jag tror dessvärre att dessa nyttiga stunder håller på att försvinna. Det kyliga klimatet i Sverige och den nya tekniken gör att vi gärna stannar inne mer än nödvändigt. När jag nu tänker tillbaka på min tråkiga söndagseftermiddag vet jag att jag aldrig skulle ha gått ut om inte mamma hade pressat mig som hon gjorde.

Det där steget upp ur tv-soffan eller upp från skrivbordsstolen är segt. Ändå vet vi att om vi bara reser oss upp, tar på oss träningsskorna, packar gymväskan eller bara tar en enkel promenad så kommer vi bli mycket piggare. Människan är av naturen lat men det är också av naturen som vi kan få ny frisk energi. Allt som krävs är att ta det där sega steget och hjälpa varandra genom att tagga och pusha på. Rörelse är ju trots allt den bästa medicinen, ja rena mirakelmedicinen.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.