28 mar 2014 04:00

23 jan 2015 15:40

Vem har min timme hela tiden?

Natten till söndag blir det sommartid. Det betyder att den natten blir en timme kortare än nätterna brukar vara. Timmen mellan klockan två och klockan tre försvinner. Någon tar den ifrån mig.

Sedan ligger min timme lagrad någonstans hela sommarhalvåret för att sedan lämnas tillbaka till mig i höst när det blir vintertid igen.

Var finns min timme under den tiden? Hur kan jag vara säker på att det är just min timme jag får tillbaka? Tänk om jag får någon annans... hur äckligt vore inte det?

Men framför allt, vem har min timme hela den här tiden?

Jag har undersökt detta och med stora svårigheter har jag kommit fram till ett häpnadsväckande och skrämmande resultat som jag först hade svårt att själv tro på.

Vi är ungefär nio miljoner människor i Sverige och det innebär lika många timmar som skall lagras över sommaren. Det blir i begripliga siffror lite mer än 1030 år som bara ligger där. Självklart finns det folk som drar nytta av all denna tid.

Jag har lyckats få folk med insikter i systemet att erkänna att Sveriges toppskikt av politiker och företagare glatt tar för sig av all denna tid och det gör de genom att lägga in en extra semestermånad mellan juni och juli. En månad som vi andra inte har en aning om. Vissa snor till och med åt sig två extra sommarmånader av vår tid att gotta sig åt.

Efter att sedan ha lånat vår tid utan vår tillåtelse lämnas den alltså tillbaka, lätt begagnad, till hösten när vi återgår till normaltid. Detta är upprörande och borde uppmärksammas. Åtminstone i ett avsnitt av Uppdrag Granskning för detta är maktmissbruk av en kaliber som vi aldrig tidigare sett maken till.

Dessutom har jag fått indikationer på att systemet inte är perfekt. Det kan i värsta fall hända att man missar mig och att jag inte får tillbaka min timme till hösten. Kanske för att någon annan slitit ut min timme så att den inte funkar längre.

Det skulle innebära att jag skulle få leva sommartid, en timme före alla andra, i ett halvår. Skulle jag då uppleva det som att jag var ensam i världen, när nu alla andra kom en timme efter mig? Hemska tanke! Det skulle innebära att mina vänner inte skulle se röken av mig förrän till våren när det blev sommartid igen och alla andra kom ikapp. Jag undrar hur myndigheterna skulle mörka det? De skulle kanske tvinga mig att påstå att jag har bott i Spanien hela vinterhalvåret.

Så vill jag inte ha det! Bort med tassarna från min timme!

Hiss: Sommaren som är på antågande (hoppas jag).

Diss: Vad gör ryssarna på Krim? Vad är det som händer?

Natten till söndag blir det sommartid. Det betyder att den natten blir en timme kortare än nätterna brukar vara. Timmen mellan klockan två och klockan tre försvinner. Någon tar den ifrån mig.

Sedan ligger min timme lagrad någonstans hela sommarhalvåret för att sedan lämnas tillbaka till mig i höst när det blir vintertid igen.

Var finns min timme under den tiden? Hur kan jag vara säker på att det är just min timme jag får tillbaka? Tänk om jag får någon annans... hur äckligt vore inte det?

Men framför allt, vem har min timme hela den här tiden?

Jag har undersökt detta och med stora svårigheter har jag kommit fram till ett häpnadsväckande och skrämmande resultat som jag först hade svårt att själv tro på.

Vi är ungefär nio miljoner människor i Sverige och det innebär lika många timmar som skall lagras över sommaren. Det blir i begripliga siffror lite mer än 1030 år som bara ligger där. Självklart finns det folk som drar nytta av all denna tid.

Jag har lyckats få folk med insikter i systemet att erkänna att Sveriges toppskikt av politiker och företagare glatt tar för sig av all denna tid och det gör de genom att lägga in en extra semestermånad mellan juni och juli. En månad som vi andra inte har en aning om. Vissa snor till och med åt sig två extra sommarmånader av vår tid att gotta sig åt.

Efter att sedan ha lånat vår tid utan vår tillåtelse lämnas den alltså tillbaka, lätt begagnad, till hösten när vi återgår till normaltid. Detta är upprörande och borde uppmärksammas. Åtminstone i ett avsnitt av Uppdrag Granskning för detta är maktmissbruk av en kaliber som vi aldrig tidigare sett maken till.

Dessutom har jag fått indikationer på att systemet inte är perfekt. Det kan i värsta fall hända att man missar mig och att jag inte får tillbaka min timme till hösten. Kanske för att någon annan slitit ut min timme så att den inte funkar längre.

Det skulle innebära att jag skulle få leva sommartid, en timme före alla andra, i ett halvår. Skulle jag då uppleva det som att jag var ensam i världen, när nu alla andra kom en timme efter mig? Hemska tanke! Det skulle innebära att mina vänner inte skulle se röken av mig förrän till våren när det blev sommartid igen och alla andra kom ikapp. Jag undrar hur myndigheterna skulle mörka det? De skulle kanske tvinga mig att påstå att jag har bott i Spanien hela vinterhalvåret.

Så vill jag inte ha det! Bort med tassarna från min timme!

Hiss: Sommaren som är på antågande (hoppas jag).

Diss: Vad gör ryssarna på Krim? Vad är det som händer?

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.