11 apr 2014 04:00

23 jan 2015 15:41

Vädrets nycker

Nu har jag bytt till sommardäck på både fästmöns och min bil. Jabbadabbadooo! Och det på första försöket. Jag känner mig stolt och självbelåten, men det är inte utan att det finns ett visst mått av ångest inblandat också.

När du nu läser detta på fredagen har det gått en knapp vecka sedan jag bytte däck och om du lyfter blicken från tidningen och ser ut genom fönstret på ett vitt vinterlandskap med snö i drivor så kan du skylla det på mig. Jag är nämligen på något sätt säker på att det just är mina handlingar som styr vädret... och att vädergudarna vill jäklas just med mig.

Som någon vecka tidigare när jag fick för mig att det verkligen var dags att ställa in både snöskyffeln som stått vid ytterdörren hela vintern och snösläden som stått vid garaget. Jag röjde plats och ställde in och sorterade samtidigt undan alla sladdar och fläktar för biluppvärmning som stått i en röra innanför garagedörren.

Nästa dag snöade det.

Nu lade sig inte snön utan smälte bort så fort den landade, men i alla fall!

Jo, jag vet faktiskt att jag tillerkänner mig själv en alldeles för stor betydelse när jag påstår att vädrets nycker skulle bero på mina handlingar, men vi människor gör sånt hela tiden; Jaha! Nu regnar det... bara för att jag inte tog med paraplyet. Eller; Typiskt att det skulle bli nattfrost... bara för att jag ställde ut blommorna på altanen.

Det märkliga är att samtidigt som vi får för oss att våra handlingar är så betydelsefulla att de påverkar vädret, så tror vi när det gäller annat att det inte spelar någon roll vad vi gör. Vi tycks vara lätt personlighetskluvna allihop. Till exempel tror vi inte att det spelar någon roll var vi handlar någonstans, i stormarknaden eller i den lilla mysiga butiken som vi egentligen vill ha kvar, eller lanthandeln i byn. Men där spelar det faktiskt roll. Där det stora köpcentret räknar kunder i kundkategorier räknar den lilla butiken kunder som individer och en enstaka kund kan göra skillnaden mellan en hyfsad dag och en bra dag.

Det spelar ingen roll om jag köper den här stulna tv-n, för om inte jag gör det så gör någon annan det, kan vi tänka. Men jo, det spelar visst roll, för ju färre människor det finns som är villiga att köpa stöldgods dess färre butiksstölder och inbrott i hemmen blir det... för även tjuvar behöver kunder.

Så det du gör har betydelse, tro inget annat. Du är viktig och det du gör spelar roll. Även om nu vädret faktiskt inte ändras på grund av dig ... eller mig.

Hiss: Påsklov i skolans värld. Det är många, unga som gamla, som behöver vila.

Diss: Jag saknar poliser som är ute och promenerar och pratar med folk. Var är de?

Nu har jag bytt till sommardäck på både fästmöns och min bil. Jabbadabbadooo! Och det på första försöket. Jag känner mig stolt och självbelåten, men det är inte utan att det finns ett visst mått av ångest inblandat också.

När du nu läser detta på fredagen har det gått en knapp vecka sedan jag bytte däck och om du lyfter blicken från tidningen och ser ut genom fönstret på ett vitt vinterlandskap med snö i drivor så kan du skylla det på mig. Jag är nämligen på något sätt säker på att det just är mina handlingar som styr vädret... och att vädergudarna vill jäklas just med mig.

Som någon vecka tidigare när jag fick för mig att det verkligen var dags att ställa in både snöskyffeln som stått vid ytterdörren hela vintern och snösläden som stått vid garaget. Jag röjde plats och ställde in och sorterade samtidigt undan alla sladdar och fläktar för biluppvärmning som stått i en röra innanför garagedörren.

Nästa dag snöade det.

Nu lade sig inte snön utan smälte bort så fort den landade, men i alla fall!

Jo, jag vet faktiskt att jag tillerkänner mig själv en alldeles för stor betydelse när jag påstår att vädrets nycker skulle bero på mina handlingar, men vi människor gör sånt hela tiden; Jaha! Nu regnar det... bara för att jag inte tog med paraplyet. Eller; Typiskt att det skulle bli nattfrost... bara för att jag ställde ut blommorna på altanen.

Det märkliga är att samtidigt som vi får för oss att våra handlingar är så betydelsefulla att de påverkar vädret, så tror vi när det gäller annat att det inte spelar någon roll vad vi gör. Vi tycks vara lätt personlighetskluvna allihop. Till exempel tror vi inte att det spelar någon roll var vi handlar någonstans, i stormarknaden eller i den lilla mysiga butiken som vi egentligen vill ha kvar, eller lanthandeln i byn. Men där spelar det faktiskt roll. Där det stora köpcentret räknar kunder i kundkategorier räknar den lilla butiken kunder som individer och en enstaka kund kan göra skillnaden mellan en hyfsad dag och en bra dag.

Det spelar ingen roll om jag köper den här stulna tv-n, för om inte jag gör det så gör någon annan det, kan vi tänka. Men jo, det spelar visst roll, för ju färre människor det finns som är villiga att köpa stöldgods dess färre butiksstölder och inbrott i hemmen blir det... för även tjuvar behöver kunder.

Så det du gör har betydelse, tro inget annat. Du är viktig och det du gör spelar roll. Även om nu vädret faktiskt inte ändras på grund av dig ... eller mig.

Hiss: Påsklov i skolans värld. Det är många, unga som gamla, som behöver vila.

Diss: Jag saknar poliser som är ute och promenerar och pratar med folk. Var är de?

  • Flemming Mouritsen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.