15 apr 2014 06:00

23 jan 2015 15:41

Räkna mot smärta hos tandläkaren

Har ni räknat lampor i taket, ventiler eller prickar på takplattor?

När ni är hos tandläkaren, alltså.

Jag brukar försöka skingra tankarna med sådana grejer när jag sitter i tandläkarstolen. Ibland går det bra, ibland fungerar det inte alls.

Förra veckan hade jag min senaste räkneövning. Jag måste först slå fast att min tandhygienist (för man träffar ju knappast någon tandläkare nu för tiden) är jättebra och mitt förtroende för henne är stort. Hon är skicklig, arbetar effektivt och är mån om att patienterna ska känna så lite smärta som möjligt.

Ändå måste det till moment som gör ont, och då gäller det ju att koncentrera sig på något annat. Att bara sitta och fundera på hur ont det ska göra och räkna sekunderna, eller minuterna, tills behandlingen är klar, fungerar inte för mig.

Ångesten, som inte handlar om tandläkarskräck utan mest är någon barnslig process i min hjärna, börjar redan dagen före besöket. Kanske är det vetskapen om att det kan göra fysiskt ont som framkallar den. Det kan lika gärna handla om att det även kan göra ekonomiskt ont om det krävs mer än bara en undersökning och någon mindre åtgärd. Lagningar och reparationer kan ju lätt dra iväg kostnadsmässigt.

Att laga en tand kostar ju faktiskt mer, för patienten, än att byta en höftled.

Efter en natts orolig sömn är det dags att uppsöka kliniken. Att sitta i väntrummet kan vara en pärs, och när tandhygienisten kommer ut, ler och säger till mig att nu är det din tur, så finns det ingen återvändo.

Några röntgenplåtar och en undersökning senare är det dags att plocka bort lite tandsten. Nu börjar det, och trots att jag får lite välbehövlig bedövningssalva på tandköttet så ilar det när skräpet tas bort.

Det är då jag brukar koncentrera mig på taket. Min tidigare tandläkare hade takplattor med små hål i. Att försöka räkna hålen var ett bra sätt att flytta fokus från munnen. Nu har jag bytt och nu handlar det om takplattor med en slags ventilationshål. De är inte lika många, men går ändå att räkna.

Metoden fungerar bra och numera är jag inte kallsvettig eller har vita knogar när behandlingen i klar. I stället har jag fullt klart för mig hur taket ser ut.

Hiss:

Chelseas Demba Ba gjorde 2-0 mot Paris och 1-0 mot Swansea. Lysande!

Diss:

Tandvärk

Har ni räknat lampor i taket, ventiler eller prickar på takplattor?

När ni är hos tandläkaren, alltså.

Jag brukar försöka skingra tankarna med sådana grejer när jag sitter i tandläkarstolen. Ibland går det bra, ibland fungerar det inte alls.

Förra veckan hade jag min senaste räkneövning. Jag måste först slå fast att min tandhygienist (för man träffar ju knappast någon tandläkare nu för tiden) är jättebra och mitt förtroende för henne är stort. Hon är skicklig, arbetar effektivt och är mån om att patienterna ska känna så lite smärta som möjligt.

Ändå måste det till moment som gör ont, och då gäller det ju att koncentrera sig på något annat. Att bara sitta och fundera på hur ont det ska göra och räkna sekunderna, eller minuterna, tills behandlingen är klar, fungerar inte för mig.

Ångesten, som inte handlar om tandläkarskräck utan mest är någon barnslig process i min hjärna, börjar redan dagen före besöket. Kanske är det vetskapen om att det kan göra fysiskt ont som framkallar den. Det kan lika gärna handla om att det även kan göra ekonomiskt ont om det krävs mer än bara en undersökning och någon mindre åtgärd. Lagningar och reparationer kan ju lätt dra iväg kostnadsmässigt.

Att laga en tand kostar ju faktiskt mer, för patienten, än att byta en höftled.

Efter en natts orolig sömn är det dags att uppsöka kliniken. Att sitta i väntrummet kan vara en pärs, och när tandhygienisten kommer ut, ler och säger till mig att nu är det din tur, så finns det ingen återvändo.

Några röntgenplåtar och en undersökning senare är det dags att plocka bort lite tandsten. Nu börjar det, och trots att jag får lite välbehövlig bedövningssalva på tandköttet så ilar det när skräpet tas bort.

Det är då jag brukar koncentrera mig på taket. Min tidigare tandläkare hade takplattor med små hål i. Att försöka räkna hålen var ett bra sätt att flytta fokus från munnen. Nu har jag bytt och nu handlar det om takplattor med en slags ventilationshål. De är inte lika många, men går ändå att räkna.

Metoden fungerar bra och numera är jag inte kallsvettig eller har vita knogar när behandlingen i klar. I stället har jag fullt klart för mig hur taket ser ut.

Hiss:

Chelseas Demba Ba gjorde 2-0 mot Paris och 1-0 mot Swansea. Lysande!

Diss:

Tandvärk

  • Alf Ehn

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.