19 apr 2014 06:00

23 jan 2015 15:41

Man kan behöva pausa hjärnan

Jag blev faktiskt besviken när Fredrik Kempe med flera kompositörer bestämde sig för att ändra texten i den fantastiska låten Undo som ska tävla i Eurovision Song Contest. Att säga undo my sad är ju egentligen inte språkligt korrekt, eftersom ett adjektiv ska följas av ett substantiv. Alltså kommer Sanna Nielsen att sjunga Undo my sad love i Köpenhamn den 10 maj.

Men i verklighetens grammatik är undo my sad är en alldeles genialisk mening. Ibland är det faktiskt svårt att veta vad det är som är det sorgliga, eller vad det är man är ledsen över. Visst är det bra att sätta ord på det svåra, men emellanåt kan det vara behövligt att bara sätta hjärnan på paus, att ta time out från analyserande och grubblande, och istället rikta en suck, en viskning eller ett rop ut i universum i hopp om att någon lyssnar. Och när tiden är inne kan var och en avsluta meningen: undo my sad...

Bokstavskombinationen SAD är också en förkortning för Seasonal affective disorder, eller årstidsbunden depression som det heter på svenska. Årstidsbundna svängningar i sinnesstämningen är vanligare än vi tror, men fiffigt nog är ljuset ett botemedel mot den som hellre vill vara i mörker. Och den som inte trivs i mörker blir lättare till sinnes av att tända ljus omkring sig.

När jag skriver detta är det långfredag och jag ska snart iväg till S:ta Helena kyrka. I går kväll bars ljus och blommor från altaret ut. I dag är det nedsläckt och vi sjunger sånger om mörker, förtvivlan och hopp. På söndag byts stämningen i ljus och glädje. Oavsett om vi är troende eller inte är påskhelgens symbolisk talande. Från mörker till ljus, från ensamhet till gemenskap, från hat till kärlek. Och däremellan påskafton – eftersom man ibland får vänta på vändningen.

Ibland tar det tid att undo my sad... men ändå väl värt att vänta på. Och varför inte fylla på lite mening själv i livet under tiden? Vitsippor, nyfödda killingar ute hos familjen Ljung på Stora Backgården, en rolig film, en kopp kaffe i soluppgången...?

I vilket fall som helst: Glad påsk!

Hiss: Ni måste kolla in melloparodin på youtube! Sökord Melodifestivalen 2014 parodi.

Diss: Mest lästa inlägget på min blogg just nu: Så kollar du om ägget är färskt. Mitt rykte som samhälls- och livfrågebloggare är i gungning.

Jag blev faktiskt besviken när Fredrik Kempe med flera kompositörer bestämde sig för att ändra texten i den fantastiska låten Undo som ska tävla i Eurovision Song Contest. Att säga undo my sad är ju egentligen inte språkligt korrekt, eftersom ett adjektiv ska följas av ett substantiv. Alltså kommer Sanna Nielsen att sjunga Undo my sad love i Köpenhamn den 10 maj.

Men i verklighetens grammatik är undo my sad är en alldeles genialisk mening. Ibland är det faktiskt svårt att veta vad det är som är det sorgliga, eller vad det är man är ledsen över. Visst är det bra att sätta ord på det svåra, men emellanåt kan det vara behövligt att bara sätta hjärnan på paus, att ta time out från analyserande och grubblande, och istället rikta en suck, en viskning eller ett rop ut i universum i hopp om att någon lyssnar. Och när tiden är inne kan var och en avsluta meningen: undo my sad...

Bokstavskombinationen SAD är också en förkortning för Seasonal affective disorder, eller årstidsbunden depression som det heter på svenska. Årstidsbundna svängningar i sinnesstämningen är vanligare än vi tror, men fiffigt nog är ljuset ett botemedel mot den som hellre vill vara i mörker. Och den som inte trivs i mörker blir lättare till sinnes av att tända ljus omkring sig.

När jag skriver detta är det långfredag och jag ska snart iväg till S:ta Helena kyrka. I går kväll bars ljus och blommor från altaret ut. I dag är det nedsläckt och vi sjunger sånger om mörker, förtvivlan och hopp. På söndag byts stämningen i ljus och glädje. Oavsett om vi är troende eller inte är påskhelgens symbolisk talande. Från mörker till ljus, från ensamhet till gemenskap, från hat till kärlek. Och däremellan påskafton – eftersom man ibland får vänta på vändningen.

Ibland tar det tid att undo my sad... men ändå väl värt att vänta på. Och varför inte fylla på lite mening själv i livet under tiden? Vitsippor, nyfödda killingar ute hos familjen Ljung på Stora Backgården, en rolig film, en kopp kaffe i soluppgången...?

I vilket fall som helst: Glad påsk!

Hiss: Ni måste kolla in melloparodin på youtube! Sökord Melodifestivalen 2014 parodi.

Diss: Mest lästa inlägget på min blogg just nu: Så kollar du om ägget är färskt. Mitt rykte som samhälls- och livfrågebloggare är i gungning.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.