24 apr 2014 04:00

23 jan 2015 15:43

Europa – bara en axelryckning

Efter en härlig påskhelg är jag tillbaka i vardagen igen. Jag känner att ledigheten har gjort mig gott. Efter några dagars respit i Göteborg med både fest och avkoppling ser jag med tillförsikt fram mot ännu bättre tider.

På senare tid har jag lyssnat på mer musik än vad jag normalt annars brukar gör. Det är något speciellt med musik och låtar. De säger något mer än bara ljudet som dånar ut och textradernas innehåll. Artister och låtar förknippas ofta med olika händelser och tidpunkter i människors liv.

Musiken strömmar ut ur högtalaren. En av låtarna som spelas är Nationalteaterns gamla låt ”Barn av vår tid”. Inga jämförelser i övrigt men jag kom att tänka på just den titeln som ger anledning till reflektion.

Vi lever verkligen i en märklig tid.

Jag är inget barn av kalla kriget.

Jag är snarare ett barn av det nya och enade Europa.

Därför är det med både misströstan och oro som jag tar del av utvecklingen i Ukraina. Oroligheterna är fortfarande inte över och vem vet när och hur det kommer att sluta?

2014 är ett viktigt år för Europa. Om en dryg månad är det dags att gå till valurnorna för att utse representanter till Europaparlamentet. Många människor rycker dock på axlarna inför EU och det är förståeligt men samtidigt också beklagligt.

Partierna har också sig själva att skylla. De verkar inte ta det på största allvar. Det återspeglas inte minst i de olika kandidaterna som inte med den bästa viljan i världen kan anses vara några röstmagneter. Det kryllar av gamla partisekreterare och numera även tidigare partiledare. Elaka tungor skulle kunna göra gällande att EU-parlamentet snarare är reträttposter för gamla politruker. Vilka signaler sänder det till väljaren?

Efter ett uselt valdeltagande 2004 röstade fler svenskar för fem år sedan när 46 procent av de röstberättigade deltog. Även om det står sig bra i ett röstovilligt Europa där valdeltagande bara har minskat för varje val som gått är det ändå tyvärr ett bevis på ett system som inte fungerar som det var tänkt.

För att förstå varför EU behövs och varför man ska gå och rösta är det bara att titta på det ryska agerandet i Ukraina. Det om något erinrar om betydelse av ett starkt Europa.

När det kommer till val är det viktigt att inte låta sikten skymmas av löfteskaruseller och överbud. När politiker utställer löften eller för den delen garantier av olika slag ska du vara på din vakt. Det tenderar att låta bra men det finns inga garantier som lösning på olika samhällsproblem, ty marknaden eller samtiden talar då alltför ofta ett annat språk.

För dem som till äventyrs inte trodde det var fallet finns det tydliga avskräckande exemplen. Den brittiske premiärministern Neville Chamberlains ord från slutet av 1930-talet hörs som ett eko genom historien när han viftade med pappret som skulle garantera freden i Europa. Hur det gick vet vi allt för väl. Det gäller bara för oss att minnas.

Förresten hör jag också rapporter om att det kommer att ske få skolval kring EU runt om i landet. Även det är ett tidens tecken till alla de barn av vår tid. Europa är inget intressant att bry sig om.

HISSA – Jag har säkert sagt det tidigare, men: Göteborg är en underbart härlig stad.

DISSA – Tåg utan fungerande luftkonditionering borde inte få förekomma. Jag har inte betalt för att basta.

Efter en härlig påskhelg är jag tillbaka i vardagen igen. Jag känner att ledigheten har gjort mig gott. Efter några dagars respit i Göteborg med både fest och avkoppling ser jag med tillförsikt fram mot ännu bättre tider.

På senare tid har jag lyssnat på mer musik än vad jag normalt annars brukar gör. Det är något speciellt med musik och låtar. De säger något mer än bara ljudet som dånar ut och textradernas innehåll. Artister och låtar förknippas ofta med olika händelser och tidpunkter i människors liv.

Musiken strömmar ut ur högtalaren. En av låtarna som spelas är Nationalteaterns gamla låt ”Barn av vår tid”. Inga jämförelser i övrigt men jag kom att tänka på just den titeln som ger anledning till reflektion.

Vi lever verkligen i en märklig tid.

Jag är inget barn av kalla kriget.

Jag är snarare ett barn av det nya och enade Europa.

Därför är det med både misströstan och oro som jag tar del av utvecklingen i Ukraina. Oroligheterna är fortfarande inte över och vem vet när och hur det kommer att sluta?

2014 är ett viktigt år för Europa. Om en dryg månad är det dags att gå till valurnorna för att utse representanter till Europaparlamentet. Många människor rycker dock på axlarna inför EU och det är förståeligt men samtidigt också beklagligt.

Partierna har också sig själva att skylla. De verkar inte ta det på största allvar. Det återspeglas inte minst i de olika kandidaterna som inte med den bästa viljan i världen kan anses vara några röstmagneter. Det kryllar av gamla partisekreterare och numera även tidigare partiledare. Elaka tungor skulle kunna göra gällande att EU-parlamentet snarare är reträttposter för gamla politruker. Vilka signaler sänder det till väljaren?

Efter ett uselt valdeltagande 2004 röstade fler svenskar för fem år sedan när 46 procent av de röstberättigade deltog. Även om det står sig bra i ett röstovilligt Europa där valdeltagande bara har minskat för varje val som gått är det ändå tyvärr ett bevis på ett system som inte fungerar som det var tänkt.

För att förstå varför EU behövs och varför man ska gå och rösta är det bara att titta på det ryska agerandet i Ukraina. Det om något erinrar om betydelse av ett starkt Europa.

När det kommer till val är det viktigt att inte låta sikten skymmas av löfteskaruseller och överbud. När politiker utställer löften eller för den delen garantier av olika slag ska du vara på din vakt. Det tenderar att låta bra men det finns inga garantier som lösning på olika samhällsproblem, ty marknaden eller samtiden talar då alltför ofta ett annat språk.

För dem som till äventyrs inte trodde det var fallet finns det tydliga avskräckande exemplen. Den brittiske premiärministern Neville Chamberlains ord från slutet av 1930-talet hörs som ett eko genom historien när han viftade med pappret som skulle garantera freden i Europa. Hur det gick vet vi allt för väl. Det gäller bara för oss att minnas.

Förresten hör jag också rapporter om att det kommer att ske få skolval kring EU runt om i landet. Även det är ett tidens tecken till alla de barn av vår tid. Europa är inget intressant att bry sig om.

HISSA – Jag har säkert sagt det tidigare, men: Göteborg är en underbart härlig stad.

DISSA – Tåg utan fungerande luftkonditionering borde inte få förekomma. Jag har inte betalt för att basta.

  • Linus Hellman

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.