29 apr 2014 04:00

23 jan 2015 15:43

10 287 dagar senare är minnet tydligt

Alf Ehn

Det har gått 10 287 dagar sedan Olof Palme sköts på Sveavägen i centrala Stockholm.

Klockan 23.21 den 28 februari 1986 förändrades mycket i landet, och de flesta vuxna kommer ihåg vad de gjorde när de fick veta vad som hänt.

Jag minns det som i går. Jag var i Sundsvall och hade skrivit om en kvartsfinal i SM-slutspelet mellan Selånger och Lidköpingslaget Villa. Jag och en fotograferande kollega hade skickat vårt material till redaktionen och hade några timmar att slå ihjäl innan nattåget skulle gå från stationen i Sundsvall.

Tillsammans med några kollegor från Sundsvalls Tidning gick vi till en restaurang för att käka lite och ta något att dricka.

Vi hade precis fått in det vi beställt, då en redaktör från tidningen kom springande mot restaurangen. Han fick syn på oss och tryckte sig mot rutan. Han hade näsan och munnen mot fönstret men vi hörde ändå att han ropade:

”Palme är skjuten! Han är död!”

Det var ingen som först trodde på det osannolika. Men när väl redaktören, märkbart tagen av det som hänt, kom in i restaurangen och berättade att någon skjutit vår statsminister när han var på väg hem från en bio, spred sig en iskall känsla av overklighet.

Hur kunde något sådant ske i Sverige? Det händer ju bara i USA.

Kanske är det den känslan som gör att händelsen etsat sig fast hos mig och så många andra?

Vi blev rejält omruskade och utsattes för ett kollektivt nationellt trauma som fortsatte väldigt länge.

Estonias förlisning på Östersjön, då bara 137 av 989 kunde räddas, natten mellan den 27 och 28 september 1994 är en annan händelse som jag aldrig kommer att glömma och jag vet när och av vem jag fick reda på det hemska som hänt.

11 september 2001 är ännu ett datum få kommer att glömma. Nästan 3 000 människor omkom i attacken mot World Trade Centers två torn i New York samt i försvarshögkvarteret Pentagon i Washington. Jag var ledig, hade varit ute, och trodde inte mina ögon då jag såg tv-bilderna när jag kom hem på eftermiddagen.

F1-föraren Ronnie Petersons död efter en krasch på Monzabanan 11 september 1978 har jag också ett tydligt minne av.

Varför är det tragiska ögonblick man minns bäst när det gäller nationella och internationella händelser?

I det privata gäller det motsatta. Då står barnens födelse och dagen då jag gifte mig, högt upp på minneslistan.

Hiss:

Jose Mourinho ledde sitt Chelsea till 2-0 mot Liverpool och såg till att spänningen i Premier League finns kvar.

Diss:

Vad händer i Ukraina?

Det har gått 10 287 dagar sedan Olof Palme sköts på Sveavägen i centrala Stockholm.

Klockan 23.21 den 28 februari 1986 förändrades mycket i landet, och de flesta vuxna kommer ihåg vad de gjorde när de fick veta vad som hänt.

Jag minns det som i går. Jag var i Sundsvall och hade skrivit om en kvartsfinal i SM-slutspelet mellan Selånger och Lidköpingslaget Villa. Jag och en fotograferande kollega hade skickat vårt material till redaktionen och hade några timmar att slå ihjäl innan nattåget skulle gå från stationen i Sundsvall.

Tillsammans med några kollegor från Sundsvalls Tidning gick vi till en restaurang för att käka lite och ta något att dricka.

Vi hade precis fått in det vi beställt, då en redaktör från tidningen kom springande mot restaurangen. Han fick syn på oss och tryckte sig mot rutan. Han hade näsan och munnen mot fönstret men vi hörde ändå att han ropade:

”Palme är skjuten! Han är död!”

Det var ingen som först trodde på det osannolika. Men när väl redaktören, märkbart tagen av det som hänt, kom in i restaurangen och berättade att någon skjutit vår statsminister när han var på väg hem från en bio, spred sig en iskall känsla av overklighet.

Hur kunde något sådant ske i Sverige? Det händer ju bara i USA.

Kanske är det den känslan som gör att händelsen etsat sig fast hos mig och så många andra?

Vi blev rejält omruskade och utsattes för ett kollektivt nationellt trauma som fortsatte väldigt länge.

Estonias förlisning på Östersjön, då bara 137 av 989 kunde räddas, natten mellan den 27 och 28 september 1994 är en annan händelse som jag aldrig kommer att glömma och jag vet när och av vem jag fick reda på det hemska som hänt.

11 september 2001 är ännu ett datum få kommer att glömma. Nästan 3 000 människor omkom i attacken mot World Trade Centers två torn i New York samt i försvarshögkvarteret Pentagon i Washington. Jag var ledig, hade varit ute, och trodde inte mina ögon då jag såg tv-bilderna när jag kom hem på eftermiddagen.

F1-föraren Ronnie Petersons död efter en krasch på Monzabanan 11 september 1978 har jag också ett tydligt minne av.

Varför är det tragiska ögonblick man minns bäst när det gäller nationella och internationella händelser?

I det privata gäller det motsatta. Då står barnens födelse och dagen då jag gifte mig, högt upp på minneslistan.

Hiss:

Jose Mourinho ledde sitt Chelsea till 2-0 mot Liverpool och såg till att spänningen i Premier League finns kvar.

Diss:

Vad händer i Ukraina?

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.