30 apr 2014 04:00

23 jan 2015 15:43

Manskörer ska klinga likt malmklockor

Flemming Mouritsen

Det är valborgsmässoafton i kväll! Eldar ska brinna och manskörer ska klinga likt malmklockor över nejderna så att fåglar, harar och musikaliska människor tar till flykten.

Dessutom kommer hela arrangemanget att ackompanjeras av fyrverkerier som skrämmer hundar och alkohol som skrämmer barnen (i värsta fall). I bästa fall kommer en feststämning att inträda som ger mys och gamman åt envar, ung som gammal. Frågan är bara hur gammalt Valborgsfirandet är? Vem var Valborg och när levde hon? Och varför har vi en dag som bär hennes namn?

Naturligtvis har jag forskat i ämnet, jag och en kollega som heter Google. Det vi har hittat skulle få ert hår att resa sig rakt upp på huvudet om vi berättade det så vi väljer att inte säga något... jo, lite;

Valborg var en kvinna som levde på sjuhundratalet. Hon var nunna och helgonförklarades den första maj år 799. Vad som gjorde att hon helgonförklarades har Google och jag inte lyckats ta reda på, trots att vi forskade i minst fem minuter, men hon har säkert slagits ihjäl på ett förfärligt brutalt sätt... som vi som sagt inte vill fördärva er nattsömn genom att berätta. Inte heller lyckades vi lokalisera vilket land hon levde i.

Här i Sverige tar man nog för givet att Valborg var svensk, men det är inte allom givet då hon firas lika mycket och på samma dag i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland. Däremot inte i Danmark och där tyckte Google och jag att vi fick en ledtråd. Så vi tillverkade snabbt en teori om att Valborg var danska och att hon dräptes på ett orättfärdigt och blodigt sätt av danske kungens män. Alla vet ju hur förtjusta danskar var i blodbad.

Efter att ha framlagt denna teori för oss själva funderade vi på den ett tag och upphöjde sedan teorin till sanning i beprövad vetenskaplig anda.

Det innebär i fortsättningen att samtliga vårsånger som sjungs på valborgsmässoafton ska framföras på danska språket av manskörer iklädda blodiga slaktarförkläden. Då får vi nämligen den danska flaggans färger med på köpet.

Skulle nu den svenska allmänheten av någon anledning inte köpa denna nyordning så säger jag som Pontius Pilatus:

– Jag tvår mina händer i Boulognersjöns snart kristallklara och badbara vatten samt frånsäger mig allt ansvar för svenskarnas historielöshet.

Ni får ha en härlig valborg i alla fall och så hoppas vi på att firandet går lugnt till så vi slipper några fler blodbad.

Det är valborgsmässoafton i kväll! Eldar ska brinna och manskörer ska klinga likt malmklockor över nejderna så att fåglar, harar och musikaliska människor tar till flykten.

Dessutom kommer hela arrangemanget att ackompanjeras av fyrverkerier som skrämmer hundar och alkohol som skrämmer barnen (i värsta fall). I bästa fall kommer en feststämning att inträda som ger mys och gamman åt envar, ung som gammal. Frågan är bara hur gammalt Valborgsfirandet är? Vem var Valborg och när levde hon? Och varför har vi en dag som bär hennes namn?

Naturligtvis har jag forskat i ämnet, jag och en kollega som heter Google. Det vi har hittat skulle få ert hår att resa sig rakt upp på huvudet om vi berättade det så vi väljer att inte säga något... jo, lite;

Valborg var en kvinna som levde på sjuhundratalet. Hon var nunna och helgonförklarades den första maj år 799. Vad som gjorde att hon helgonförklarades har Google och jag inte lyckats ta reda på, trots att vi forskade i minst fem minuter, men hon har säkert slagits ihjäl på ett förfärligt brutalt sätt... som vi som sagt inte vill fördärva er nattsömn genom att berätta. Inte heller lyckades vi lokalisera vilket land hon levde i.

Här i Sverige tar man nog för givet att Valborg var svensk, men det är inte allom givet då hon firas lika mycket och på samma dag i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland. Däremot inte i Danmark och där tyckte Google och jag att vi fick en ledtråd. Så vi tillverkade snabbt en teori om att Valborg var danska och att hon dräptes på ett orättfärdigt och blodigt sätt av danske kungens män. Alla vet ju hur förtjusta danskar var i blodbad.

Efter att ha framlagt denna teori för oss själva funderade vi på den ett tag och upphöjde sedan teorin till sanning i beprövad vetenskaplig anda.

Det innebär i fortsättningen att samtliga vårsånger som sjungs på valborgsmässoafton ska framföras på danska språket av manskörer iklädda blodiga slaktarförkläden. Då får vi nämligen den danska flaggans färger med på köpet.

Skulle nu den svenska allmänheten av någon anledning inte köpa denna nyordning så säger jag som Pontius Pilatus:

– Jag tvår mina händer i Boulognersjöns snart kristallklara och badbara vatten samt frånsäger mig allt ansvar för svenskarnas historielöshet.

Ni får ha en härlig valborg i alla fall och så hoppas vi på att firandet går lugnt till så vi slipper några fler blodbad.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.