06 maj 2014 22:00

23 jan 2015 15:43

En trevande fotbollsstart

Fotbollssäsongen har som bekant rullat igång. Visserligen befinner sig våra lokala lags serier i sin linda, men det finns ändå fog till att göra en del reflektioner på det som hänt hittills.

Skövde AIK har inte fått någon roligt start i division 1 och ligger sist efter tre omgångar, med en poäng och bara ett gjort mål.

Visst, det är naturligtvis ingen fara ännu, men det känns som om Skövde AIK behöver en seger och det snart. Helst på lördag hemma mot nykomlingen Motala, ett lag som dock har startat starkt och det blir en rejäl utmaning för de röd-vita.

Extra tungt naturligtvis att David Lidholm är avstängd efter det röda kortet senast och Andreas Uusitalo har haft sjukdomsproblem ett tag. Tungt att ha de tilltänkta mittbackarna borta, men Uusitalo spelades en stund senast och kanske kan han spela mer nu. Lidholm och Uusiatalo känns som två nyckelspelare som Skövde AIK behöver ha på banan hela tiden.

Sedan gäller det även att få fart på spelet framåt. Att man hotar i djupled och skapar chanser, men det utgår jag ifrån att det jobbas med.

Säsongsupptakten skvallrar om att SAIK kommer att få jobba på undre halvan. Frågan är om det inte blir samma sak för ett Tibro AIK i tvåan? Visserligen är jag lite smått imponerad av hur den nya och färska tränaren Jonathan Guggenheim har fått ihop ett i många stycken nytt lag, men ett ungt ganska ungt och orutinerat gäng har många tuffa utmaningar framför sig.

I division 3 har IFK Falköping öppnat positivt och det är ingen överraskning för mig. IFK Skövde började trevande med två oavgjorda matcher, men har nu vunnit de två senaste. Jag såg deras 3–0-seger mot IFK Tidaholm i fredags och kan konstatera att laget har potential att bli riktigt bra i serien, men att det finns saker att jobba med. Mårten Gustavsson har ju sin vana trogen kommit igång sent och Gustav Karlsson hade skadeproblem senast och spelade inte alls. Dessa två är annars herrar som är fullt kapabla att leda IFK långt i trean.

Dock känns det som det alltid finns risk för resultatmässiga magplask när IFK Skövde är i farten. IK Tord borta på lördag blir en prövning.

På damsidan är det spännande att följa Skövde KIK:s öden i sin division 1-debut. Seger hemma mot Vara och två resultatmässigt klara förluster på bortaplan mot Sil och Rössö/Uddevalla har det blivit hittills. En säsongsöppningen som pekar mot att SKIK knappast blir något topplag. Som nykomling måste ju det primära målet är att klara sig kvar. Ett nytt test för laget kommer på söndag mot Vallens IF på Södermalm. Skulle sitta fint med en ny hemmaseger. Att visa stabilitet hemma är nog så viktigt.

Hur som helst kan man konstatera att Skövde KIK har hamnat i en helt annan verklighet. Skillnaden mellan ettan och tvåan är hur stor som helst.

Vi kan också notera att Falköpings KIK i samma serie haft en oväntad tung start. Skador lär finnas med i bilden.

Skövde AIK har inte fått någon roligt start i division 1 och ligger sist efter tre omgångar, med en poäng och bara ett gjort mål.

Visst, det är naturligtvis ingen fara ännu, men det känns som om Skövde AIK behöver en seger och det snart. Helst på lördag hemma mot nykomlingen Motala, ett lag som dock har startat starkt och det blir en rejäl utmaning för de röd-vita.

Extra tungt naturligtvis att David Lidholm är avstängd efter det röda kortet senast och Andreas Uusitalo har haft sjukdomsproblem ett tag. Tungt att ha de tilltänkta mittbackarna borta, men Uusitalo spelades en stund senast och kanske kan han spela mer nu. Lidholm och Uusiatalo känns som två nyckelspelare som Skövde AIK behöver ha på banan hela tiden.

Sedan gäller det även att få fart på spelet framåt. Att man hotar i djupled och skapar chanser, men det utgår jag ifrån att det jobbas med.

Säsongsupptakten skvallrar om att SAIK kommer att få jobba på undre halvan. Frågan är om det inte blir samma sak för ett Tibro AIK i tvåan? Visserligen är jag lite smått imponerad av hur den nya och färska tränaren Jonathan Guggenheim har fått ihop ett i många stycken nytt lag, men ett ungt ganska ungt och orutinerat gäng har många tuffa utmaningar framför sig.

I division 3 har IFK Falköping öppnat positivt och det är ingen överraskning för mig. IFK Skövde började trevande med två oavgjorda matcher, men har nu vunnit de två senaste. Jag såg deras 3–0-seger mot IFK Tidaholm i fredags och kan konstatera att laget har potential att bli riktigt bra i serien, men att det finns saker att jobba med. Mårten Gustavsson har ju sin vana trogen kommit igång sent och Gustav Karlsson hade skadeproblem senast och spelade inte alls. Dessa två är annars herrar som är fullt kapabla att leda IFK långt i trean.

Dock känns det som det alltid finns risk för resultatmässiga magplask när IFK Skövde är i farten. IK Tord borta på lördag blir en prövning.

På damsidan är det spännande att följa Skövde KIK:s öden i sin division 1-debut. Seger hemma mot Vara och två resultatmässigt klara förluster på bortaplan mot Sil och Rössö/Uddevalla har det blivit hittills. En säsongsöppningen som pekar mot att SKIK knappast blir något topplag. Som nykomling måste ju det primära målet är att klara sig kvar. Ett nytt test för laget kommer på söndag mot Vallens IF på Södermalm. Skulle sitta fint med en ny hemmaseger. Att visa stabilitet hemma är nog så viktigt.

Hur som helst kan man konstatera att Skövde KIK har hamnat i en helt annan verklighet. Skillnaden mellan ettan och tvåan är hur stor som helst.

Vi kan också notera att Falköpings KIK i samma serie haft en oväntad tung start. Skador lär finnas med i bilden.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.