06 maj 2014 04:00

23 jan 2015 15:43

Turisterna kommer till Skövde

Skövde är en turiststad! Så, nu är det fastslaget en gång för alla. Det kommer inte bara folk från närliggande kommuner när det vankas Matfestival eller andra arrangemang. Nej, det kommer folk hit ändå, bara för att de vill. I alla fall har jag nu på kort tid pratat med tre personer/familjer som kan liknas vid regelrätta turister – om man nu inte gräver för djupt i deras skäl till Skövdebesöket.

Jag vet inte om jag ser ovanligt turistvänlig ut, men jag har i alla fall blivit stoppad av dessa turister när jag varit ute och flanerat i vårt vackra Skövde.

Först var det en familj som – jag gissar att familjen hörde hemma i Holland – frågade mig om det fanns någon pizzeria i Skövde. Varpå jag fnissade, för pizzerior det har vi sannerligen! De beskrev noggrant vilken typ av pizza de ville ha och jag kunde, faktiskt ganska stolt, lotsa dem rätt. De tackade och lade till av bara farten: ”By the way, Schövde is a nice town”: Jag tackade, precis som om det berömmet gällde mig, och skickade tillbaka: ”Varför är ni i Skövde”?

Jag fick en krånglig förklaring om någon släkting som hade en stuga i närheten och, ja, där föll väl den äkta turiststämpeln.

På en annan runda blev jag stoppad av en man som jag tror var norsk, men han envisades med att fråga på engelska fast jag svarade på svenska. Han hade irrat bort sig och sade väl något i stil med att ”det finns så mycket att se här så jag hittar inte tillbaka till hotellet”. Han berättade om fina parker, trevligt torg och, som grädde på moset, trevliga invånare. Jag tog åt mig lite av det också, Skövdebo som jag är. Jag inbillade mig att han var en vanligt turist som hade några dagar över och då stack till Skövde!

Det visade sig när jag såg mannens ryggtavla, att det knappast var så det var i det här fallet heller. En företagslogga på ryggen avslöjade att han var här för företagets räkning.

Men min tredje turistkontakt, kan det handla om äkta turister? Jag såg en utlandsregistrerad bil snirkla runt på de trånga gatorna i Skövde. Eftersom jag gick samtidigt som de körde stötte jag på dem flera gånger. Till slut stannade de intill mig. De letade efter ett försvunnet hotell. Jag dirigerade dem som värsta gps:en och skulle just fråga varför de befann sig i Skövde, när de hissade upp rutan och åkte. De sade inget om en trevlig stad eller trevliga invånare, men jag kan inte låta bli att undra om de var äkta Skövdeturister.

Hiss: Solen – du värmer så härligt när du visar dig!

Diss: Självklart ska SD-ledaren få mothugg, men att ge sig på honom med våld och tårtor är fel metod

Jag vet inte om jag ser ovanligt turistvänlig ut, men jag har i alla fall blivit stoppad av dessa turister när jag varit ute och flanerat i vårt vackra Skövde.

Först var det en familj som – jag gissar att familjen hörde hemma i Holland – frågade mig om det fanns någon pizzeria i Skövde. Varpå jag fnissade, för pizzerior det har vi sannerligen! De beskrev noggrant vilken typ av pizza de ville ha och jag kunde, faktiskt ganska stolt, lotsa dem rätt. De tackade och lade till av bara farten: ”By the way, Schövde is a nice town”: Jag tackade, precis som om det berömmet gällde mig, och skickade tillbaka: ”Varför är ni i Skövde”?

Jag fick en krånglig förklaring om någon släkting som hade en stuga i närheten och, ja, där föll väl den äkta turiststämpeln.

På en annan runda blev jag stoppad av en man som jag tror var norsk, men han envisades med att fråga på engelska fast jag svarade på svenska. Han hade irrat bort sig och sade väl något i stil med att ”det finns så mycket att se här så jag hittar inte tillbaka till hotellet”. Han berättade om fina parker, trevligt torg och, som grädde på moset, trevliga invånare. Jag tog åt mig lite av det också, Skövdebo som jag är. Jag inbillade mig att han var en vanligt turist som hade några dagar över och då stack till Skövde!

Det visade sig när jag såg mannens ryggtavla, att det knappast var så det var i det här fallet heller. En företagslogga på ryggen avslöjade att han var här för företagets räkning.

Men min tredje turistkontakt, kan det handla om äkta turister? Jag såg en utlandsregistrerad bil snirkla runt på de trånga gatorna i Skövde. Eftersom jag gick samtidigt som de körde stötte jag på dem flera gånger. Till slut stannade de intill mig. De letade efter ett försvunnet hotell. Jag dirigerade dem som värsta gps:en och skulle just fråga varför de befann sig i Skövde, när de hissade upp rutan och åkte. De sade inget om en trevlig stad eller trevliga invånare, men jag kan inte låta bli att undra om de var äkta Skövdeturister.

Hiss: Solen – du värmer så härligt när du visar dig!

Diss: Självklart ska SD-ledaren få mothugg, men att ge sig på honom med våld och tårtor är fel metod

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.