15 maj 2014 04:00

23 jan 2015 15:44

Nostalgi – inget för lyckliga folk

Den senaste tiden har gått mycket i tonerna av "Regnet det bara öser ner". Jag har inte sjungit med men jag har givetvis blivit påmind av denna verklighet.

Den senaste tiden har gått mycket i tonerna av ”Regnet det bara öser ner”.

Jag har inte sjungit med men jag har givetvis blivit påmind av denna verklighet.

Det dystra vädret har inbjudit till en del tv-tittande och just nu pågår ishockey-VM i Minsk, Vitryssland som inte har gått obemärkt förbi. Att mästerskapet spelas i denna Europas sista diktatur är inte oproblematiskt. Denna diktatur som vi befann oss i något av ett nallebjörnskrig med för några år sedan när en diplomatisk kris blossade upp är en förfärlig skapelse.

Vad var det utrikesminister Carl Bildt kallade Vitrysslands president? Alexander Lukasjenko är en buse! Det är värt att begrunda när denne diktator profiterar och låter sig glänsa i strålkastarljuset som riktas mot honom när hockey-VM avgörs på hemmaplan.

Kommunismen lever kvar i ett antal länder runt om i vår värld, detta trots Berlinmurens fall och Sovjetunionens kollaps. Vitryssland är ett av de länder som fortsatt tillämpar den rödaste av läror trots att historien sedan länge har dömt den till att misslyckas. Dessutom existerar den i form av olika partier runt om i Europa även om ideologin – tack och lov – är tillbakatryckt mot det som var en realitet innan 1989.

Lukasjenko valdes till president 1994 – utan fusk. Sedan dess har valen varit riggade och den vitryske diktatorn är inspirerad av forna kommunistledare såsom Lenin och Stalin vilket visar sig på att hans regim vilar på sovjetnostalgi och förtyck.

Det går att förstå att det finns nostalgi för den gamla tiden i den forna sovjetstaten men i grunden handlar det om verkligheten. Ju sämre du har det och mår i din vardag, desto viktigare blir nostalgin. Är du lycklig så tänker du inte på det förflutna utan istället kretsar dina drömmar om framtiden. Det är bara synd att den är så dyster för det vitryska folket.

Hockey-VM i all ära men vi kan också blicka framåt mot andra mästerskap i länder som väcker känslor i dessa tider när vi upplever stora spänningar mellan Västeuropa och Ryssland. Tidigare i år gick OS i ryska Sotji och 2018 ska fotbolls-VM spelas i Ryssland. Förhoppningsvis kan FIFA vara tuffare än IOK eller IIHF men det är inte att hoppas på för mycket.

Det ryska agerandet gentemot Ukraina är fullständigt oacceptabelt och den senaste tiden har aktualiserat behovet av ett starkt och enat Europa.

Den 25 maj, om blott tio dagar, är ett intressant datum. Det är då Sverige förhoppningsvis ska spela VM-final och försvara hockeyguldet från förra året. Samtidigt är det också dags att rösta i EU-valet. Det är upplagt för en hård kamp om det svenska folket denna söndag även om det självklart även gives en tredje möjlighet.

Avslutningsvis vill jag bara till dem som i Sverige ropar på mindre försvarsanslag eller till och med drömmer om ett avskaffande av försvarsmakten erinra om ett citat som har tillskrivits, på tal om röda ledare som jag har nämnt tidigare, Mao Zedong: Ett land har alltid en armé, sin egen eller någon annans.

Vilken vi vill ha torde vara givet.

HISSA – Snart dags för Elitloppet på Solvalla.

DISSA – Att det inte är fler reseprogram på tv.

Den senaste tiden har gått mycket i tonerna av ”Regnet det bara öser ner”.

Jag har inte sjungit med men jag har givetvis blivit påmind av denna verklighet.

Det dystra vädret har inbjudit till en del tv-tittande och just nu pågår ishockey-VM i Minsk, Vitryssland som inte har gått obemärkt förbi. Att mästerskapet spelas i denna Europas sista diktatur är inte oproblematiskt. Denna diktatur som vi befann oss i något av ett nallebjörnskrig med för några år sedan när en diplomatisk kris blossade upp är en förfärlig skapelse.

Vad var det utrikesminister Carl Bildt kallade Vitrysslands president? Alexander Lukasjenko är en buse! Det är värt att begrunda när denne diktator profiterar och låter sig glänsa i strålkastarljuset som riktas mot honom när hockey-VM avgörs på hemmaplan.

Kommunismen lever kvar i ett antal länder runt om i vår värld, detta trots Berlinmurens fall och Sovjetunionens kollaps. Vitryssland är ett av de länder som fortsatt tillämpar den rödaste av läror trots att historien sedan länge har dömt den till att misslyckas. Dessutom existerar den i form av olika partier runt om i Europa även om ideologin – tack och lov – är tillbakatryckt mot det som var en realitet innan 1989.

Lukasjenko valdes till president 1994 – utan fusk. Sedan dess har valen varit riggade och den vitryske diktatorn är inspirerad av forna kommunistledare såsom Lenin och Stalin vilket visar sig på att hans regim vilar på sovjetnostalgi och förtyck.

Det går att förstå att det finns nostalgi för den gamla tiden i den forna sovjetstaten men i grunden handlar det om verkligheten. Ju sämre du har det och mår i din vardag, desto viktigare blir nostalgin. Är du lycklig så tänker du inte på det förflutna utan istället kretsar dina drömmar om framtiden. Det är bara synd att den är så dyster för det vitryska folket.

Hockey-VM i all ära men vi kan också blicka framåt mot andra mästerskap i länder som väcker känslor i dessa tider när vi upplever stora spänningar mellan Västeuropa och Ryssland. Tidigare i år gick OS i ryska Sotji och 2018 ska fotbolls-VM spelas i Ryssland. Förhoppningsvis kan FIFA vara tuffare än IOK eller IIHF men det är inte att hoppas på för mycket.

Det ryska agerandet gentemot Ukraina är fullständigt oacceptabelt och den senaste tiden har aktualiserat behovet av ett starkt och enat Europa.

Den 25 maj, om blott tio dagar, är ett intressant datum. Det är då Sverige förhoppningsvis ska spela VM-final och försvara hockeyguldet från förra året. Samtidigt är det också dags att rösta i EU-valet. Det är upplagt för en hård kamp om det svenska folket denna söndag även om det självklart även gives en tredje möjlighet.

Avslutningsvis vill jag bara till dem som i Sverige ropar på mindre försvarsanslag eller till och med drömmer om ett avskaffande av försvarsmakten erinra om ett citat som har tillskrivits, på tal om röda ledare som jag har nämnt tidigare, Mao Zedong: Ett land har alltid en armé, sin egen eller någon annans.

Vilken vi vill ha torde vara givet.

HISSA – Snart dags för Elitloppet på Solvalla.

DISSA – Att det inte är fler reseprogram på tv.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.