16 maj 2014 04:00

23 jan 2015 15:44

Vad tjänar det till att klaga?

Det händer att jag gnäller. Ja, jag skäms att erkänna det men ibland ger jag mig hän åt den tämligen vanliga ovanan att klaga. Och då ofta på saker som jag inte kan göra någonting åt.

Vädret till exempel. Vad tjänar det till att jag klagar på det? Ingenting! och ändå klagade jag för ett tag sedan på att det var för torrt så gräset började må dåligt. Men sedan när det började regna så var inte det bra heller. Det blev för kallt och blött för att cykla och så blåste det motvind också.

När regnet sedan slutade var inte det bra heller för nu började gräset växa och då blev det dags att klippa det, vilket jag tycker är urtråkigt.

Då var bensindunken till gräsklipparen tom och så blev jag sur och gnällde över det istället. Fast det är klart, det kunde jag faktiskt göra något åt. Dock inte den dagen för då var jag för upprörd för att klara av det.

En annan sak som jag bittert har klagat på en period nu är den bedrövliga beläggningen på många av våra gator här i Skövde. Lappade, lagade, ojämna och obekväma att köra på har de varit och jag har undrat varför man inte fräschar till dem? Vad skall kommunen annars ha alla våra skattepengar till?

Men så fick jag som jag ville när maskiner började köra runt och riva upp asfalten och sedan lägga ny beläggning. Jädrans vad besvärligt det blev att köra i stan då. Dessutom rev de upp överallt på en gång så att det inte spelade någon roll hur man körde, man hamnade alltid i ett vägarbete någonstans, med vakter som släppte fram bilarna stötvis.

Varför kan de inte ta det lite pö om pö? tänkte jag då irriterat. Men samtidigt är jag säker på att om de hade gjort det så hade jag klagat på att det drog ut på tiden när det ena vägarbetet avlöste det andra och jag hade i så fall säkert tyckt att de borde ha tagit allt på en gång.

Sådan är jag. Gnällig. Men jag tror inte att jag är ensam om att vara det. Handen på hjärtat så tror jag att vi har denna defekt lite till mans. Eller hur? Och kvinns.

Vi klagar på vädret och företeelser i samhället även om det inte är någons fel. Och på människor, fast aldrig när de hör. Jo ibland, men då kommer gnället ofta ut i form av utskällningar som inte direkt hjälper till att göra något bättre. Det enda vi uppnår är en medmänniska som känner sig kränkt och som blir vår ovän för lång tid.

En vis person sa en gång: Gode Gud, låt mig få styrkan att ändra på det jag kan påverka och tålamod att acceptera det jag inte kan påverka och dessutom visheten att veta skillnaden mellan de två.

Kunde vi inse den skillnaden kanske vi inte skulle gnälla så mycket.

Vädret till exempel. Vad tjänar det till att jag klagar på det? Ingenting! och ändå klagade jag för ett tag sedan på att det var för torrt så gräset började må dåligt. Men sedan när det började regna så var inte det bra heller. Det blev för kallt och blött för att cykla och så blåste det motvind också.

När regnet sedan slutade var inte det bra heller för nu började gräset växa och då blev det dags att klippa det, vilket jag tycker är urtråkigt.

Då var bensindunken till gräsklipparen tom och så blev jag sur och gnällde över det istället. Fast det är klart, det kunde jag faktiskt göra något åt. Dock inte den dagen för då var jag för upprörd för att klara av det.

En annan sak som jag bittert har klagat på en period nu är den bedrövliga beläggningen på många av våra gator här i Skövde. Lappade, lagade, ojämna och obekväma att köra på har de varit och jag har undrat varför man inte fräschar till dem? Vad skall kommunen annars ha alla våra skattepengar till?

Men så fick jag som jag ville när maskiner började köra runt och riva upp asfalten och sedan lägga ny beläggning. Jädrans vad besvärligt det blev att köra i stan då. Dessutom rev de upp överallt på en gång så att det inte spelade någon roll hur man körde, man hamnade alltid i ett vägarbete någonstans, med vakter som släppte fram bilarna stötvis.

Varför kan de inte ta det lite pö om pö? tänkte jag då irriterat. Men samtidigt är jag säker på att om de hade gjort det så hade jag klagat på att det drog ut på tiden när det ena vägarbetet avlöste det andra och jag hade i så fall säkert tyckt att de borde ha tagit allt på en gång.

Sådan är jag. Gnällig. Men jag tror inte att jag är ensam om att vara det. Handen på hjärtat så tror jag att vi har denna defekt lite till mans. Eller hur? Och kvinns.

Vi klagar på vädret och företeelser i samhället även om det inte är någons fel. Och på människor, fast aldrig när de hör. Jo ibland, men då kommer gnället ofta ut i form av utskällningar som inte direkt hjälper till att göra något bättre. Det enda vi uppnår är en medmänniska som känner sig kränkt och som blir vår ovän för lång tid.

En vis person sa en gång: Gode Gud, låt mig få styrkan att ändra på det jag kan påverka och tålamod att acceptera det jag inte kan påverka och dessutom visheten att veta skillnaden mellan de två.

Kunde vi inse den skillnaden kanske vi inte skulle gnälla så mycket.

  • Flemming Mouritsen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.