25 maj 2014 16:36

23 jan 2015 15:44

UPPSLAGETKRÖNIKAN: Det ultimata I-landsproblemet

Sverige, ett av världens rikaste länder vilket gör oss till ett I-land. Men att vara ett I-land för också med sig oväntade konsekvenser och ansvar som att ha I-landsproblem. Om jag ska beskriva I-landsproblem med ett ord så blir ordet onödigt.

Ett I-landsproblem är alltså ett problem som egentligen inte riktigt existerar utan någonting som vi hittar på i våra hjärnor. I-landsproblem innebär också att man för en gångs skull behöver göra någonting på egen hand som ingen maskin eller dator kan hjälpa en med.

Till exempel så satt jag en dag på mitt rum och läste en bok och blev helt plötsligt törstig. Detta blev ett dilemma då jag inte hade orken och kraften att ställa mig upp, gå några meter till köket för att dricka vatten. Samtidigt som jag har det här superproblemet så finns det människor som får gå kilometer varje dag för att få tag i rent vatten. Jag fick gå endast några meter.

Men vi svenskar är också experter på att hitta problem i alla situationer. Ett exempel på detta är vädret. När det är mulet utomhus kan jag gå och vara irriterad eftersom inte solen vill titta fram mellan molnen och när solen väl är framme sitter jag i skuggan eftersom jag annars kan bränna mig. ”Det var allt rätt skönare när det var mulet ute” kan jag då säga. Antagligen säger jag så eftersom det är mycket lättare att se det negativa än det positiva i de flesta situationerna.

Men en dag när jag och mina kompisar satt och diskuterade I-landsproblem så hittade vi det ultimata I-landsproblemet. Vi irriterade oss på allting ifrån att det var jobbigt att stå i kö till slut på batterier i fjärrkontrollen. När en av mina vänner plötsligt säger: Jag irriterar mig på mig på människor som klagar på allting.

Vi andra höll med honom tills vi insåg en sak. Att det som vi gjort den senaste kvarten var att klaga på allt mellan himmel och jord. Det hela slutade alltså med att vårt I-landsproblem var att vi irriterade oss på oss själva eftersom vi själva klagade.

I alla fall kommer vi överallt i livet stöta på problem och vare sig om det är ett I-landsproblem eller inte så måste vi lära oss att antingen fixa dem eller stå ut med dem. Istället för att sitta och klaga på att batteriet är slut i fjärrkontrollen borde man byta batterier. För problem finns ju till endast för en anledning, att lösas.

Ett I-landsproblem är alltså ett problem som egentligen inte riktigt existerar utan någonting som vi hittar på i våra hjärnor. I-landsproblem innebär också att man för en gångs skull behöver göra någonting på egen hand som ingen maskin eller dator kan hjälpa en med.

Till exempel så satt jag en dag på mitt rum och läste en bok och blev helt plötsligt törstig. Detta blev ett dilemma då jag inte hade orken och kraften att ställa mig upp, gå några meter till köket för att dricka vatten. Samtidigt som jag har det här superproblemet så finns det människor som får gå kilometer varje dag för att få tag i rent vatten. Jag fick gå endast några meter.

Men vi svenskar är också experter på att hitta problem i alla situationer. Ett exempel på detta är vädret. När det är mulet utomhus kan jag gå och vara irriterad eftersom inte solen vill titta fram mellan molnen och när solen väl är framme sitter jag i skuggan eftersom jag annars kan bränna mig. ”Det var allt rätt skönare när det var mulet ute” kan jag då säga. Antagligen säger jag så eftersom det är mycket lättare att se det negativa än det positiva i de flesta situationerna.

Men en dag när jag och mina kompisar satt och diskuterade I-landsproblem så hittade vi det ultimata I-landsproblemet. Vi irriterade oss på allting ifrån att det var jobbigt att stå i kö till slut på batterier i fjärrkontrollen. När en av mina vänner plötsligt säger: Jag irriterar mig på mig på människor som klagar på allting.

Vi andra höll med honom tills vi insåg en sak. Att det som vi gjort den senaste kvarten var att klaga på allt mellan himmel och jord. Det hela slutade alltså med att vårt I-landsproblem var att vi irriterade oss på oss själva eftersom vi själva klagade.

I alla fall kommer vi överallt i livet stöta på problem och vare sig om det är ett I-landsproblem eller inte så måste vi lära oss att antingen fixa dem eller stå ut med dem. Istället för att sitta och klaga på att batteriet är slut i fjärrkontrollen borde man byta batterier. För problem finns ju till endast för en anledning, att lösas.

  • Oscar Antonsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.