27 maj 2014 04:00

23 jan 2015 15:44

Vad skönt att vi har ett val

Vem röstar den mannen på?Vilken åsikt har kvinnan som står bakom i kön till skranket i vallokalen?Jag kan inte låta bli att ställa mig de frågorna varje gång det är val.

Valhemligheten är helig men jag kan ändå inte låta bli att fundera på vilket parti de man stöter på i vallokalen röstar på.

De flesta klassgränserna har suddats ut sedan länge, men jag tänker ändå på ett visst parti när jag ser en välklädd prydlig herre i den övre medelåldern. Likadant när jag ser någon med palestinasjal, murarskjorta och sandaler.

Jag vet att de kan rösta på vilket parti som helst, och att jag bara borde släppa att spekulationer och tankar, men jag kan inte undvika det.

Vilka partier jag tänker på avslöjar jag inte.

Valhemligheten, ni vet.

Självklarhet

Att rösta på själva valdagen är en självklarhet och det krävs något speciellt om jag ska förtidsrösta. Jag tycker att det är högtidligt att utnyttja sin demokratiska rättighet, gå till vallkolen, välja vilket parti som ska få ens röst och genomgå proceduren med att gå fram till båset, smyga fram sin valsedel och stoppa ned den i kuvertet, slicka igen det och gå fram till valförrättarna som vakar över valurnan.

När sedan mitt kuvert åker ned i urnan (som egentligen är en papplåda), känner jag att jag gjort mitt för den här gången.

I söndags tänkte jag mycket på våra medmänniskor i länder där demokratin inte är lika stark som i Sverige. Vi tar det för givet att gå och rösta på något - eller någon - vi tror på utan att behöva vara rädda. Rädslan kan bestå av olika saker, beroende på vilket land det handlar om. Trakasserier, hot och attentat är vanliga. I vissa länder är valfusket utbrett och accepterat, i några blir det inte ens val utan någon självutnämnd individ härskar.

Därför ska vi vara rädda om vårt system med val och demokrati.

Soffliggarna borde tänka efter en gång extra. Allt är inte självklart.

Hiss:

Radions ishockeyexpert Magnus Arvedssons analyser var höjdpunkten under VM.

Diss:

Bensinpriset höjs och lär stiga ännu mer i sommar

Valhemligheten är helig men jag kan ändå inte låta bli att fundera på vilket parti de man stöter på i vallokalen röstar på.

De flesta klassgränserna har suddats ut sedan länge, men jag tänker ändå på ett visst parti när jag ser en välklädd prydlig herre i den övre medelåldern. Likadant när jag ser någon med palestinasjal, murarskjorta och sandaler.

Jag vet att de kan rösta på vilket parti som helst, och att jag bara borde släppa att spekulationer och tankar, men jag kan inte undvika det.

Vilka partier jag tänker på avslöjar jag inte.

Valhemligheten, ni vet.

Självklarhet

Att rösta på själva valdagen är en självklarhet och det krävs något speciellt om jag ska förtidsrösta. Jag tycker att det är högtidligt att utnyttja sin demokratiska rättighet, gå till vallkolen, välja vilket parti som ska få ens röst och genomgå proceduren med att gå fram till båset, smyga fram sin valsedel och stoppa ned den i kuvertet, slicka igen det och gå fram till valförrättarna som vakar över valurnan.

När sedan mitt kuvert åker ned i urnan (som egentligen är en papplåda), känner jag att jag gjort mitt för den här gången.

I söndags tänkte jag mycket på våra medmänniskor i länder där demokratin inte är lika stark som i Sverige. Vi tar det för givet att gå och rösta på något - eller någon - vi tror på utan att behöva vara rädda. Rädslan kan bestå av olika saker, beroende på vilket land det handlar om. Trakasserier, hot och attentat är vanliga. I vissa länder är valfusket utbrett och accepterat, i några blir det inte ens val utan någon självutnämnd individ härskar.

Därför ska vi vara rädda om vårt system med val och demokrati.

Soffliggarna borde tänka efter en gång extra. Allt är inte självklart.

Hiss:

Radions ishockeyexpert Magnus Arvedssons analyser var höjdpunkten under VM.

Diss:

Bensinpriset höjs och lär stiga ännu mer i sommar

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.