28 maj 2014 04:00

23 jan 2015 15:44

Johanna Beijbom: Mayday, mayday!

Jag kan flyga, jag är inte rädd. Bullshit, det fungerar enbart på film kan jag meddela. Pulsen var så hög att jag var helt säker på att det var omänskligt.

Handsvetten, yrseln, hjärtklappningen och illamåendet gjorde ju inte saken lättare precis. Granskade varje person runt omkring mig, hur kan de vara så lugna? Där sitter de och njuter av att lägga sitt liv i en annan människas händer. Vi ska ju bara upp på 10 000 meters höjd och göra något som för en människa är helt omöjligt, flyga. Otroligt avundsjuk var jag på alla som satt och skrattade och pratade bara några minuter innan det var dags för påstigning.

I gången mot planet klingade de härliga orden i mitt huvud, vänd Johanna, vänd, du kan fortfarande ångra dig, vill du verkligen dö i dag? Varför utsätter jag mig för det här, hur kan jag vara så dum att gång på gång boka sol- och jobbresor där flyg är enda färdmedlet. Pucko!

Jag glömmer aldrig när jag under en flygning till Tyskland var enormt tvungen att gå på toa, då min blåsa bokstavligt talat höll på att sprängas. Det hade faktiskt vart rätt lugnt uppe i luften ett tag, så jag vågade mig iväg. Precis när jag dragit ner byxorna och slagit mig ner så gör planet (enligt mig) världens största looping. Paniik! På en halv sekund tog min överlevnadsinstinkt över. Jag slog upp dörren med byxorna i knävecken men kämpade tappert upp dem när jag sprang i stolsgången. Tar sedan ett akrobatiskt hopp ner i mitt säte och sliter åt mig bältet som var min enda trygghet. Plötsligt hör jag hur halva planet dör av skratt åt mig och min härliga rumpuppvisning som säkert chockade en och annan passagerare. Röd som en tomat sjönk jag längre och längre ner i sätet och insåg då att nu måste jag bli av med min rädsla.

Googlade och googlade och gjorde tre eller fyra kurser via nätet som handlade om just flygrädsla, kalasbra, eller inte! Blev nästan räddare då varje kurs visade bilder från flygkrascher. Psykologiskt! Höll på att ge upp då jag hittade en gratisapp i mobilen,Fly4life. Bästa appen någonsin. Säger bara -alla ni med flygrädsla, ladda ner den! Den tänker sig in i en flygrädd persons tankar och ger dig sen alla svar du behöver ha. Kan helt ärligt säga att det är den här lilla appen som har hjälpt mig.

Ja, så nu sitter jag här och skriver min andra krönika, precis hemkommen från Spanien och ja, jag överlevde denna gången också. Wiihoo!

Min flygrädsla är inte borta helt, men nu kan jag prata och skratta och faktiskt njuta av att få komma iväg på semester minuterna innan påstigning. Luftgroparna är fortfarande lite nära dödenupplevelse-känsla på, och jag har alltid en muntlig flyggenomgång med den jag reser med och berättar stolt om allt jag kan om flygning.

Att lägga sitt liv i en annan människas händer är ärligt talat en väldigt jobbig tanke, men hellre att piloten med flera års utbildning sköter spakarna än att jag skulle försöka mig på det jobbet för då hade orden vart Jag kan inte flyga och nu är jag förbannat rädd.

Hiss: Mobilappen Fly4life

Diss: Flygplansloopingar

Handsvetten, yrseln, hjärtklappningen och illamåendet gjorde ju inte saken lättare precis. Granskade varje person runt omkring mig, hur kan de vara så lugna? Där sitter de och njuter av att lägga sitt liv i en annan människas händer. Vi ska ju bara upp på 10 000 meters höjd och göra något som för en människa är helt omöjligt, flyga. Otroligt avundsjuk var jag på alla som satt och skrattade och pratade bara några minuter innan det var dags för påstigning.

I gången mot planet klingade de härliga orden i mitt huvud, vänd Johanna, vänd, du kan fortfarande ångra dig, vill du verkligen dö i dag? Varför utsätter jag mig för det här, hur kan jag vara så dum att gång på gång boka sol- och jobbresor där flyg är enda färdmedlet. Pucko!

Jag glömmer aldrig när jag under en flygning till Tyskland var enormt tvungen att gå på toa, då min blåsa bokstavligt talat höll på att sprängas. Det hade faktiskt vart rätt lugnt uppe i luften ett tag, så jag vågade mig iväg. Precis när jag dragit ner byxorna och slagit mig ner så gör planet (enligt mig) världens största looping. Paniik! På en halv sekund tog min överlevnadsinstinkt över. Jag slog upp dörren med byxorna i knävecken men kämpade tappert upp dem när jag sprang i stolsgången. Tar sedan ett akrobatiskt hopp ner i mitt säte och sliter åt mig bältet som var min enda trygghet. Plötsligt hör jag hur halva planet dör av skratt åt mig och min härliga rumpuppvisning som säkert chockade en och annan passagerare. Röd som en tomat sjönk jag längre och längre ner i sätet och insåg då att nu måste jag bli av med min rädsla.

Googlade och googlade och gjorde tre eller fyra kurser via nätet som handlade om just flygrädsla, kalasbra, eller inte! Blev nästan räddare då varje kurs visade bilder från flygkrascher. Psykologiskt! Höll på att ge upp då jag hittade en gratisapp i mobilen,Fly4life. Bästa appen någonsin. Säger bara -alla ni med flygrädsla, ladda ner den! Den tänker sig in i en flygrädd persons tankar och ger dig sen alla svar du behöver ha. Kan helt ärligt säga att det är den här lilla appen som har hjälpt mig.

Ja, så nu sitter jag här och skriver min andra krönika, precis hemkommen från Spanien och ja, jag överlevde denna gången också. Wiihoo!

Min flygrädsla är inte borta helt, men nu kan jag prata och skratta och faktiskt njuta av att få komma iväg på semester minuterna innan påstigning. Luftgroparna är fortfarande lite nära dödenupplevelse-känsla på, och jag har alltid en muntlig flyggenomgång med den jag reser med och berättar stolt om allt jag kan om flygning.

Att lägga sitt liv i en annan människas händer är ärligt talat en väldigt jobbig tanke, men hellre att piloten med flera års utbildning sköter spakarna än att jag skulle försöka mig på det jobbet för då hade orden vart Jag kan inte flyga och nu är jag förbannat rädd.

Hiss: Mobilappen Fly4life

Diss: Flygplansloopingar

  • Johanna Beijbom

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.