10 jun 2014 06:00

23 jan 2015 15:45

Alf Ehn: Det var kört efter några minuter av VM

Pelés nickskott, Gordon Banks räddning och Ronnie Hellströms dundertavla.Det kanske inte var bättre förr, men fotbolls-VM i Mexiko 1970 är svårt att glömma.

Det är lätt att bli nostalgisk när det är dags för fotbolls-VM. På fredag börjar festen och det kommer att handla om Ronaldo, Neymar, Messi, Rooney, Schweinsteiger och allt vad de heter under några intensiva veckor i Brasilien.

För 44 år sedan avgjordes mästerskapet i Mexiko. Då handlade det bland annat om Pelé, Charlton, Beckenbauer, Riva och Hellström. Matcherna spelades på kvällar och nätter, men det stoppade inte oss fotbollstokiga grabbar. Premiären mot Italien var en snackis under lång tid. Då fanns inget internet, men vi lusläste allt tidningarna skrev om de mäktiga lire-miljonärerna från stövellandet.

Mycket handlade om Luigi Riva som bedömdes ha världens hårdaste vänsterskott.

Hur skulle förbundskapten Georg ”Åby” Ericsons gäng kunna stå emot?

Matchen i Toluca tog slut snabbt. Redan efter tio minuter bröt Angelo Domenghini in från vänsterkanten och sköt mot det svenska målet. Skottet såg inte märkvärdigt ut, den svenska målvakten Ronnie Hellström såg ut att ha läget under kontroll, men släppte bollen under sig. Snöpligt letade sig lädret in i nätet.

Alla vi som satt uppe i den svenska försommarnatten och kikade på de oftast suddiga tv-bilderna, insåg att det var kört. Att Riva punktmarkerades och inte uträttade någonting hjälpte inte. Italien var effektivt redan på den tiden, och lät inte de blågula hjältarna hota. Laget spelade sedan 0–0 mot både Uruguay och Israel och vann gruppen på fyra poäng (seger gav två poäng på den tiden) och målskillnaden 1–0.

Dagen därpå var det extra tungt i skolan. Det var svårt att somna efter matchen, låg bara och tänkte på Hellströms tavla.

Ronnie petades och Sverige spelade 1-1 mot Israel och slog Uruguay med 1–0. Om det blivit en fullträff till i den sista matchen hade förbundskapten Orvar Bergmarks lag nått kvartsfinal.

I stället fick det svenska laget åka hem.

Underhållningen var inte slut för det. Den engelske målvakten Gordon Banks enhandsräddning, som rankas som en av de mäktigaste räddningarna någonsin, på brasseikonen Pelés nick i en gruppspelsmatch, kommer jag aldrig att glömma. Inte heller då Pelé nickade in 1–0 mot Italien i finalen. Det var inte en nick, utan ett skott som kom från pannan.

Det har väl med åldern att göra, men jag minns VM-äventyret i Mexiko för 44 år sedan bättre än det som hände i Sydafrika för fyra år sedan.

Nu vill jag få något att minnas från Brasilien.

Hiss:

Fotbolls-VM börjar på torsdag.

Diss:

Sverige har inte tagit sig till VM sedan 2006.

Det är lätt att bli nostalgisk när det är dags för fotbolls-VM. På fredag börjar festen och det kommer att handla om Ronaldo, Neymar, Messi, Rooney, Schweinsteiger och allt vad de heter under några intensiva veckor i Brasilien.

För 44 år sedan avgjordes mästerskapet i Mexiko. Då handlade det bland annat om Pelé, Charlton, Beckenbauer, Riva och Hellström. Matcherna spelades på kvällar och nätter, men det stoppade inte oss fotbollstokiga grabbar. Premiären mot Italien var en snackis under lång tid. Då fanns inget internet, men vi lusläste allt tidningarna skrev om de mäktiga lire-miljonärerna från stövellandet.

Mycket handlade om Luigi Riva som bedömdes ha världens hårdaste vänsterskott.

Hur skulle förbundskapten Georg ”Åby” Ericsons gäng kunna stå emot?

Matchen i Toluca tog slut snabbt. Redan efter tio minuter bröt Angelo Domenghini in från vänsterkanten och sköt mot det svenska målet. Skottet såg inte märkvärdigt ut, den svenska målvakten Ronnie Hellström såg ut att ha läget under kontroll, men släppte bollen under sig. Snöpligt letade sig lädret in i nätet.

Alla vi som satt uppe i den svenska försommarnatten och kikade på de oftast suddiga tv-bilderna, insåg att det var kört. Att Riva punktmarkerades och inte uträttade någonting hjälpte inte. Italien var effektivt redan på den tiden, och lät inte de blågula hjältarna hota. Laget spelade sedan 0–0 mot både Uruguay och Israel och vann gruppen på fyra poäng (seger gav två poäng på den tiden) och målskillnaden 1–0.

Dagen därpå var det extra tungt i skolan. Det var svårt att somna efter matchen, låg bara och tänkte på Hellströms tavla.

Ronnie petades och Sverige spelade 1-1 mot Israel och slog Uruguay med 1–0. Om det blivit en fullträff till i den sista matchen hade förbundskapten Orvar Bergmarks lag nått kvartsfinal.

I stället fick det svenska laget åka hem.

Underhållningen var inte slut för det. Den engelske målvakten Gordon Banks enhandsräddning, som rankas som en av de mäktigaste räddningarna någonsin, på brasseikonen Pelés nick i en gruppspelsmatch, kommer jag aldrig att glömma. Inte heller då Pelé nickade in 1–0 mot Italien i finalen. Det var inte en nick, utan ett skott som kom från pannan.

Det har väl med åldern att göra, men jag minns VM-äventyret i Mexiko för 44 år sedan bättre än det som hände i Sydafrika för fyra år sedan.

Nu vill jag få något att minnas från Brasilien.

Hiss:

Fotbolls-VM börjar på torsdag.

Diss:

Sverige har inte tagit sig till VM sedan 2006.

  • Alf Ehn

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.