16 jun 2014 09:00

23 jan 2015 15:45

UPPSLAGET: Resan som krävde mer än jag trodde

När du läser det här är jag antagligen framme efter några timmars spenderande i en flygstol (på ett plan som förhoppningsvis inte har försvunnit spårlöst från jordens yta), borta från Sveriges regniga sommardagar och landat på ön full av värme och kärlek – Rhodos. En resa som krävde mer förberedelse hemma i Sverige än vad jag först trodde.

Till att börja med hade jag ingen garderob som var anpassad för medelhavsvärme, mestadels på grund av att jag konstant fryser (vinterjackan plockas fortfarande fram om temperaturen i skuggan understiger tjugo grader). Vad som senare kan bli ett problem för en tjej ska spendera en längre tid hemifrån är vad man ska packa med sig. Det går bara inte att välja ut några specifika klädesplagg - man bara måste ha med halva garderoben! Ofta blir konsekvensen att man har med sig något för mycket packning i förhållande till tiden man vistas hemifrån.

Apropå packning, jag ägde inte ens en resväska! Jag har aldrig haft behov av någon sådan. Senast jag reste utomlands delade jag packning med pappa och hade i princip allt som behövdes för en liten turistande flicka i en knallröd ryggsäck - kamera, gameboy och pappas plånbok (fast det sistnämnda befann sig nog oftare i hans jackficka). Att jag nu skulle få plats med allt i en rygga kändes orimligt, speciellt efter att ha uppgraderat både garderoben och kameran. Så många problem! Och då har jag inte nämnt svimattackerna varje torsdag på vaccinationskliniken, paniken som uppstod när det var tre veckor kvar innan avresa och jag insåg att flygbiljetterna ännu inte var köpta, samt den stora frågan hur sjutton jag skulle ta mig till Landvetter klockan fyra en söndagmorgon?

– Det här är som ett utdrag ur Sällskapsresan, konstaterar mamma. Hon visar samma engagemang som om jag skulle sätta mig på närmsta flyg till Australien och jaga krokodiler.

– Var glad att jag inte ska följa med på en resa med Morgan och Ola-Conny då, svarar jag. De skulle antagligen utsätta sig för farligare saker än att bara svettas på stranden. Fast det är klart, deras äventyr blir ju hälften så riskfyllda om deras engelska hade varit av samma som kaliber som instruktörernas och faktiskt förstod instruktionerna.

Men oavsett om du kommer att njuta av medelhavets stekande värme eller Sveriges ljumma sommarkvällar, önskar jag er alla en riktigt trevlig sommar!

Till att börja med hade jag ingen garderob som var anpassad för medelhavsvärme, mestadels på grund av att jag konstant fryser (vinterjackan plockas fortfarande fram om temperaturen i skuggan understiger tjugo grader). Vad som senare kan bli ett problem för en tjej ska spendera en längre tid hemifrån är vad man ska packa med sig. Det går bara inte att välja ut några specifika klädesplagg - man bara måste ha med halva garderoben! Ofta blir konsekvensen att man har med sig något för mycket packning i förhållande till tiden man vistas hemifrån.

Apropå packning, jag ägde inte ens en resväska! Jag har aldrig haft behov av någon sådan. Senast jag reste utomlands delade jag packning med pappa och hade i princip allt som behövdes för en liten turistande flicka i en knallröd ryggsäck - kamera, gameboy och pappas plånbok (fast det sistnämnda befann sig nog oftare i hans jackficka). Att jag nu skulle få plats med allt i en rygga kändes orimligt, speciellt efter att ha uppgraderat både garderoben och kameran. Så många problem! Och då har jag inte nämnt svimattackerna varje torsdag på vaccinationskliniken, paniken som uppstod när det var tre veckor kvar innan avresa och jag insåg att flygbiljetterna ännu inte var köpta, samt den stora frågan hur sjutton jag skulle ta mig till Landvetter klockan fyra en söndagmorgon?

– Det här är som ett utdrag ur Sällskapsresan, konstaterar mamma. Hon visar samma engagemang som om jag skulle sätta mig på närmsta flyg till Australien och jaga krokodiler.

– Var glad att jag inte ska följa med på en resa med Morgan och Ola-Conny då, svarar jag. De skulle antagligen utsätta sig för farligare saker än att bara svettas på stranden. Fast det är klart, deras äventyr blir ju hälften så riskfyllda om deras engelska hade varit av samma som kaliber som instruktörernas och faktiskt förstod instruktionerna.

Men oavsett om du kommer att njuta av medelhavets stekande värme eller Sveriges ljumma sommarkvällar, önskar jag er alla en riktigt trevlig sommar!

  • Johanna Granlund

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.