18 jun 2014 04:00

23 jan 2015 15:45

Johanna Beijbom: Bröllopstider hej hej, bröllopstider

Precis som barnen i Bullerbyn plockade jag som liten sju sorters blommor för att lägga under huvudkudden på midsommaraftonsnatten. Detta skulle resultera i en dröm om vem man skulle gifta sig med. Jag vaknade tyvärr upp med sängen full av myror och det enda jag hade drömt om var rosa hästar och luftballonger. Min framtid såg ljus ut.

När kantorn under ett studiebesök i kyrkan med skolan spelade Mendelssohns bröllopsmarsch på orgeln bölade jag högt som ett litet barn i kyrkbänken. Jag har alltid varit svag för allt som har med bröllop att göra. Det är så mycket kärlek och känslor en sådan dag. Nu i sommartider bokas jag för fullt till att sjunga under folks vigslar och bröllopsfester. Den absolut häftigaste vigseln jag varit med om var när ett par ifrån Borås skulle gifta sig hemma på deras stora hästgård. Gästerna stod samlade i trädgården då plötsligt en stor helikopter dyker upp. Den cirkulerar över gården ett tag tills den till slut landar i en av hästhagarna. Helikopterdörren slås upp och ut hoppar brudgummen till våra rockiga toner av Eye of the tiger. Mäktigt! Efter hans entré eskorterades bruden fram till sin blivande av sin far till toner av Mio min mio. Inte ett öga var torrt.

Den mest pinsamma händelsen på en bröllopsfest står jag för. Under middagen önskar sig plötsligt paret att jag och min pianist ska spela något romantiskt. Vad passar då inte bättre än I will always love you tänker jag. Perfekt Johanna, du är ett geni. Stående framför brudparet börjar jag sjunga på de första raderna, If I should stay, I will only be in your way. Men herregud, kommer plötsligt på att hela låten handlar om ett avsked och förlorad kärlek. Vad gör jag nu? Det var bara att le och se glad ut fast jag helst ville sjunka genom jorden och försvinna. Jag fick dock både jubel och applåder efteråt så förmodligen var ingen av gästerna engelskkunnig eller så gjorde de det av medlidande.

Den roligaste vigseln jag varit med om var ute på Karlsholmeudden i Mariestad. Ännu ett utomhusbröllop och solen strålade på gästerna som stod samlade och blickade ut över sjön. Från horisonten närmade sig en stor vit motorbåt och längst fram i fören stod brudparet precis som i en scen ur filmen Titanic. Det jag inte visste då var att detta nästan skulle sluta lika illa. Båten närmade sig land mer och mer. Familj och vänner står och torkar sina glädjetårar över denna vackra bild. Bruden tar ett kliv åt vänster och PLADASK faller hon rakt ner i vattnet. Brudbuketten flyger åt ena hållet och slöjan åt andra. KLÄNNINGEN! utbrister några kvinnor i panik från sällskapet. Chockad och förtvivlad tänker jag på om jag ska börja sjunga något för att lätta upp stämningen. Men precis då sätts bröllopsmarschen igång i högtalarna och från ett bakhåll dyker det riktiga brudparet upp. Allt var uppgjort och man kunde tydligt höra en lättnandes pust från gästerna. Till applåder och höga skratt gick de längs strandkanten och vigdes sedan hela, rena och framför allt torra.

Hiss: Utomhusbröllop

Diss: Låttitlar som förvirrar och ställer till med pinsamheter.

När kantorn under ett studiebesök i kyrkan med skolan spelade Mendelssohns bröllopsmarsch på orgeln bölade jag högt som ett litet barn i kyrkbänken. Jag har alltid varit svag för allt som har med bröllop att göra. Det är så mycket kärlek och känslor en sådan dag. Nu i sommartider bokas jag för fullt till att sjunga under folks vigslar och bröllopsfester. Den absolut häftigaste vigseln jag varit med om var när ett par ifrån Borås skulle gifta sig hemma på deras stora hästgård. Gästerna stod samlade i trädgården då plötsligt en stor helikopter dyker upp. Den cirkulerar över gården ett tag tills den till slut landar i en av hästhagarna. Helikopterdörren slås upp och ut hoppar brudgummen till våra rockiga toner av Eye of the tiger. Mäktigt! Efter hans entré eskorterades bruden fram till sin blivande av sin far till toner av Mio min mio. Inte ett öga var torrt.

Den mest pinsamma händelsen på en bröllopsfest står jag för. Under middagen önskar sig plötsligt paret att jag och min pianist ska spela något romantiskt. Vad passar då inte bättre än I will always love you tänker jag. Perfekt Johanna, du är ett geni. Stående framför brudparet börjar jag sjunga på de första raderna, If I should stay, I will only be in your way. Men herregud, kommer plötsligt på att hela låten handlar om ett avsked och förlorad kärlek. Vad gör jag nu? Det var bara att le och se glad ut fast jag helst ville sjunka genom jorden och försvinna. Jag fick dock både jubel och applåder efteråt så förmodligen var ingen av gästerna engelskkunnig eller så gjorde de det av medlidande.

Den roligaste vigseln jag varit med om var ute på Karlsholmeudden i Mariestad. Ännu ett utomhusbröllop och solen strålade på gästerna som stod samlade och blickade ut över sjön. Från horisonten närmade sig en stor vit motorbåt och längst fram i fören stod brudparet precis som i en scen ur filmen Titanic. Det jag inte visste då var att detta nästan skulle sluta lika illa. Båten närmade sig land mer och mer. Familj och vänner står och torkar sina glädjetårar över denna vackra bild. Bruden tar ett kliv åt vänster och PLADASK faller hon rakt ner i vattnet. Brudbuketten flyger åt ena hållet och slöjan åt andra. KLÄNNINGEN! utbrister några kvinnor i panik från sällskapet. Chockad och förtvivlad tänker jag på om jag ska börja sjunga något för att lätta upp stämningen. Men precis då sätts bröllopsmarschen igång i högtalarna och från ett bakhåll dyker det riktiga brudparet upp. Allt var uppgjort och man kunde tydligt höra en lättnandes pust från gästerna. Till applåder och höga skratt gick de längs strandkanten och vigdes sedan hela, rena och framför allt torra.

Hiss: Utomhusbröllop

Diss: Låttitlar som förvirrar och ställer till med pinsamheter.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.