24 jun 2014 04:00

23 jan 2015 15:46

Alf Ehn: Tänk vad ett halvår går snabbt

I dag är det 24 juni.
En vanlig tisdag på sommaren och för många har semestern just inletts. Minst lika många får vänta ett tag till på ledigheten men för oss alla är det ett halvår kvar till julafton.
En hemsk tanke, kanske, men en påminnelse om hur fort tiden har en tendens att gå.

Nu skriver han strunt igen, tänker säkert många och menar att nu är ju sommaren här.

Visst, den är lång och förhoppningsvis härlig. Det gäller att ta tillvara på varje ögonblick, njuta av det som finns i din närhet och inte jaga efter något som inte finns eller är svårt att uppnå. Själv tänker jag ta dagen som den kommer och försöka göra det bästa av den, oavsett väder.

Jag vägrar att gnälla över att det regnar någon dag. Då får vi väl göra något annat, som inte är väderberoende. Varför inte koppla av med boken som legat oläst sedan i våras, beta av listan över måsten som ska fixas på huset, laga den där maten som tar lite längre tid eller göra besöket som inte är gjort på lång tid och som gnager i samvetet?

Det viktigaste är ju att koppla av efter elva månaders slit på jobbet. Att bara vara är inte fel, att ständigt jaga upplevelser och ha fyra fullspäckade semesterveckor är inget för mig. Stress har jag nog av på jobbet. Lagom är alltid bäst.

Samtidigt tickar klockan vidare, ingen av oss kan stoppa tiden.

Ju äldre man blir, desto snabbare rusar dagar, veckor, månader och år i väg.

Visst vet vi vad vi gjorde på julafton 2013? Många har tydliga minnen men de flesta minns i alla fall något vad de gjorde den 24 december. Den dagen känns inte alls avlägsen och jag har fortfarande behagliga minnen. Maten, gemenskapen allt det som hör julen till finns på en framträdande plats i mitt sinne.

Ändå känns tanken att det är lika långt till nästa julafton som det är till den förra är avlägsen tråkig. Det är mycket som ska upplevas och göras innan det är dags för nästa möte med tomten även om mötet sker om bara 183 dagar.

Men det är klart, det gäller att vara snäll.

Nu skriver han strunt igen, tänker säkert många och menar att nu är ju sommaren här.

Visst, den är lång och förhoppningsvis härlig. Det gäller att ta tillvara på varje ögonblick, njuta av det som finns i din närhet och inte jaga efter något som inte finns eller är svårt att uppnå. Själv tänker jag ta dagen som den kommer och försöka göra det bästa av den, oavsett väder.

Jag vägrar att gnälla över att det regnar någon dag. Då får vi väl göra något annat, som inte är väderberoende. Varför inte koppla av med boken som legat oläst sedan i våras, beta av listan över måsten som ska fixas på huset, laga den där maten som tar lite längre tid eller göra besöket som inte är gjort på lång tid och som gnager i samvetet?

Det viktigaste är ju att koppla av efter elva månaders slit på jobbet. Att bara vara är inte fel, att ständigt jaga upplevelser och ha fyra fullspäckade semesterveckor är inget för mig. Stress har jag nog av på jobbet. Lagom är alltid bäst.

Samtidigt tickar klockan vidare, ingen av oss kan stoppa tiden.

Ju äldre man blir, desto snabbare rusar dagar, veckor, månader och år i väg.

Visst vet vi vad vi gjorde på julafton 2013? Många har tydliga minnen men de flesta minns i alla fall något vad de gjorde den 24 december. Den dagen känns inte alls avlägsen och jag har fortfarande behagliga minnen. Maten, gemenskapen allt det som hör julen till finns på en framträdande plats i mitt sinne.

Ändå känns tanken att det är lika långt till nästa julafton som det är till den förra är avlägsen tråkig. Det är mycket som ska upplevas och göras innan det är dags för nästa möte med tomten även om mötet sker om bara 183 dagar.

Men det är klart, det gäller att vara snäll.

  • Alf Ehn

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.