04 jul 2014 04:00

23 jan 2015 15:46

Mouritsen: Jag kanske överdriver min egen betydelse

Tämligen ofta använder jag uttrycket: Nu överdriver jag kanske min egen betydelse.

Det kan vara efter att jag påstått att det började regna bara för att jag inte tog med mig paraplyet eller liknande situationer då jag påstår att det jag gör i det lilla skulle kunna påverka stora skeenden som vädret, konjunkturen eller varför inte om tågen kommer i tid eller inte.

Jag tror inte att jag är ensam om sådant för vi människor är rätt lustiga när det gäller att inte inse hur lite vi betyder. Vi kan å andra sidan på fullaste allvar påstå att det vi gör inte har någon betydelse alls. Som när vi säger att det inte spelar roll om vi röstar, en person har ju ingen betydelse, eller att det inte spelar roll var vi handlar någonstans och just här vill jag slå stopp i maskin!

Även om enstaka människor inte har så stor påverkan på de stora förloppen så påverkar vi de små mycket mer än vi tror.

Härmed ställer jag mig upp och med huvudet böjt av skam erkänner jag att jag är en av dem som är skuld till att ICA-Nära i Havstena inte bar sig.

Vi konsumenter skall inte tro att butiker kan leva vidare enbart för att vi vill det, det kräver faktiskt att någon handlar i dem också och dessutom tillräckligt mycket.

Samma fenomen har vi sett gång efter gång när lanthandlare i småorterna fått lägga ner. Lokalbefolkningen klagar bittert när affären, som samtidigt är ortens enda naturliga träffpunkt, lägger ner. Men när man frågar folk om de handlade i sin lanthandel så brukar svaret bli:

– Jo, nån liter mjölk blev det väl ibland, på lördagar, när vi glömt att köpa det på fredagen när vi storhandlade på ......... (fyll i valfri stormarknad).

Det är ett givet recept på butiksnedläggning och nu har turen kommit till Havstena. Fästmön och jag yttrade vår sorg och besvikelse när vi läste om nedläggningen i SLA i tisdags. Men vår egen skuld i det hela kom snabbt på tal och i skam dolde vi oss bakom fikonlöv. Vi bor en gångstig bort från affären i Havstena och borde verkligen ha handlat där oftare, men en annan affär på bilvägen till jobbet har varit mitt stamlokus genom åren och då det är jag som handlar oftast i vårt hushåll faller skulden tyngst på mig.

Så till er som arbetat på ICA-Nära i Havstena vill jag säga: Förlåt! och lycka till i framtiden!

Till er som är lika skyldiga som jag vill jag säga: Fundera på vilka butiker du vill ha kvar och se till att handla där! Du är mer betydelsefull än du någonsin kan tro!

Hiss: Mänsklig strävan, även om det på sikt alltid resulterar i ruiner så är det värt det i nuet.

Diss: Kombinationen stora idrottsmästerskap och min karaktär. Det är lättare att sluta röka än att slita mig från tv:n.

Det kan vara efter att jag påstått att det började regna bara för att jag inte tog med mig paraplyet eller liknande situationer då jag påstår att det jag gör i det lilla skulle kunna påverka stora skeenden som vädret, konjunkturen eller varför inte om tågen kommer i tid eller inte.

Jag tror inte att jag är ensam om sådant för vi människor är rätt lustiga när det gäller att inte inse hur lite vi betyder. Vi kan å andra sidan på fullaste allvar påstå att det vi gör inte har någon betydelse alls. Som när vi säger att det inte spelar roll om vi röstar, en person har ju ingen betydelse, eller att det inte spelar roll var vi handlar någonstans och just här vill jag slå stopp i maskin!

Även om enstaka människor inte har så stor påverkan på de stora förloppen så påverkar vi de små mycket mer än vi tror.

Härmed ställer jag mig upp och med huvudet böjt av skam erkänner jag att jag är en av dem som är skuld till att ICA-Nära i Havstena inte bar sig.

Vi konsumenter skall inte tro att butiker kan leva vidare enbart för att vi vill det, det kräver faktiskt att någon handlar i dem också och dessutom tillräckligt mycket.

Samma fenomen har vi sett gång efter gång när lanthandlare i småorterna fått lägga ner. Lokalbefolkningen klagar bittert när affären, som samtidigt är ortens enda naturliga träffpunkt, lägger ner. Men när man frågar folk om de handlade i sin lanthandel så brukar svaret bli:

– Jo, nån liter mjölk blev det väl ibland, på lördagar, när vi glömt att köpa det på fredagen när vi storhandlade på ......... (fyll i valfri stormarknad).

Det är ett givet recept på butiksnedläggning och nu har turen kommit till Havstena. Fästmön och jag yttrade vår sorg och besvikelse när vi läste om nedläggningen i SLA i tisdags. Men vår egen skuld i det hela kom snabbt på tal och i skam dolde vi oss bakom fikonlöv. Vi bor en gångstig bort från affären i Havstena och borde verkligen ha handlat där oftare, men en annan affär på bilvägen till jobbet har varit mitt stamlokus genom åren och då det är jag som handlar oftast i vårt hushåll faller skulden tyngst på mig.

Så till er som arbetat på ICA-Nära i Havstena vill jag säga: Förlåt! och lycka till i framtiden!

Till er som är lika skyldiga som jag vill jag säga: Fundera på vilka butiker du vill ha kvar och se till att handla där! Du är mer betydelsefull än du någonsin kan tro!

Hiss: Mänsklig strävan, även om det på sikt alltid resulterar i ruiner så är det värt det i nuet.

Diss: Kombinationen stora idrottsmästerskap och min karaktär. Det är lättare att sluta röka än att slita mig från tv:n.

  • Flemming Mouritsen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.