10 jul 2014 04:00

23 jan 2015 15:46

Linus Hellman: En oviss och smaklösa regeringsröra

I söndags tog Almedalsveckan slut. Det är en vecka som väcker känslor.

Många är dem som har åsikter om denna politikervecka i Visby på Gotland.

Den kritiseras och förminskas inte sällan genom att kallas cirkus, tivoli och spektakel.

Jag har visserligen aldrig varit där men jag tar varje år del av utbudet och rapporteringen därifrån. För mig är det en vecka i demokratins tecken även om det tenderar att bli väl inskränkt emellanåt.

Almedalen är trots allt en plats där olika opinioner kan mötas och diskuteras på ett seriöst sätt. Där alla dessa seminarier av olika slag erbjuder ett forum som både är öppet för alla och som är gratis.

Under en hel vecka har den mediala solen svävat över Almedalen och runt den har partierna, politikerna och alla dessa utspel kretsat.

Så här med någras dagars distans är det inte just de förslagen som jag tänker mest på. Istället funderar jag ett slag över alla dessa opinionsundersökningar med efterföljande analyser av diverse förståsigpåare som har hängt som ett skynke över veckan.

Under i stort sett hela det förra seklet regerade Socialdemokraterna i ensamt majestät landet och regeringsbildningen var oftast något tråkigt och odramatiskt. Men tiderna förändras och fullt så enkelt är det inte längre.

Det är i grunden ytterst oväsentligt att spekulera kring ett ovisst valresultat om drygt två månader men det är desto mer spännande när opinionsundersökningarna inte rätar ut några frågetecken.

Ponera att inget av de politiska blocken – de rödgröna eller borgerliga – får någon egen majoritet. Risken finns då att vi har ett ytterst komplext parlamentariskt läge efter höstens val där det är svårt att skapa en funktionell och handlingskraftig regering.

Ett scenario med Sverigedemokraterna i en vågmästarroll, i kombination med en oförberedd vänsteropposition som blir större med ytterligare ett invalt riksdagsparti och parallellt en regeringsallians som försvagas kan leda till en minst sagt invecklad situation. Då framstår även minoritetsstyre som har präglat Sverige genom historien som synnerligen bräckligt.

Underskatta inte Almedalen. Överskatta inte Almedalen. Se den istället för vad den är. En politikerfestival och en plats där opinionsyttringar kan mötas, växas eller krossas. Där drömmar kan konkretiseras till verklighet och där nya anhängare både kan vinnas eller förloras.

Men samtidigt är det också en plats där inget i grunden förändras eller avgörs. Det gör vi alla i september på valdagen med kloka och välgrundade beslut på valdagen.

Vi svävar i osäkerhet kring vilka som ska styra vårt land och vi har tidigare aldrig haft så många partier att välja emellan vid valurnorna. Vi kan stå inför en enda stor regeringsröra som vare sig är rödgrön eller blå och som kan smaka precis vad som helst.

Då kan fyra år av stillastående i en ständigt föränderlig värld vänta för Sverige och det vore förödande i dagens globaliserade värld där allt angår alla.

Vem vet. Kanske blir det en regnbågsregering som flyttar in på Rosenbad?

HISS – Snart dags för Stochampionatet på Axevalla.

DISS – Tv-utbudet på sommaren är inte imponerande.

Många är dem som har åsikter om denna politikervecka i Visby på Gotland.

Den kritiseras och förminskas inte sällan genom att kallas cirkus, tivoli och spektakel.

Jag har visserligen aldrig varit där men jag tar varje år del av utbudet och rapporteringen därifrån. För mig är det en vecka i demokratins tecken även om det tenderar att bli väl inskränkt emellanåt.

Almedalen är trots allt en plats där olika opinioner kan mötas och diskuteras på ett seriöst sätt. Där alla dessa seminarier av olika slag erbjuder ett forum som både är öppet för alla och som är gratis.

Under en hel vecka har den mediala solen svävat över Almedalen och runt den har partierna, politikerna och alla dessa utspel kretsat.

Så här med någras dagars distans är det inte just de förslagen som jag tänker mest på. Istället funderar jag ett slag över alla dessa opinionsundersökningar med efterföljande analyser av diverse förståsigpåare som har hängt som ett skynke över veckan.

Under i stort sett hela det förra seklet regerade Socialdemokraterna i ensamt majestät landet och regeringsbildningen var oftast något tråkigt och odramatiskt. Men tiderna förändras och fullt så enkelt är det inte längre.

Det är i grunden ytterst oväsentligt att spekulera kring ett ovisst valresultat om drygt två månader men det är desto mer spännande när opinionsundersökningarna inte rätar ut några frågetecken.

Ponera att inget av de politiska blocken – de rödgröna eller borgerliga – får någon egen majoritet. Risken finns då att vi har ett ytterst komplext parlamentariskt läge efter höstens val där det är svårt att skapa en funktionell och handlingskraftig regering.

Ett scenario med Sverigedemokraterna i en vågmästarroll, i kombination med en oförberedd vänsteropposition som blir större med ytterligare ett invalt riksdagsparti och parallellt en regeringsallians som försvagas kan leda till en minst sagt invecklad situation. Då framstår även minoritetsstyre som har präglat Sverige genom historien som synnerligen bräckligt.

Underskatta inte Almedalen. Överskatta inte Almedalen. Se den istället för vad den är. En politikerfestival och en plats där opinionsyttringar kan mötas, växas eller krossas. Där drömmar kan konkretiseras till verklighet och där nya anhängare både kan vinnas eller förloras.

Men samtidigt är det också en plats där inget i grunden förändras eller avgörs. Det gör vi alla i september på valdagen med kloka och välgrundade beslut på valdagen.

Vi svävar i osäkerhet kring vilka som ska styra vårt land och vi har tidigare aldrig haft så många partier att välja emellan vid valurnorna. Vi kan stå inför en enda stor regeringsröra som vare sig är rödgrön eller blå och som kan smaka precis vad som helst.

Då kan fyra år av stillastående i en ständigt föränderlig värld vänta för Sverige och det vore förödande i dagens globaliserade värld där allt angår alla.

Vem vet. Kanske blir det en regnbågsregering som flyttar in på Rosenbad?

HISS – Snart dags för Stochampionatet på Axevalla.

DISS – Tv-utbudet på sommaren är inte imponerande.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.