14 jul 2014 04:00

23 jan 2015 15:47

Petra Lundgren: I väntan på semester

Jag har som vana att räkna ner dagarna innan jag får gå på semester. Jag brukar börja när det är 20 dagar kvar. Nu är det inte så att jag prickar för i min vanliga almanacka eller håller koll på dagarna i huvudet. Nej, jag gör en egen liten almanacka i lösbladssystem.

Tjocka trinda svarta siffror, inte alltid så snygga, som jag fyller i med färg. Ibland går jag bananas och tar alla färger jag kan komma över. Ibland har jag nog bara fyllt i med svart i olika mönster i brist på färg.

Men i år, mina damer och herrar, går nedräkningsalmanackan i grönt och blått. I början när dagarna är tvåsiffriga blir det en grön och en blå, sedan en blå och en grön och så vidare tills almanackan har kommit ned på ensiffrigt.

Då blir det en grön siffra följt av en blå som följs av en grön som ... Ja, du hajar grejen va? Det är bara sista siffran, den det står ett på, som är lite extra festlig. Som av en slump blev den grön och som av en slump hade jag då blå färg att sätta sprätt på runt omkring siffran.

Då tänker jag att den gröna siffran är allt gräs man kan springa på när man har semester. Om man nu inte är gräsallergiker för då kanske man passar sig för det. Men nu är jag inte allergisk mot gräs vad jag vet så för mig passar det bra.

Det blå är himlen som kommer vara blå och utan moln hela min semester. Det har jag i alla fall tänkt. Det får finnas moln, men de får inte ha regn i sig och har de regn i sig så får de bara dumpa regnet på natten mellan 22 och 06. Nu vet jag inte om man kan styra regn så, men försöka duger.

Jag vet inte hur många år jag gjort sådana här nedräkningskalendrar. Men för mig fyller den ett syfte. Jag har läst att man mentalt ska varva ner inför semestern. Att förbereda sig på att ha semester. Även om jag inte saktar ner farten på det jag gör, så påminner almanackan mig om jag att jag snart, snart, snart har semester. Och jag tänker att 20 dagar går jättefort. Det måste de ju göra så som veckorna försvinner i rasande takt under resten av året.

Man kan ju också, om man är elakt lagd, tänka att de 20 dagarna i kalendern också är en nedräkning på andras semester. Så många dagar som de har kvar tills de måste jobba igen. Men så skulle jag förstås aldrig tänka ...

Hiss

Glass, det kan man inte få för mycket av.

Diss

När man väljer fel sorts smaker på glassen.

Jag har som vana att räkna ner dagarna innan jag får gå på semester. Jag brukar börja när det är 20 dagar kvar. Nu är det inte så att jag prickar för i min vanliga almanacka eller håller koll på dagarna i huvudet. Nej, jag gör en egen liten almanacka i lösbladssystem.

Tjocka trinda svarta siffror, inte alltid så snygga, som jag fyller i med färg. Ibland går jag bananas och tar alla färger jag kan komma över. Ibland har jag nog bara fyllt i med svart i olika mönster i brist på färg.

Men i år, mina damer och herrar, går nedräkningsalmanackan i grönt och blått. I början när dagarna är tvåsiffriga blir det en grön och en blå, sedan en blå och en grön och så vidare tills almanackan har kommit ned på ensiffrigt.

Då blir det en grön siffra följt av en blå som följs av en grön som ... Ja, du hajar grejen va? Det är bara sista siffran, den det står ett på, som är lite extra festlig. Som av en slump blev den grön och som av en slump hade jag då blå färg att sätta sprätt på runt omkring siffran.

Då tänker jag att den gröna siffran är allt gräs man kan springa på när man har semester. Om man nu inte är gräsallergiker för då kanske man passar sig för det. Men nu är jag inte allergisk mot gräs vad jag vet så för mig passar det bra.

Det blå är himlen som kommer vara blå och utan moln hela min semester. Det har jag i alla fall tänkt. Det får finnas moln, men de får inte ha regn i sig och har de regn i sig så får de bara dumpa regnet på natten mellan 22 och 06. Nu vet jag inte om man kan styra regn så, men försöka duger.

Jag vet inte hur många år jag gjort sådana här nedräkningskalendrar. Men för mig fyller den ett syfte. Jag har läst att man mentalt ska varva ner inför semestern. Att förbereda sig på att ha semester. Även om jag inte saktar ner farten på det jag gör, så påminner almanackan mig om jag att jag snart, snart, snart har semester. Och jag tänker att 20 dagar går jättefort. Det måste de ju göra så som veckorna försvinner i rasande takt under resten av året.

Man kan ju också, om man är elakt lagd, tänka att de 20 dagarna i kalendern också är en nedräkning på andras semester. Så många dagar som de har kvar tills de måste jobba igen. Men så skulle jag förstås aldrig tänka ...

Hiss

Glass, det kan man inte få för mycket av.

Diss

När man väljer fel sorts smaker på glassen.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.