15 jul 2014 04:00

23 jan 2015 15:47

Thomas Hagström: De goda krafterna

I tider när opinionsstödet för de invandrar- och främlingsfientliga partierna i Sverige och Europa bara tycks öka, kan det vara nyttigt med en påminnelse om de goda krafterna i samhället.

De som med engagemang och vilja att göra skillnad sträcker ut en hjälpande hand till de människor som flytt från sitt krigshärjade hemland, förlorat sina anhöriga i granatattacker och tvingats lämna alla sina ägodelar. Människor i vår omgivning - utanför de stora välgörenhetsorganisationerna - som med egna medel och handlingar är levande bevis på att allt i vår omvärld inte bara är jävelskap, elände och mörker (även om vi i medierna är duktiga på att dra fram avarterna i rampljuset). Människor som sätter andras behov framför sina egna.

Jag har själv haft förmånen att träffa några av dessa personer i vår och sommar. Paradoxalt nog har mötena ägt rum på en plats där stödet för SD är högre än någon annanstans i Skövde kommun. Men det är en sak att lägga sin röst i en valurna, en annan att göra sin röst hörd.

I Tidan överröstas de (mörka) rösterna kraftigt av de eldsjälar som bestämt sig för att hjälpa - inte stjälpa. Och de är många. Styrelse och ledare i Tidans IF, personalen på Tidanskolan, Svenska kyrkan och nu senast Lions (och garanterat många fler som inte har nämnts här) som gett de asylsökande familjerna möjlighet att dela i gemenskapen kring badet i sommar.

Detta är människor som bemöter nyanlända flyktingar med ett ”Hej, välkommen! Hur kan vi hjälpa dig?”, istället för att titta bort och vända kinden till som så många av oss andra tagit för vana att göra.

Eldsjälar som inte väntar på att någon ska komma och fråga om hjälp utan själva söker upp familjer vid asylbostäderna och frågar vad de behöver. Som fixar fram kläder, skor, sängar och möbler. Bjuder in till föreningsaktiviteter, tar med de unga små killarna och tjejerna till fotbollsklubbens träningar och säger: ”Ni får också vara med”. Och som visar våra svenska barn att det går att leva sida vid sida med främlingar från andra länder och kulturer, att barns lekar kan överbrygga alla språkförbistringar och att glädjen och lyckan att få spela i samma fotbollslag som sina nya skolkamrater kan tränga bort jobbiga traumatiska upplevelser, om än i alla fall för stunden.

Som ger de som tvingats fly sitt hemland en gnista hopp.

Gärningar som också lär alla oss andra hur vi ska bemöta varandra.

Goda krafter som kväver de mörka.

Hiss: Fotbolls-VM. Bjöd på många högtidsstunder.

Diss: Lyx-, mut- och gubbväldet i Fifa.

De som med engagemang och vilja att göra skillnad sträcker ut en hjälpande hand till de människor som flytt från sitt krigshärjade hemland, förlorat sina anhöriga i granatattacker och tvingats lämna alla sina ägodelar. Människor i vår omgivning - utanför de stora välgörenhetsorganisationerna - som med egna medel och handlingar är levande bevis på att allt i vår omvärld inte bara är jävelskap, elände och mörker (även om vi i medierna är duktiga på att dra fram avarterna i rampljuset). Människor som sätter andras behov framför sina egna.

Jag har själv haft förmånen att träffa några av dessa personer i vår och sommar. Paradoxalt nog har mötena ägt rum på en plats där stödet för SD är högre än någon annanstans i Skövde kommun. Men det är en sak att lägga sin röst i en valurna, en annan att göra sin röst hörd.

I Tidan överröstas de (mörka) rösterna kraftigt av de eldsjälar som bestämt sig för att hjälpa - inte stjälpa. Och de är många. Styrelse och ledare i Tidans IF, personalen på Tidanskolan, Svenska kyrkan och nu senast Lions (och garanterat många fler som inte har nämnts här) som gett de asylsökande familjerna möjlighet att dela i gemenskapen kring badet i sommar.

Detta är människor som bemöter nyanlända flyktingar med ett ”Hej, välkommen! Hur kan vi hjälpa dig?”, istället för att titta bort och vända kinden till som så många av oss andra tagit för vana att göra.

Eldsjälar som inte väntar på att någon ska komma och fråga om hjälp utan själva söker upp familjer vid asylbostäderna och frågar vad de behöver. Som fixar fram kläder, skor, sängar och möbler. Bjuder in till föreningsaktiviteter, tar med de unga små killarna och tjejerna till fotbollsklubbens träningar och säger: ”Ni får också vara med”. Och som visar våra svenska barn att det går att leva sida vid sida med främlingar från andra länder och kulturer, att barns lekar kan överbrygga alla språkförbistringar och att glädjen och lyckan att få spela i samma fotbollslag som sina nya skolkamrater kan tränga bort jobbiga traumatiska upplevelser, om än i alla fall för stunden.

Som ger de som tvingats fly sitt hemland en gnista hopp.

Gärningar som också lär alla oss andra hur vi ska bemöta varandra.

Goda krafter som kväver de mörka.

Hiss: Fotbolls-VM. Bjöd på många högtidsstunder.

Diss: Lyx-, mut- och gubbväldet i Fifa.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.