18 jul 2014 04:00

23 jan 2015 15:47

Flemming: Kollektivtrafik som det ska vara

Så snart vi slår på nyheterna och något kollektivtrafikföretag nämns så är det för att tåg är försenade eller inställda på grund av för dåligt underhåll av spår eller kontaktledningar, eller för undermåligt material i vagnarna.

Eller för att något tågbolag har så vidriga anställningsförhållanden att personalen väljer att strejka med nya förseningar som resultat. Nämner man ordet buss så har väl en sådan hamnat i diket eller också var chauffören full.

Kollektivtrafik nämns i princip bara i media när något gått åt skogen och det är därför med stor glädje som jag går mot strömmen och ägnar en del av den här texten åt att berömma Västtrafik.

Västtrafik har länge haft det eminenta Regionen-runt-i-ett-dygnkortet som innebär att man inom regionen kan åka med alla Västtrafiks fordon, plus en del andra tågbolag, så mycket man vill i ett dygn. Det är bra, men nu har de toppat det för under den här sommaren kan man åka två vuxna och tre barn under tjugo år på ett sådant kort . Dock inte med andra tåg än Västtrafiks egna. Men det är ju kanon! Plötsligt är kollektivtrafik som det borde vara... billigare än att ta bilen, för en hel familj! (beröm, fjäsk och socker!) Ända tills sommaren tar slut. Då återgår det till att vara billigare att ta bilen redan vid två resande vilket är helt horribelt. Men i alla fall... i sommar är det bra!

Fästmön och jag köpte ett sådant kort nu i veckan och tog morgontåget genom ett sommargrönskande Västergötland till Göteborg. Därefter tog vi en skramlande men ändå charmig spårvagn ut till Saltholmen och dessutom ingick skärgårdsfärjorna i kortet så vi fick sol och saltstänk i ansiktet på vägen ut till Brännö. Där spenderade vi en underbar dag på Brännö värdshus och åt och drack gott i flera timmar innan vi for samma väg tillbaka. Fästmön fick betala krognotan då jag stod för resan. Brännö är en mysig ö med en skön pittoresk stämning. Vill man bada hela dagen så går det bra, eller också kan man bara gå runt och uppleva den härliga miljön.

På tåget hem satt vi och pratade om det vi varit med om och en äldre man hade tydligen lyssnat för plötsligt kom han fram till oss och sa att vi inte skulle missa en annan ö, Hållö utanför Smögen som enligt honom skall vara ett veritabelt paradis.

Vi hade inte hört talas om Hållö så vi blev lite nyfikna och vem vet... Västtrafik kanske kan ta oss dit också? Innan de höjer priserna igen.

Hiss: Samtal. De resulterar ofta i nya upplevelser.

Diss: De orimliga krav på perfektion som många av oss har på sin semester.

Eller för att något tågbolag har så vidriga anställningsförhållanden att personalen väljer att strejka med nya förseningar som resultat. Nämner man ordet buss så har väl en sådan hamnat i diket eller också var chauffören full.

Kollektivtrafik nämns i princip bara i media när något gått åt skogen och det är därför med stor glädje som jag går mot strömmen och ägnar en del av den här texten åt att berömma Västtrafik.

Västtrafik har länge haft det eminenta Regionen-runt-i-ett-dygnkortet som innebär att man inom regionen kan åka med alla Västtrafiks fordon, plus en del andra tågbolag, så mycket man vill i ett dygn. Det är bra, men nu har de toppat det för under den här sommaren kan man åka två vuxna och tre barn under tjugo år på ett sådant kort . Dock inte med andra tåg än Västtrafiks egna. Men det är ju kanon! Plötsligt är kollektivtrafik som det borde vara... billigare än att ta bilen, för en hel familj! (beröm, fjäsk och socker!) Ända tills sommaren tar slut. Då återgår det till att vara billigare att ta bilen redan vid två resande vilket är helt horribelt. Men i alla fall... i sommar är det bra!

Fästmön och jag köpte ett sådant kort nu i veckan och tog morgontåget genom ett sommargrönskande Västergötland till Göteborg. Därefter tog vi en skramlande men ändå charmig spårvagn ut till Saltholmen och dessutom ingick skärgårdsfärjorna i kortet så vi fick sol och saltstänk i ansiktet på vägen ut till Brännö. Där spenderade vi en underbar dag på Brännö värdshus och åt och drack gott i flera timmar innan vi for samma väg tillbaka. Fästmön fick betala krognotan då jag stod för resan. Brännö är en mysig ö med en skön pittoresk stämning. Vill man bada hela dagen så går det bra, eller också kan man bara gå runt och uppleva den härliga miljön.

På tåget hem satt vi och pratade om det vi varit med om och en äldre man hade tydligen lyssnat för plötsligt kom han fram till oss och sa att vi inte skulle missa en annan ö, Hållö utanför Smögen som enligt honom skall vara ett veritabelt paradis.

Vi hade inte hört talas om Hållö så vi blev lite nyfikna och vem vet... Västtrafik kanske kan ta oss dit också? Innan de höjer priserna igen.

Hiss: Samtal. De resulterar ofta i nya upplevelser.

Diss: De orimliga krav på perfektion som många av oss har på sin semester.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.