22 jul 2014 04:00

23 jan 2015 15:47

Alf Ehn: Fyndboken som väckte många frågor

Slutade den tidigare ägaren av ”Sandmannen” läsa på sidan 28 eller sträcklästes den?

Jag lär aldrig få svar på frågorna men de kittlar och väcker tankar.

De senaste åren har jag läst Lars Keplers (som egentligen är en pseudonym för de äkta makarna Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril) tre böcker ”Hypnotisören”, ”Paganinikontraktet” och ”Eldvittnet”. Alla tre håller bra klass och bjuder på god underhållning även om någon spårade ur väl mycket under slutet.

Jag hade letat efter den fjärde boken (Sandmannen) under en tid, men inte fått tag på den i pocket. En dag på semestern hittade min hustru, som väl känner till min böjelse för Keplers böcker, boken i en second hand-butik. För det facila priset tio kronor blev boken vår. Snacka om fynd! Jag la den överst i min hög av böcker som väntar på att läsas.

Boken var signerad som en gåva, men den som skrivit på insidan hade inte den mest läsliga handstilen, för att uttrycka det diplomatiskt. Jag kunde i alla fall inte tyda namnet på den som skrivit.

Boken var i stort sett som ny. Det enda som skvallrade om att någon läst var ett hundöra på sidan 28. Den övre kanten på sidan var noggrant vikt. Jag brukar göra samma sak även om jag tycker att handlar om att göra åverkan, men i brist på bokmärke är det ett bra sätt för den late att veta var man ska börja läsa nästa gång.

Sedan fanns det inga mer spår efter den tidigare läsaren och jag började genast fundera över om min föregångare inte läst mer, eller om han eller hon helt enkelt sträckläste.

Kanske var inte boken bra nog, kanske var den väldigt bra? Eller också glömdes den av, efter de inledande sidorna, och blev liggande på något bord eller i en hylla. När det var dags att rensa hamnade ”Sandmannen” i en påse och kördes, efter att ha stått i ett garage någon vecka, till butiken.

En bokupplevelse är personlig. Två läsare tycker aldrig exakt lika och ingen kan säga något om den andres åsikt. Allt ligger i betraktarens ögon Men jag skulle gärna vilja få svar på mina frågor.

Den femte boken (”Stalker”) i Keplers serie om polisen Joona Linna kommer i höst. Efter att ha läst ”Sandmannen”, som gavs ut 2012, ska jag inte vänta på att hitta ett begagnat exemplar.

Hiss:

Vilken härlig sommar vi har.

Diss:

Elfsborgs vurpa i Norrköping släckte hoppet om en gulsvart topplats.

Slutade den tidigare ägaren av ”Sandmannen” läsa på sidan 28 eller sträcklästes den?

Jag lär aldrig få svar på frågorna men de kittlar och väcker tankar.

De senaste åren har jag läst Lars Keplers (som egentligen är en pseudonym för de äkta makarna Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril) tre böcker ”Hypnotisören”, ”Paganinikontraktet” och ”Eldvittnet”. Alla tre håller bra klass och bjuder på god underhållning även om någon spårade ur väl mycket under slutet.

Jag hade letat efter den fjärde boken (Sandmannen) under en tid, men inte fått tag på den i pocket. En dag på semestern hittade min hustru, som väl känner till min böjelse för Keplers böcker, boken i en second hand-butik. För det facila priset tio kronor blev boken vår. Snacka om fynd! Jag la den överst i min hög av böcker som väntar på att läsas.

Boken var signerad som en gåva, men den som skrivit på insidan hade inte den mest läsliga handstilen, för att uttrycka det diplomatiskt. Jag kunde i alla fall inte tyda namnet på den som skrivit.

Boken var i stort sett som ny. Det enda som skvallrade om att någon läst var ett hundöra på sidan 28. Den övre kanten på sidan var noggrant vikt. Jag brukar göra samma sak även om jag tycker att handlar om att göra åverkan, men i brist på bokmärke är det ett bra sätt för den late att veta var man ska börja läsa nästa gång.

Sedan fanns det inga mer spår efter den tidigare läsaren och jag började genast fundera över om min föregångare inte läst mer, eller om han eller hon helt enkelt sträckläste.

Kanske var inte boken bra nog, kanske var den väldigt bra? Eller också glömdes den av, efter de inledande sidorna, och blev liggande på något bord eller i en hylla. När det var dags att rensa hamnade ”Sandmannen” i en påse och kördes, efter att ha stått i ett garage någon vecka, till butiken.

En bokupplevelse är personlig. Två läsare tycker aldrig exakt lika och ingen kan säga något om den andres åsikt. Allt ligger i betraktarens ögon Men jag skulle gärna vilja få svar på mina frågor.

Den femte boken (”Stalker”) i Keplers serie om polisen Joona Linna kommer i höst. Efter att ha läst ”Sandmannen”, som gavs ut 2012, ska jag inte vänta på att hitta ett begagnat exemplar.

Hiss:

Vilken härlig sommar vi har.

Diss:

Elfsborgs vurpa i Norrköping släckte hoppet om en gulsvart topplats.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.