24 jul 2014 05:00

23 jan 2015 15:47

Linus Hellman: När känslan inte går att förstå

När jag vaknar upp i sängen på mitt hotellrum är jag varm som en kamin och längs min panna rinner svetten och klibbar sig äckligt fast mot huden.

Utanför det öppna fönstret där gardinerna hänger stilla är det en härlig atmosfär som reser sig. Solen skiner över Oslo och vinden märks inte, den är nästan obefintlig.

Trots att Norge ligger så nära och Oslo bara är ett stenkast bort från vår lilla stad var det första gången jag bevistade den norska huvudstaden häromveckan.

En stund senare och efter att jag har avsmakat en enklare frukost spankulerar jag på paradgatan Karl Johan som bara ligger en tvärgata bort från mitt hotell. Jag går upp mot det kungliga slottet som ligger högst upp på gatan och försöker att föreställa mig hur det kan se ut här när den 17 maj utspelar sig.

Nationaldagsfirandet i Norge är vida känt och i det perspektivet står sig vårt eget firande väldigt slätt i sammanhanget. Jag funderar ett slag över vad jag gjorde den 6 juni. Jag får tänka efter för att minnas.

Jag arbetade och spenderade sedan den sena kvällen på några av Skövdes uteställen. Det är inte mycket att skryta över men Sverige är inte Norge och bara därför att klubban föll i riksdagen och politikerna gjorde dagen till en helgdag 2005 innebär det ju inte bara att vi plötsligt börjar fira vår dag.

Norrmännen har dessutom större anledning att fira sin nationaldag än oss. Den 17 maj 1814 antogs den norska grundlagen som utarbetades i Eidsvoll några mil norr om Oslo. Men framför allt därför att det bara är drygt 100 år sedan landet blev självständigt när vår union med Norge upplöstes 1905 och att landet därefter också har befunnit sig i krig.

Känslan av att vara herre i sitt eget hus är svår att ta in för oss svenskar som ofta tar det för givet. Vi är också så övertygade om att andra länder förstår våra tankar och värderingar men världen är mer komplex än så.

Vi har i år inte varit i krig på hela 200 år. Vi är helt enkelt undantaget som bekräftar regeln i vår värld med en så lång svensk period av fred.

Vi har aldrig varit med i Nato där beröringsskräcken för denna militärallians, vars lojaliteter vi i realiteten är beroende utav för att trygga vår egen säkerhet och fred, är närmast monumental.

Vi är neutrala med allt vad det innebär och vår doktrin om alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig är en formulering som vi fått lära oss under lång tid även om den har reviderats på senare år.

Vi har inte heller tvingats leva under kommunism, nazism, fascism eller någon annan av dessa förfärliga ideologier som världen kommit att anta. De läror som härjade på vår kontinent under det förra seklet och som fortsatt biter sig fast trots att dessa redan har dömts ut av historien.

Plötsligt börjar jag att förstå vad skidlegenden Ingemar Stenmark menade med sitt klassiska uttalande om att: Det är inte lönt att förklara för den som inte begriper.

Vad vet vi egentligen om andra människor i andra länder och vilka är väl vi svenskar att göra oss till tolks för vad som är det rätta och riktiga.

När jag vaknar upp i sängen på mitt hotellrum är jag varm som en kamin och längs min panna rinner svetten och klibbar sig äckligt fast mot huden.

Utanför det öppna fönstret där gardinerna hänger stilla är det en härlig atmosfär som reser sig. Solen skiner över Oslo och vinden märks inte, den är nästan obefintlig.

Trots att Norge ligger så nära och Oslo bara är ett stenkast bort från vår lilla stad var det första gången jag bevistade den norska huvudstaden häromveckan.

En stund senare och efter att jag har avsmakat en enklare frukost spankulerar jag på paradgatan Karl Johan som bara ligger en tvärgata bort från mitt hotell. Jag går upp mot det kungliga slottet som ligger högst upp på gatan och försöker att föreställa mig hur det kan se ut här när den 17 maj utspelar sig.

Nationaldagsfirandet i Norge är vida känt och i det perspektivet står sig vårt eget firande väldigt slätt i sammanhanget. Jag funderar ett slag över vad jag gjorde den 6 juni. Jag får tänka efter för att minnas.

Jag arbetade och spenderade sedan den sena kvällen på några av Skövdes uteställen. Det är inte mycket att skryta över men Sverige är inte Norge och bara därför att klubban föll i riksdagen och politikerna gjorde dagen till en helgdag 2005 innebär det ju inte bara att vi plötsligt börjar fira vår dag.

Norrmännen har dessutom större anledning att fira sin nationaldag än oss. Den 17 maj 1814 antogs den norska grundlagen som utarbetades i Eidsvoll några mil norr om Oslo. Men framför allt därför att det bara är drygt 100 år sedan landet blev självständigt när vår union med Norge upplöstes 1905 och att landet därefter också har befunnit sig i krig.

Känslan av att vara herre i sitt eget hus är svår att ta in för oss svenskar som ofta tar det för givet. Vi är också så övertygade om att andra länder förstår våra tankar och värderingar men världen är mer komplex än så.

Vi har i år inte varit i krig på hela 200 år. Vi är helt enkelt undantaget som bekräftar regeln i vår värld med en så lång svensk period av fred.

Vi har aldrig varit med i Nato där beröringsskräcken för denna militärallians, vars lojaliteter vi i realiteten är beroende utav för att trygga vår egen säkerhet och fred, är närmast monumental.

Vi är neutrala med allt vad det innebär och vår doktrin om alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig är en formulering som vi fått lära oss under lång tid även om den har reviderats på senare år.

Vi har inte heller tvingats leva under kommunism, nazism, fascism eller någon annan av dessa förfärliga ideologier som världen kommit att anta. De läror som härjade på vår kontinent under det förra seklet och som fortsatt biter sig fast trots att dessa redan har dömts ut av historien.

Plötsligt börjar jag att förstå vad skidlegenden Ingemar Stenmark menade med sitt klassiska uttalande om att: Det är inte lönt att förklara för den som inte begriper.

Vad vet vi egentligen om andra människor i andra länder och vilka är väl vi svenskar att göra oss till tolks för vad som är det rätta och riktiga.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.