31 jul 2014 04:00

23 jan 2015 15:47

Linus Hellman: Behovet av att höja blicken

Det är sommar och semestertider när det är dags för ännu en krönika i denna spalt. Det är med krönikeämnen som med sol på sommaren. Ibland är den helt borta och i nästa stund finns den i överflöd och svävar över oss dag efter dag. Vad ska jag välja?

Efter vidare eftertanke faller det sig självt. Det är svårt att förbigå de stora konflikterna i vår del av världen – Ukraina och Israel-Palestina. För att inte tala om situationen i Syrien som har hamnat i skymundan.

Nyligen sköts ett flygplan ned helt utan anledning när det flög över de östra delarna av Ukraina. Hundratals oskyldiga människor som var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur fick sätta livet till. Det är förskräckligt och väcker många tankar. Det var ett vanligt flygplan med vanliga resenärer och det är svårt att undvika att tänka tanken på att jag eller du kunde ha drabbats.

I detta har Ryssland och Vladimir Putin ett stort ansvar då de har destabiliserat regionen i östra Ukraina och försett separatisterna med vapen. Låt historiens dom blir hård över deras handlande.

Konflikten mellan Israel och Palestina har pågått länge och ser inte ut att någonsin få ett slut. Det låter förfärligt och så får det bara inte bli. Någon permanent lösning över tid på denna komplexa konflikt är inte i sikte. Det är som att det inte kan bli någon lösning därför att alla tror att det går att skörda poäng på en sådan och då diskuteras det bara vems fel det är istället för att verkligen försöka lösa situationen.

Situationen i Syrien har hamnat i skymundan där inbördeskriget nu är inne på sitt fjärde år. Inte heller här ser det ut att finnas något hopp om fred i kikaren. Var förvissad om att jag säkert har glömt något annat av alla områden i vår närhet där våldet dagligen triumferar. Ingen konflikt är för liten eller för stor för att inte tas på största allvar.

Det är frustrerande att i stort sett varje dag ta del av alla rapporter från oroshärdar. En och annan tycker säkert att det där är något som inte angår oss. Det står naturligtvis var och en fritt att inta ett sådant förhållningssätt men det vilar något närmast solkigt och cyniskt över en sådan inställning som är renons på varje spår av förståelse och sympati.

Det är inte långt från Sverige till Ukraina, Israel eller för den delen Syrien. I många hänseenden ligger de närmare oss än vad vi egentligen tror. Många svenskar har säkert semestrat på Cypern eller i Polen som angränsar till dessa länder och har där förlustat sig allt medan det bara några timmar därifrån utspelar sig något helt annat.

Här hemma är det snart valrörelse men var förvissad om att den inte kommer att handla om detta. Utrikespolitik avgör inga val brukar det heta. Istället diskuteras skattenivåer och fördelningsfrågor. Nog så viktigt och det har sin naturliga plats men det vore ändå klädsamt om vi någon gång också höjde blicken och tog världen till oss.

Låt oss hoppas att dessa allvarliga frågor också får den plats de så mycket förtjänar även i en svensk valrörelse.

Efter vidare eftertanke faller det sig självt. Det är svårt att förbigå de stora konflikterna i vår del av världen – Ukraina och Israel-Palestina. För att inte tala om situationen i Syrien som har hamnat i skymundan.

Nyligen sköts ett flygplan ned helt utan anledning när det flög över de östra delarna av Ukraina. Hundratals oskyldiga människor som var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur fick sätta livet till. Det är förskräckligt och väcker många tankar. Det var ett vanligt flygplan med vanliga resenärer och det är svårt att undvika att tänka tanken på att jag eller du kunde ha drabbats.

I detta har Ryssland och Vladimir Putin ett stort ansvar då de har destabiliserat regionen i östra Ukraina och försett separatisterna med vapen. Låt historiens dom blir hård över deras handlande.

Konflikten mellan Israel och Palestina har pågått länge och ser inte ut att någonsin få ett slut. Det låter förfärligt och så får det bara inte bli. Någon permanent lösning över tid på denna komplexa konflikt är inte i sikte. Det är som att det inte kan bli någon lösning därför att alla tror att det går att skörda poäng på en sådan och då diskuteras det bara vems fel det är istället för att verkligen försöka lösa situationen.

Situationen i Syrien har hamnat i skymundan där inbördeskriget nu är inne på sitt fjärde år. Inte heller här ser det ut att finnas något hopp om fred i kikaren. Var förvissad om att jag säkert har glömt något annat av alla områden i vår närhet där våldet dagligen triumferar. Ingen konflikt är för liten eller för stor för att inte tas på största allvar.

Det är frustrerande att i stort sett varje dag ta del av alla rapporter från oroshärdar. En och annan tycker säkert att det där är något som inte angår oss. Det står naturligtvis var och en fritt att inta ett sådant förhållningssätt men det vilar något närmast solkigt och cyniskt över en sådan inställning som är renons på varje spår av förståelse och sympati.

Det är inte långt från Sverige till Ukraina, Israel eller för den delen Syrien. I många hänseenden ligger de närmare oss än vad vi egentligen tror. Många svenskar har säkert semestrat på Cypern eller i Polen som angränsar till dessa länder och har där förlustat sig allt medan det bara några timmar därifrån utspelar sig något helt annat.

Här hemma är det snart valrörelse men var förvissad om att den inte kommer att handla om detta. Utrikespolitik avgör inga val brukar det heta. Istället diskuteras skattenivåer och fördelningsfrågor. Nog så viktigt och det har sin naturliga plats men det vore ändå klädsamt om vi någon gång också höjde blicken och tog världen till oss.

Låt oss hoppas att dessa allvarliga frågor också får den plats de så mycket förtjänar även i en svensk valrörelse.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.