06 aug 2014 04:00

23 jan 2015 15:48

Johanna Beijbom: Jag vill bli en bokslukare

Varenda sommar tänker jag samma sak. Nu ska jag köpa mig en bra och spännande bok som jag kan drunkna i. När bokrean startar i affärerna så är det alltid något som lockar.

Helst av allt köper jag självbiografier. Gärna om människor i samma bransch som jag själv. Och med åren har det blivit rätt många böcker. Det finns bara ett litet problem, jag har ALDRIG läst en hel bok. Hur spännande eller fängslande den än är så läser jag aldrig ut den.

Tror att jag är alldeles för tankspridd och otålig. Jag brukar börja rätt intensivt och sträckläser i några timmar, sen går det utför. Tankarna flyger iväg och helt plötsligt har jag dragit igenom en hel sida utan att veta ett dugg om vad jag har läst.

Är så avundsjuk på de människor som verkligen kan drunkna i en bok och ligga och läsa i flera timmar, snacka om avkoppling. Många av mina vänner har försökt hjälpa till att hitta bra böcker som de tror skulle passa mig. Förra sommaren lånade en kollega ut en bok som hon sa var den bästa hon läst i hela sitt liv. Hon berättade lite om storyn och jag kände att detta kommer nog gå att genomföra, kanske är det nu som jag läser min första hela bok. Och ja, jag blev fast - i några dagar.

Sträckläste väl en timme om dagen och kände att jag hängde med bra i berättelsen och ville verkligen inte sluta läsa. Sen en dag tog det bara stopp, det var en del i boken som blev lite väl tjötig och de stod och trampade på samma ställe alldeles för länge. Och då tröttnade givetvis jag. Försökte läsa lite, men blev bara irriterad på den klantiga tjejen i huvudrollen.

532 av 856 sidor blev det. Inte så dåligt ändå för att vara mig. Samtidigt var jag ju så nyfiken på hur den skulle sluta, men hade absolut inte ork att läsa vidare. Tog då till den smarta lösningen att ringa upp min kompis som redan läst boken så hon fick berätta hur det hela slutade. Så på sätt och vis har jag nästan läst en hel bok, eller? Nej, kanske inte.

Jag är dock väldigt bra på att läsa tidningar. Har varit en flitig prenumerant under många år av både hälsomagasin och modemagasin. Korta och intressanta texter och framförallt med mycket bilder. Det är ju inte för inte man säger att en bild säger mer än tusen ord. Perfekt för mig.

Hiss: Skulle tjäna en hacka på bokloppis

Diss: Att jag har för många böcker som aldrig blir lästa

Helst av allt köper jag självbiografier. Gärna om människor i samma bransch som jag själv. Och med åren har det blivit rätt många böcker. Det finns bara ett litet problem, jag har ALDRIG läst en hel bok. Hur spännande eller fängslande den än är så läser jag aldrig ut den.

Tror att jag är alldeles för tankspridd och otålig. Jag brukar börja rätt intensivt och sträckläser i några timmar, sen går det utför. Tankarna flyger iväg och helt plötsligt har jag dragit igenom en hel sida utan att veta ett dugg om vad jag har läst.

Är så avundsjuk på de människor som verkligen kan drunkna i en bok och ligga och läsa i flera timmar, snacka om avkoppling. Många av mina vänner har försökt hjälpa till att hitta bra böcker som de tror skulle passa mig. Förra sommaren lånade en kollega ut en bok som hon sa var den bästa hon läst i hela sitt liv. Hon berättade lite om storyn och jag kände att detta kommer nog gå att genomföra, kanske är det nu som jag läser min första hela bok. Och ja, jag blev fast - i några dagar.

Sträckläste väl en timme om dagen och kände att jag hängde med bra i berättelsen och ville verkligen inte sluta läsa. Sen en dag tog det bara stopp, det var en del i boken som blev lite väl tjötig och de stod och trampade på samma ställe alldeles för länge. Och då tröttnade givetvis jag. Försökte läsa lite, men blev bara irriterad på den klantiga tjejen i huvudrollen.

532 av 856 sidor blev det. Inte så dåligt ändå för att vara mig. Samtidigt var jag ju så nyfiken på hur den skulle sluta, men hade absolut inte ork att läsa vidare. Tog då till den smarta lösningen att ringa upp min kompis som redan läst boken så hon fick berätta hur det hela slutade. Så på sätt och vis har jag nästan läst en hel bok, eller? Nej, kanske inte.

Jag är dock väldigt bra på att läsa tidningar. Har varit en flitig prenumerant under många år av både hälsomagasin och modemagasin. Korta och intressanta texter och framförallt med mycket bilder. Det är ju inte för inte man säger att en bild säger mer än tusen ord. Perfekt för mig.

Hiss: Skulle tjäna en hacka på bokloppis

Diss: Att jag har för många böcker som aldrig blir lästa

  • Johanna Beijbom

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.