12 aug 2014 04:00

23 jan 2015 15:48

Lena Jonsson: Kvinnliga chefer göre sig icke besvär

Jag satt i solen och njöt av det underbara vädret, snart väntade ett bad och jag kände mig avslappnad och lugn. Bara en koll i dagens SLA först. Efter det tappade jag lusten till det mesta, blev både förbannad och uppgiven på en gång. Det jag läste var att Skövde kommun just utsett ytterligare en sektorschef, den sista av de totalt sju toppcheferna.

Vad han heter spelar ingen som helst roll för mig – det enda som räknas är att han är man. Han är säkert jätteduktig och kompetent, liksom de andra sektorscheferna. Kan man tro något annat? Men det som är högst märkligt är att det uppenbarligen inte finns kvinnor som är komptenta nog att bli toppchefer i Skövde? Utom då samhällsbyggnadschefen Eva Darolf, hon ingår toppchefsgänget.

Jag brukar vara lite av Skövdeambassadör när jag pratar med folk som inte hör hemma här, säger att Skövde växer, att det finns en framåtanda och vilja att utveckla (jag är medveten om att inte alla Skövdebor håller med, men jag syftar på helheten, att Skövde faktiskt har byggts ut med nya områden bland annat).

Men efter kommunens senaste magplask – att skapa en ny organisation och där ha sex män och en kvinna som toppchefer – har jag lagt ner ambassadörskapet. Jag kan inte hylla en kommun där jämlikhet inte prioriteras på alla nivåer. Det spelar ingen roll att många av mellancheferna är kvinnor, om nu någon i kommunen vill försvara sig med det. Symbolvärdet i att sex av sju toppchefer är män är allt för starkt för att snackas bort.

Och alla ni som börjar gapa och svära nu och hävdar att ”må bästa person få jobbet”, att man varken ska ha fördelar eller nackdelar av sitt kön, så kan jag bara säga att jag till viss del håller med. Självklart är kompetens avgörande, men jag är också av den åsikten att jag vägrar att tro att det inte finns kvinnor som har sökt de här tjänsterna och som precis lika bra som de utvalda männen skulle klarat av minst tre av topposterna.

Folkpartiets Ulla-Britt Hagström gick i taket och reagerade kraftigt i SLA över orättvisan (Bra Ulla-Britt, du är modig, men var är alla andra reaktioner som borde komma??)

Och inte är det väl konstigt att Skövdebor börjar ifrågasätta, nu än mer högljutt än tidigare, vilka som utser cheferna och hur tusan det går till egentligen.

Är det inte till och med på enklaste basnivå att veta och förstå att alla organisationer fungerar bättre där könsfördelningen är jämn?

Hiss: Kantareller, sååå kul att plocka

Diss: Folk som säger: ”Japp, då är det höst”, bara för att det regnar

Vad han heter spelar ingen som helst roll för mig – det enda som räknas är att han är man. Han är säkert jätteduktig och kompetent, liksom de andra sektorscheferna. Kan man tro något annat? Men det som är högst märkligt är att det uppenbarligen inte finns kvinnor som är komptenta nog att bli toppchefer i Skövde? Utom då samhällsbyggnadschefen Eva Darolf, hon ingår toppchefsgänget.

Jag brukar vara lite av Skövdeambassadör när jag pratar med folk som inte hör hemma här, säger att Skövde växer, att det finns en framåtanda och vilja att utveckla (jag är medveten om att inte alla Skövdebor håller med, men jag syftar på helheten, att Skövde faktiskt har byggts ut med nya områden bland annat).

Men efter kommunens senaste magplask – att skapa en ny organisation och där ha sex män och en kvinna som toppchefer – har jag lagt ner ambassadörskapet. Jag kan inte hylla en kommun där jämlikhet inte prioriteras på alla nivåer. Det spelar ingen roll att många av mellancheferna är kvinnor, om nu någon i kommunen vill försvara sig med det. Symbolvärdet i att sex av sju toppchefer är män är allt för starkt för att snackas bort.

Och alla ni som börjar gapa och svära nu och hävdar att ”må bästa person få jobbet”, att man varken ska ha fördelar eller nackdelar av sitt kön, så kan jag bara säga att jag till viss del håller med. Självklart är kompetens avgörande, men jag är också av den åsikten att jag vägrar att tro att det inte finns kvinnor som har sökt de här tjänsterna och som precis lika bra som de utvalda männen skulle klarat av minst tre av topposterna.

Folkpartiets Ulla-Britt Hagström gick i taket och reagerade kraftigt i SLA över orättvisan (Bra Ulla-Britt, du är modig, men var är alla andra reaktioner som borde komma??)

Och inte är det väl konstigt att Skövdebor börjar ifrågasätta, nu än mer högljutt än tidigare, vilka som utser cheferna och hur tusan det går till egentligen.

Är det inte till och med på enklaste basnivå att veta och förstå att alla organisationer fungerar bättre där könsfördelningen är jämn?

Hiss: Kantareller, sååå kul att plocka

Diss: Folk som säger: ”Japp, då är det höst”, bara för att det regnar

  • Lena Jonsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.