18 aug 2014 04:00

23 jan 2015 15:48

Niklas Svahn: Andningsapparaten är fastkopplad

Jag har en person nära i livet som kämpar med ett jobb som ger glädje och sorg i en hissnande bergochdalbana. Hon har lärt sig att avskärma känslorna. De visar hon varken på jobbet eller hemma. Bakom ett leende ansikte döljer sig sanningen.

Hon är barnmorska på neonatalavdelningen i Skövde. Hennes pass har precis flyttats för att kilas in bland alla sjukskrivningar. Den obekväma arbetstiden får hon aldrig ut utan det är ett ständigt spring mellan barnsängar. Inte allt för ofta är det fyra till fem barn som hon ska ta hand om. Varje dag.

Det har precis kommit in ett tvillingpar till avdelningen. Och sen kommer ett till. Den mångdubbla uppmärksamheten tär på krafterna.

Underbemanningen gör sig påmind, hon hinner inte med. Ett av barnen kräver så mycket uppmärksamhet att hon inte hinner gå ifrån och göra mat åt det i fem minuter. Det får en annan sköterska göra som snart tittar in med huvudet genom dörren. Svetten lackar.

Hon somnar i fåtöljen med apparaten som hjälper den lille att andas fastkopplad. Hon ligger där, och där ligger den, hör hjärtat bulta. Känner tryggheten, och sakta återfinner den livet som vi alla andra känner livet. Sakta kan den börja andas av sig själv.

Sjuksköterskan släpper allt och går för dagen. Hon struntar i vad som är kvar att göra för hon är less på att sluta en timme senare. En övertid som hon aldrig får igen.

Lunchen är stressig. Den skulle vara en timme lång, men ledningen har sagt att den ska vara 45 minuter. 30 minuter är allt som hon hinner med. Tiden tickar frenetiskt. Det gäller att stämpla in och stämpla ut. Inga kafferaster är korta nog.

Nu ska en ny del byggas av sjukhuset. Den ska bli modern, finare än vad som var tänkt, och allt är utformat efter personalens tyckande. Det blir bra med den nya anläggningen. Ja, visst! Och den kommer 20 år för sent. Bakom leendet döljer sig sanningen.

Vad skulle inte du betala en person som hjälper ditt barn att bli friskt och starkt? En person som är en andra mamma. Tusenlappar räcker inte till. Det här handlar om något över pengar. Ändå är det pengar som mycket av debatten handlar om. Ett yrke som hjälper de allra svagaste liven, som dansar på linan som sträcker sig mellan avgrund och skimrande bergstopp. Vad är väl ett för tidigt liv värt? Vad är en barnmorska värd?

Hiss: Raggarträffen blir av

Diss: Att dra på sig en förkylning i värmen

Hon är barnmorska på neonatalavdelningen i Skövde. Hennes pass har precis flyttats för att kilas in bland alla sjukskrivningar. Den obekväma arbetstiden får hon aldrig ut utan det är ett ständigt spring mellan barnsängar. Inte allt för ofta är det fyra till fem barn som hon ska ta hand om. Varje dag.

Det har precis kommit in ett tvillingpar till avdelningen. Och sen kommer ett till. Den mångdubbla uppmärksamheten tär på krafterna.

Underbemanningen gör sig påmind, hon hinner inte med. Ett av barnen kräver så mycket uppmärksamhet att hon inte hinner gå ifrån och göra mat åt det i fem minuter. Det får en annan sköterska göra som snart tittar in med huvudet genom dörren. Svetten lackar.

Hon somnar i fåtöljen med apparaten som hjälper den lille att andas fastkopplad. Hon ligger där, och där ligger den, hör hjärtat bulta. Känner tryggheten, och sakta återfinner den livet som vi alla andra känner livet. Sakta kan den börja andas av sig själv.

Sjuksköterskan släpper allt och går för dagen. Hon struntar i vad som är kvar att göra för hon är less på att sluta en timme senare. En övertid som hon aldrig får igen.

Lunchen är stressig. Den skulle vara en timme lång, men ledningen har sagt att den ska vara 45 minuter. 30 minuter är allt som hon hinner med. Tiden tickar frenetiskt. Det gäller att stämpla in och stämpla ut. Inga kafferaster är korta nog.

Nu ska en ny del byggas av sjukhuset. Den ska bli modern, finare än vad som var tänkt, och allt är utformat efter personalens tyckande. Det blir bra med den nya anläggningen. Ja, visst! Och den kommer 20 år för sent. Bakom leendet döljer sig sanningen.

Vad skulle inte du betala en person som hjälper ditt barn att bli friskt och starkt? En person som är en andra mamma. Tusenlappar räcker inte till. Det här handlar om något över pengar. Ändå är det pengar som mycket av debatten handlar om. Ett yrke som hjälper de allra svagaste liven, som dansar på linan som sträcker sig mellan avgrund och skimrande bergstopp. Vad är väl ett för tidigt liv värt? Vad är en barnmorska värd?

Hiss: Raggarträffen blir av

Diss: Att dra på sig en förkylning i värmen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.