29 aug 2014 04:00

23 jan 2015 15:49

Lena Jonsson: Reaktioner - från väldigt olika håll ...

Roligt – och väldigt intressant. Så kan man sammanfatta min reaktion efter alla de reaktioner jag har fått efter en krönika jag skrev för ett par veckor sedan. Den handlade om att det bara är män, män, män och åter män i det yttersta toppskiktet av kommunens chefer. Och en kvinna.

I en så pass stor kommun som Skövde ändå är, eller i alla fall vill vara, borde könsfördelningen vara en högt prioriterad fråga, eller kanske rättare sagt: Det borde vara en självklarhet att det är i vart fall nästan lika många kvinnor som män på de ”finaste” posterna. I min värld är det så det ska fungera.

Och nu till det roliga, intressanta och kanske också lite märkliga.

För reaktionerna över det jag skrev kom inte bara från människor som jag redan innan visste har en mycket sund inställning till jämn könsfördelning och jämställdhet – män som kvinnor – folk som vet att organisationer fungerar bäst om de är väl sammansatta. Eller som en person sade till mig: ”Det är väl bara kategorin bittra, gamla kärringar som håller med”. Det var egentligen bara den negativa kritiken som nådde mig personligen. En och annan anonym insändare dök väl också upp.

Men ni ska veta att reaktionerna kom från olika håll. Väldigt olika håll. Människor som jag inte alls hade förväntat mig har hört av sig. Människor som själva har höga positioner, men som av olika skäl inte öppet vill/vågar uttrycka att de anser att den manliga dominansen i kommunens topp blivit för stor, och nej, det är inte bara kvinnor vi pratar om här. Män har också stöttat den åsikt jag förde fram.

Några av dem som reagerat har mer konspiratoriska tankar om det hela än andra, men klart är att många undrar vad det är för spel som pågår i kommunen och vilka som är medspelare respektive motspelare... Den tanken har inte bara proffstyckare gett uttryck för utan även ”vanliga” SLA-läsare.

Trots flera SLA-artiklar i ämnet är jag inte helt säker på att vi kommit närmare kärnan i det hela. Men om jag tillåter mig att vara glad, när det trots allt handlar om ett allvarligt ämne, så vill jag i alla fall tacka er som läste och också er som därefter tog er tid att höra av er. Det som gjorde mig allra mest glad var att många ungdomar verkar ha läst krönikan. Att unga män och kvinnor reagerar är förstås betydligt mycket viktigare än något annat.

Hiss: Kul att Skövde fortfarande arrangerar Matfestivalen

Diss: Alla telefonförsäljarföretag – sluta ring!

I en så pass stor kommun som Skövde ändå är, eller i alla fall vill vara, borde könsfördelningen vara en högt prioriterad fråga, eller kanske rättare sagt: Det borde vara en självklarhet att det är i vart fall nästan lika många kvinnor som män på de ”finaste” posterna. I min värld är det så det ska fungera.

Och nu till det roliga, intressanta och kanske också lite märkliga.

För reaktionerna över det jag skrev kom inte bara från människor som jag redan innan visste har en mycket sund inställning till jämn könsfördelning och jämställdhet – män som kvinnor – folk som vet att organisationer fungerar bäst om de är väl sammansatta. Eller som en person sade till mig: ”Det är väl bara kategorin bittra, gamla kärringar som håller med”. Det var egentligen bara den negativa kritiken som nådde mig personligen. En och annan anonym insändare dök väl också upp.

Men ni ska veta att reaktionerna kom från olika håll. Väldigt olika håll. Människor som jag inte alls hade förväntat mig har hört av sig. Människor som själva har höga positioner, men som av olika skäl inte öppet vill/vågar uttrycka att de anser att den manliga dominansen i kommunens topp blivit för stor, och nej, det är inte bara kvinnor vi pratar om här. Män har också stöttat den åsikt jag förde fram.

Några av dem som reagerat har mer konspiratoriska tankar om det hela än andra, men klart är att många undrar vad det är för spel som pågår i kommunen och vilka som är medspelare respektive motspelare... Den tanken har inte bara proffstyckare gett uttryck för utan även ”vanliga” SLA-läsare.

Trots flera SLA-artiklar i ämnet är jag inte helt säker på att vi kommit närmare kärnan i det hela. Men om jag tillåter mig att vara glad, när det trots allt handlar om ett allvarligt ämne, så vill jag i alla fall tacka er som läste och också er som därefter tog er tid att höra av er. Det som gjorde mig allra mest glad var att många ungdomar verkar ha läst krönikan. Att unga män och kvinnor reagerar är förstås betydligt mycket viktigare än något annat.

Hiss: Kul att Skövde fortfarande arrangerar Matfestivalen

Diss: Alla telefonförsäljarföretag – sluta ring!

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.