09 sep 2014 04:00

23 jan 2015 15:49

Lena Jonsson: Väderkrångel leder till klädmissar

Det är väldigt spännande att studera folks kläder. Jo, men jag lovar, det är underhållande. För det finns väldigt många som uppenbarligen inte tittar ut innan de ger sig ut. Jag tittar aldrig på väderprognoser, men jag tittar i alla fall ut. Ibland handlar det om att folk tittar mer i almanackan än just ut.

Jag tycker att det kan bli ganska lustigt. Som nu i dagarna när det var 22, 23 grader varmt, fast i början av september, alltså höst. Då var det väldigt många som drog på sig sin fulla höstmundering, kängor, tjocka jackor, halsdukar, handskar - och sedan gick de och svettades resten av dagen tills de kom hem och snabbt drog fram shortsen som stoppats i sommarlådan. Och ett steg till gick de sedan i helgen när de upptäckte att solen inte var en stark lampa i taket utan på riktigt och att det faktiskt gick att sitta ute på altanen.

Förvirrande väder leder till en del krockar som man kunde bevittna i går. Många hade då kommit in i det varma sensommarvädret och fortsatte med det. Att det vräkregnade tänkte de kanske inte på. Öppna skor ledde till plaskvåta fötter och de vita byxorna blev helt prickiga av grus som skvätte upp när gångvägarna översvämmades.

Andra tittade extra djupt i almanackan och konstaterade att över en vecka har gått in i september, alltså måste det vara höst på riktigt, vilket innebär kallt. Även här glömdes regnet bort. Jag såg en kvinna som tagit på sig en dunjacka, mössa och vantar. Regnet rann ner över ansiktet från den genomblöta mössan, på kinderna syntes mascararänder och jag gissar att händerna var som svårtorkade russin och håret om möjligt ännu blötare än i duschen. Dunjackan behövde nog många timmar i torktumlaren eller kanske blev det soptunnan?

Själv är jag så där mitt-emellan-bra på att klä mig. Bra jacka, paraply, men skor som inte riktigt är gjorda för regn. Och när det var sommarvarmt i helgen drog jag på mig en kjol och upptäckte när jag var i en butik att jag hade svarta färgfläckar på benen efter veckans golvmålning. Det felet kan jag i och för sig inte skylla på väderkrångel, bara på rent slarv. Men jag gissar att folk som såg mina färgfläckar tyckte att det vara lika roligt att titta på mig som jag tycker det är att titta på alla som inte har koll på vädret. Det bjuder jag på.

Hiss: Spännande med valspurt...

Diss: ...fast politikertjatet går över alla gränser ibland.

Jag tycker att det kan bli ganska lustigt. Som nu i dagarna när det var 22, 23 grader varmt, fast i början av september, alltså höst. Då var det väldigt många som drog på sig sin fulla höstmundering, kängor, tjocka jackor, halsdukar, handskar - och sedan gick de och svettades resten av dagen tills de kom hem och snabbt drog fram shortsen som stoppats i sommarlådan. Och ett steg till gick de sedan i helgen när de upptäckte att solen inte var en stark lampa i taket utan på riktigt och att det faktiskt gick att sitta ute på altanen.

Förvirrande väder leder till en del krockar som man kunde bevittna i går. Många hade då kommit in i det varma sensommarvädret och fortsatte med det. Att det vräkregnade tänkte de kanske inte på. Öppna skor ledde till plaskvåta fötter och de vita byxorna blev helt prickiga av grus som skvätte upp när gångvägarna översvämmades.

Andra tittade extra djupt i almanackan och konstaterade att över en vecka har gått in i september, alltså måste det vara höst på riktigt, vilket innebär kallt. Även här glömdes regnet bort. Jag såg en kvinna som tagit på sig en dunjacka, mössa och vantar. Regnet rann ner över ansiktet från den genomblöta mössan, på kinderna syntes mascararänder och jag gissar att händerna var som svårtorkade russin och håret om möjligt ännu blötare än i duschen. Dunjackan behövde nog många timmar i torktumlaren eller kanske blev det soptunnan?

Själv är jag så där mitt-emellan-bra på att klä mig. Bra jacka, paraply, men skor som inte riktigt är gjorda för regn. Och när det var sommarvarmt i helgen drog jag på mig en kjol och upptäckte när jag var i en butik att jag hade svarta färgfläckar på benen efter veckans golvmålning. Det felet kan jag i och för sig inte skylla på väderkrångel, bara på rent slarv. Men jag gissar att folk som såg mina färgfläckar tyckte att det vara lika roligt att titta på mig som jag tycker det är att titta på alla som inte har koll på vädret. Det bjuder jag på.

Hiss: Spännande med valspurt...

Diss: ...fast politikertjatet går över alla gränser ibland.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.