10 sep 2014 04:00

23 jan 2015 15:50

Johanna Beijbom: Texten som ledde till min dröm

Nu sitter alla långhåriga och korthåriga låtskrivare i sina stugor och filar på de sista tonartshöjningarna till deras bidrag till nästa års melodifestival. I mitten av september stängs portarna och sen börjar det svåra arbetet med att välja ut vilka låtar och artister som ska få chansen att synas, höras och förmodligen få en lysande karriärstart.

Enda sedan jag var fjorton år gammal har jag samarbetat med många av Skaraborgs låtskrivare. Allt startade med vår schlagerkung Thomas G:son. På den tiden var det inte lika lätt att hitta svenska låttexter på nätet som det är i dag. Jag behövde ha tag på texten till Lyssna till ditt hjärta som han så snyggt hade skrivit ihop med Henrik Sethson. Eftersom mina föräldrar bor granne med Thomas studio så sa pappa att jag skulle gå ner och knacka på, för han om någon lär ju ha en kopia av texten liggande i någon låda någonstans. Lydde pappas råd och knatade ner till vad jag då inte visste skulle bli starten på en lång och rolig musikresa.

När Thomas fick reda på att jag sjöng så bad han mig att komma tillbaka några dagar senare för att provsjunga på en av hans låtar, ni kan tänka er lyckan i de orden för en liten sångtokig fjortonårig tjej.

Trodde knappt att det var sant. Men så var det och sedan den dagen körar jag på många av hans melodifestivalbidrag och även eurovisionbidrag. Detta samarbete har gett mig väldigt mycket erfarenhet och fantastiska upplevelser i musikvärlden. Jag kommer aldrig glömma kvällen den 26 maj 2012 i Baku då jag körade bakom Loreen i Eurovision Song Contest. Att få vara med och vinna en sådan tävling går bara att beskriva med ett ord. Magiskt. Får fortfarande nypa mig i armen ibland för att försöka förstå att det har hänt. Mer om detta kommer ni få läsa om i en kommande krönika, för just nu ligger fokus på nästa års tävling.

Jag har under några dagar flängt mellan olika låtskrivare och studios för att hjälpa till att lägga sång på deras låtbidrag. Så här är det alltid under slutet av augusti och början av september. Intensivt men väldigt, väldigt roligt. Och eftersom jag också lever ihop med en musiker så filas det på låtar och texter även när jag kommer hem. Det blir ofta att man står och galer i studion hemma långt in på natten. Tur att man bor som man bor så att grannarna inte tröttnar.

Som den melodifestivalälskaren jag är så längtar jag redan tills hela cirkusen drar igång. Vem kommer få representera Sverige i Österrike? Blir det en av de alla dansande flickidolerna eller kanske en sprudlande Carola i bockskägg ala Conchita Wurst. Det sistnämnda tror jag minst på men erkänn att det hade sett lite kul ut.

Hiss: Alla duktiga låtskrivare i Skaraborg.

Diss: Att det är fem långa månader kvar till mello.

Enda sedan jag var fjorton år gammal har jag samarbetat med många av Skaraborgs låtskrivare. Allt startade med vår schlagerkung Thomas G:son. På den tiden var det inte lika lätt att hitta svenska låttexter på nätet som det är i dag. Jag behövde ha tag på texten till Lyssna till ditt hjärta som han så snyggt hade skrivit ihop med Henrik Sethson. Eftersom mina föräldrar bor granne med Thomas studio så sa pappa att jag skulle gå ner och knacka på, för han om någon lär ju ha en kopia av texten liggande i någon låda någonstans. Lydde pappas råd och knatade ner till vad jag då inte visste skulle bli starten på en lång och rolig musikresa.

När Thomas fick reda på att jag sjöng så bad han mig att komma tillbaka några dagar senare för att provsjunga på en av hans låtar, ni kan tänka er lyckan i de orden för en liten sångtokig fjortonårig tjej.

Trodde knappt att det var sant. Men så var det och sedan den dagen körar jag på många av hans melodifestivalbidrag och även eurovisionbidrag. Detta samarbete har gett mig väldigt mycket erfarenhet och fantastiska upplevelser i musikvärlden. Jag kommer aldrig glömma kvällen den 26 maj 2012 i Baku då jag körade bakom Loreen i Eurovision Song Contest. Att få vara med och vinna en sådan tävling går bara att beskriva med ett ord. Magiskt. Får fortfarande nypa mig i armen ibland för att försöka förstå att det har hänt. Mer om detta kommer ni få läsa om i en kommande krönika, för just nu ligger fokus på nästa års tävling.

Jag har under några dagar flängt mellan olika låtskrivare och studios för att hjälpa till att lägga sång på deras låtbidrag. Så här är det alltid under slutet av augusti och början av september. Intensivt men väldigt, väldigt roligt. Och eftersom jag också lever ihop med en musiker så filas det på låtar och texter även när jag kommer hem. Det blir ofta att man står och galer i studion hemma långt in på natten. Tur att man bor som man bor så att grannarna inte tröttnar.

Som den melodifestivalälskaren jag är så längtar jag redan tills hela cirkusen drar igång. Vem kommer få representera Sverige i Österrike? Blir det en av de alla dansande flickidolerna eller kanske en sprudlande Carola i bockskägg ala Conchita Wurst. Det sistnämnda tror jag minst på men erkänn att det hade sett lite kul ut.

Hiss: Alla duktiga låtskrivare i Skaraborg.

Diss: Att det är fem långa månader kvar till mello.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.