16 sep 2014 04:00

23 jan 2015 15:50

Alf Ehn: När en knöl fick tag på fler knölar

Jag hittade hastigt och lustigt Asterix i matbutiken.

Inte den klassiska seriefiguren, utan en annan knöl som man med fördel kan stoppa i både ugnen och munnen.

Det handlar om potatis, om nu ingen räknat ut det tidigare. Jag – och övriga medlemmar i familjen – gillar de läckra knölarna. Flera gånger i veckan finns dem på middagsbordet och jag har svårt att förstå de som väljer bort potatisen. Den är ju både nyttig och god.

Under sommaren har det handlat om färskpotatis. Vi odlar inte själva men har köpt närodlade knölar på torget. Oftast håller de hög kvalitet. Det är bara att borsta av jorden och koka.

Allting har sin tid och under slutet av sommaren, i takt med att färskpotatisen blir allt större, har jag börjat längta efter vinterpotatis. Både för att koka och steka i ugnen.

När jag skulle handla i fredags stod potatis högst upp på listan.

Jag klev in i butiken, utan några större förhoppningar, och tänkte att jag skulle köpa med mig några kilo hem. Planen var att steka dem i ugnen. Färskpotatis, eller sommarpotatis, är ju inte det optimala för det men det får gå men i väntan på sorter som Inova och Asterix.

Jag blev glad när jag kom fram till potatishyllan . Där fanns både Asterix och Inova. Hur länge sorterna funnits i butiken vet jag inte, men nu fanns de där vilket var det viktigaste.

Asterixpotatisen kommer ursprungligen från Holland. Hur den fick samma namn som den tappre galliske kämpen Asterix i den franska populära tecknade serien har jag ingen aning om. Potatisen är inte lika effektiv som Asterix magiska dryck som gjorde honom stark. Troligen är potatisen mycket godare.

Jag köpte några kilo Asterix och cyklade hem. Jag sköljde och borstade av potatisarna, klyftade dem och spred ut bitarna i en långpanna.

Sedan var det bara att hälla på lite olja, strö över några kryddor och salta, innan det var dags att sätta in härligheten i ugnen, som var satt på 210 grader. En halvtimma senare var allt klart och vi kunde njuta av de bearbetade knölarna.

Det här låter som en matlagningsspalt, men jag kan inte låta bli att berätta att de ugnsstekta kycklingfiléerna som serverades till var lika goda. Såsen bestående av crème fraiche, chili och salt, var också bra.

Om jag får säga det själv, alltså.

Hiss:

Vilket härligt sensommarväder vi har fått.

Diss:

15-6 och tolv poäng på fyra matcher, Chelseas start i Premier league är helt ok.

Jag hittade hastigt och lustigt Asterix i matbutiken.

Inte den klassiska seriefiguren, utan en annan knöl som man med fördel kan stoppa i både ugnen och munnen.

Det handlar om potatis, om nu ingen räknat ut det tidigare. Jag – och övriga medlemmar i familjen – gillar de läckra knölarna. Flera gånger i veckan finns dem på middagsbordet och jag har svårt att förstå de som väljer bort potatisen. Den är ju både nyttig och god.

Under sommaren har det handlat om färskpotatis. Vi odlar inte själva men har köpt närodlade knölar på torget. Oftast håller de hög kvalitet. Det är bara att borsta av jorden och koka.

Allting har sin tid och under slutet av sommaren, i takt med att färskpotatisen blir allt större, har jag börjat längta efter vinterpotatis. Både för att koka och steka i ugnen.

När jag skulle handla i fredags stod potatis högst upp på listan.

Jag klev in i butiken, utan några större förhoppningar, och tänkte att jag skulle köpa med mig några kilo hem. Planen var att steka dem i ugnen. Färskpotatis, eller sommarpotatis, är ju inte det optimala för det men det får gå men i väntan på sorter som Inova och Asterix.

Jag blev glad när jag kom fram till potatishyllan . Där fanns både Asterix och Inova. Hur länge sorterna funnits i butiken vet jag inte, men nu fanns de där vilket var det viktigaste.

Asterixpotatisen kommer ursprungligen från Holland. Hur den fick samma namn som den tappre galliske kämpen Asterix i den franska populära tecknade serien har jag ingen aning om. Potatisen är inte lika effektiv som Asterix magiska dryck som gjorde honom stark. Troligen är potatisen mycket godare.

Jag köpte några kilo Asterix och cyklade hem. Jag sköljde och borstade av potatisarna, klyftade dem och spred ut bitarna i en långpanna.

Sedan var det bara att hälla på lite olja, strö över några kryddor och salta, innan det var dags att sätta in härligheten i ugnen, som var satt på 210 grader. En halvtimma senare var allt klart och vi kunde njuta av de bearbetade knölarna.

Det här låter som en matlagningsspalt, men jag kan inte låta bli att berätta att de ugnsstekta kycklingfiléerna som serverades till var lika goda. Såsen bestående av crème fraiche, chili och salt, var också bra.

Om jag får säga det själv, alltså.

Hiss:

Vilket härligt sensommarväder vi har fått.

Diss:

15-6 och tolv poäng på fyra matcher, Chelseas start i Premier league är helt ok.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.