22 sep 2014 04:00

23 jan 2015 15:50

Petra Lundgren: Varför tar batterier ofta slut på natten?

Drömmen jag hade var jättemärklig. Det var någon som var efter mig med visselpipa. Jag fick hela tiden börja om med det jag gjorde. Det var som en tävling. Sedan vaknade jag och då hörde jag fortfarande visselpipan. Jag gick ut i köket och försökte lokalisera ljudet och tänkte:

- A-ha, batteriet i brandvarnaren är slut.

Enkelt tog jag ut det. Sedan fortsatte ljudet. Jag funderade på om det kom från kylskåpet. Det gjorde det inte. Det kom från brandvarnaren i vardagsrummet och där blinkade testlampan ilsket rött var tionde sekund.

Nu blev det lite mer klurigt. För den brandvarnaren hör till huset, så börjar den larma så börjar det antagligen pipa i alla lägenheter. Så jag försökte väl få ner brandvarnaren. Utan att lyckas. Så jag stängde dörren till vardagsrummet och till sovrummet och försökte sova ändå.

Det är då man hör som bäst. Det går inte att koncentrera sig på att försöka att somna om när man hör ett pip var tionde sekund. Så jag googlade och fann att man kan vrida brandvarnaren motsols för att få ner den. Jag testade det och då började den tjuta hej vilt.

Jag fick inte ner den. Klockan var tre på natten. Jag kände inte för att ringa och väcka min hyresvärd för en brandvarnare som pep. Så vad göra?

- Ja, jag kan ju sova i bilen, tänkte jag så där lite fiffigt.

Den står lämpligt nog precis utanför dörren. Så jag klädde på mig lite (långkalsonger, mysbrallor, t-shirt, luvtröja och sockar), tog med mig täcke och kudde och gick ut. I bilen var det ganska så svalt om man säger så.

- Tur det bara är september och tur att jag är kort, tänkte jag när jag knödde mig in i baksätet.

Dessvärre visade det sig att jag var alldeles för lång och det stack upp en massa obekväma bältesmojänger ur sätet. Där låg jag och funderade på det märkliga med att brandvarnares batterier ofta tar slut på natten, borde man inte kunna programmera dem så att det händer på dagen?

Jag hade tänkt haffa min hyresvärd när han åkte till jobbet. Men det sov jag mig tydligen förbi. Man drömmer rätt märkligt när man sover trångt, det har jag upplevt förut. När jag klev ur bilen i min dröm var det som att hamna på en festival. Största korvförsäljaren och kebabditon var där och ur huset vällde det ut folk. En tant ville låna min bil och hon kunde knappt backa och jag blev jättenervös och sa att hon inte fick köra med den i en bana där den kunde välta.

Sedan vaknade jag och kom på att jag kunde ha fötterna på armstödet i bilen. Om man drömmer mindre knasigt utsträckt provade jag inte. Jag gick in med förhoppning om att brandvarnaren tröttnat och somnat.

- Pip! var det första jag hörde när jag kom innanför dörren.

Så då ringde jag min hyresvärd som sa att jag borde ha ringt klockan tre i stället för att sova i bilen och ringa klockan sju.

- Nu har jag ju en krönika, sa jag

- Om världens värsta hyresvärd, sa han.

- Nej, världens bästa, sa jag och tänkte att världens värsta hyresvärd hade jag minsann gärna väckt mitt i natten som hämnd.

Hiss

Färgglada löv, ta vara på hösten!

Diss

Dimma, rätt onödigt.

- A-ha, batteriet i brandvarnaren är slut.

Enkelt tog jag ut det. Sedan fortsatte ljudet. Jag funderade på om det kom från kylskåpet. Det gjorde det inte. Det kom från brandvarnaren i vardagsrummet och där blinkade testlampan ilsket rött var tionde sekund.

Nu blev det lite mer klurigt. För den brandvarnaren hör till huset, så börjar den larma så börjar det antagligen pipa i alla lägenheter. Så jag försökte väl få ner brandvarnaren. Utan att lyckas. Så jag stängde dörren till vardagsrummet och till sovrummet och försökte sova ändå.

Det är då man hör som bäst. Det går inte att koncentrera sig på att försöka att somna om när man hör ett pip var tionde sekund. Så jag googlade och fann att man kan vrida brandvarnaren motsols för att få ner den. Jag testade det och då började den tjuta hej vilt.

Jag fick inte ner den. Klockan var tre på natten. Jag kände inte för att ringa och väcka min hyresvärd för en brandvarnare som pep. Så vad göra?

- Ja, jag kan ju sova i bilen, tänkte jag så där lite fiffigt.

Den står lämpligt nog precis utanför dörren. Så jag klädde på mig lite (långkalsonger, mysbrallor, t-shirt, luvtröja och sockar), tog med mig täcke och kudde och gick ut. I bilen var det ganska så svalt om man säger så.

- Tur det bara är september och tur att jag är kort, tänkte jag när jag knödde mig in i baksätet.

Dessvärre visade det sig att jag var alldeles för lång och det stack upp en massa obekväma bältesmojänger ur sätet. Där låg jag och funderade på det märkliga med att brandvarnares batterier ofta tar slut på natten, borde man inte kunna programmera dem så att det händer på dagen?

Jag hade tänkt haffa min hyresvärd när han åkte till jobbet. Men det sov jag mig tydligen förbi. Man drömmer rätt märkligt när man sover trångt, det har jag upplevt förut. När jag klev ur bilen i min dröm var det som att hamna på en festival. Största korvförsäljaren och kebabditon var där och ur huset vällde det ut folk. En tant ville låna min bil och hon kunde knappt backa och jag blev jättenervös och sa att hon inte fick köra med den i en bana där den kunde välta.

Sedan vaknade jag och kom på att jag kunde ha fötterna på armstödet i bilen. Om man drömmer mindre knasigt utsträckt provade jag inte. Jag gick in med förhoppning om att brandvarnaren tröttnat och somnat.

- Pip! var det första jag hörde när jag kom innanför dörren.

Så då ringde jag min hyresvärd som sa att jag borde ha ringt klockan tre i stället för att sova i bilen och ringa klockan sju.

- Nu har jag ju en krönika, sa jag

- Om världens värsta hyresvärd, sa han.

- Nej, världens bästa, sa jag och tänkte att världens värsta hyresvärd hade jag minsann gärna väckt mitt i natten som hämnd.

Hiss

Färgglada löv, ta vara på hösten!

Diss

Dimma, rätt onödigt.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.