23 sep 2014 04:00

09 mar 2015 12:12

Lena Jonsson: Tack för att ni finns!

Det talas ofta om vilka som har det viktigaste arbetet, vissa skriker betydligt högre än andra i frågan, men en del yrkesgrupper slår sig sällan för bröstet och hörs inte alls i debatten. De jobbar på i det tysta och gör en fantastisk insats. Jag är full av beundran för det de gör – och de gör det utan att lyfta höga löner.

Jag pratar så klart om alla som arbetar inom äldrevården. Skälet till att jag kom att tänka på den yrkesgruppen just nu var att när lördagskvällen nästan övergick i natt såg jag en hemtjänstbil som stannade i kvarteret. Personal kom för att ta hand om en äldre människa som kanske låg där inne och väntade, eller som kanske redan sov men som i och med besöket fick en extra och livsviktig tillsyn.

Den här verksamheten, liksom på alla äldreboenden, rullar på dag som kväll och natt, helg som vardag. År ut och år in.

Och det slog mig hur lite beröm de får, hur sällan de får veta hur mycket samhället värdesätter deras insats. Säkert får de då och då värmande ord från de gamla och deras anhöriga, men hur ofta får de höra om sin livsviktiga insats i den allmänna debatten? Allt för sällan, enligt min uppfattning.

När äldrevården diskuteras är det mest vinsterna för de privata vårdföretagen som är i fokus – en viktig och bra debatt för det är svårt att förstå att man ska kunna tjäna stora pengar på att ta hand om de svaga grupperna – och alla fel och brister som drabbar de äldre. Men sällan får vi höra rösterna från de människor som faktiskt arbetar med de äldre, sällan höra dem beskriva hur det känns att tiden inte alltid räcker till, att man inte hinner göra allt det man vill för åldringarna, eller att det tunga arbetet sliter på kroppen.

Och ändå möter de de gamla och deras anhöriga med ett leende och med stor vänlighet. Det är i alla fall min upplevelse i alla de kontakter jag har haft med människor som arbetar inom äldrevården. Självklart finns det även inom den här yrkesgruppen – som i alla yrkesgrupper – personer som borde valt ett annat arbete, som kanske inte har de rätta egenskaperna för att möta de äldre på bästa sätt, men totalt sett är det ett gäng fantastiska människor som varje dag hjälper de äldre på bästa sätt. De kanske kämpar mot usla system och resursbrist, men räkna med att de slår knut på sig själva för att nå upp till den höga nivån.

Hiss: Alla omtänksamma människor

Diss: Egoism

Jag pratar så klart om alla som arbetar inom äldrevården. Skälet till att jag kom att tänka på den yrkesgruppen just nu var att när lördagskvällen nästan övergick i natt såg jag en hemtjänstbil som stannade i kvarteret. Personal kom för att ta hand om en äldre människa som kanske låg där inne och väntade, eller som kanske redan sov men som i och med besöket fick en extra och livsviktig tillsyn.

Den här verksamheten, liksom på alla äldreboenden, rullar på dag som kväll och natt, helg som vardag. År ut och år in.

Och det slog mig hur lite beröm de får, hur sällan de får veta hur mycket samhället värdesätter deras insats. Säkert får de då och då värmande ord från de gamla och deras anhöriga, men hur ofta får de höra om sin livsviktiga insats i den allmänna debatten? Allt för sällan, enligt min uppfattning.

När äldrevården diskuteras är det mest vinsterna för de privata vårdföretagen som är i fokus – en viktig och bra debatt för det är svårt att förstå att man ska kunna tjäna stora pengar på att ta hand om de svaga grupperna – och alla fel och brister som drabbar de äldre. Men sällan får vi höra rösterna från de människor som faktiskt arbetar med de äldre, sällan höra dem beskriva hur det känns att tiden inte alltid räcker till, att man inte hinner göra allt det man vill för åldringarna, eller att det tunga arbetet sliter på kroppen.

Och ändå möter de de gamla och deras anhöriga med ett leende och med stor vänlighet. Det är i alla fall min upplevelse i alla de kontakter jag har haft med människor som arbetar inom äldrevården. Självklart finns det även inom den här yrkesgruppen – som i alla yrkesgrupper – personer som borde valt ett annat arbete, som kanske inte har de rätta egenskaperna för att möta de äldre på bästa sätt, men totalt sett är det ett gäng fantastiska människor som varje dag hjälper de äldre på bästa sätt. De kanske kämpar mot usla system och resursbrist, men räkna med att de slår knut på sig själva för att nå upp till den höga nivån.

Hiss: Alla omtänksamma människor

Diss: Egoism

  • Lena Jonsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.