30 sep 2014 06:00

23 jan 2015 15:51

Tekniken ersätter omsorgen

En sensor kontrollerar hur gamla Greta mår. En våg mäter hur mycket hon ätit och rapporterar till en övervakande sköterska.

Är det så vi vill ha äldrevården i framtiden?

Knappast!

Nyligen skrev kollegan Anna om ett EU-projekt där ny teknik används för att övervaka äldre. Bland annat har gamlingen en sensor på armen. Apparaten känner av hur mycket Greta rör sig, och utifrån det kan någon göra en bedömning om hon behöver mer motion. Det går även att koppla sensorerna så att de kan läsa av hjärtaktivitet och puls.

Kylskåpsdörren har också sensorer, för att varje besök ska registreras. Även förpackningarna med mjölk, läsk och andra matvaror har sensorer. Detsamma gäller skafferiet. Greta kan inte röra kakförpackningarna eller limpan utan att det registreras i någon databas. Om sockerförbrukningen är för hög går det larm att hon finns i riskgruppen för diabetes.

Vattenkranarna och toaletten registrerar vattenåtgången och hur ofta Greta spolar på toaletten. När hon lägger sig i sängen, eller sätter sig i favoritfåtöljen, så känner sensorer av det och skickar signaler till datorn. Rörelsedetektorer mäter och registrerar alla rörelser i lägenheten.

Personerna bakom projektet betonar att målgruppen är äldre människor som ännu inte är beroende av någon form av insatser.

Tjänare.

Varje hårt pressad ansvarig för olika äldreboenden bör gnugga händerna. När systemet fungerar fullt ut kan det bland annat öppna för att ersätta vårdpersonal. Antalet besök hos de äldre skulle kunna minimeras. Först när datorn larmar är det dags att gå till Greta. Äldreboendet skulle kunna skötas från kontrollrummet. De regelbundna standardkontrollerna blir onödiga. Greta får bara besök när det är dags för medicinering.

Var skulle omvårdnaden ta vägen? Kommer någon ha tid att sätta sig ned och prata med de äldre? De stunderna är säkert viktigare än att via sensorer och datorer veta exakt hur mycket socker Greta får i sig eller om hon tar för mycket ur sherryflaskan.

Dessutom skulle det inkräkta på den personliga integriteten. En minutiös kartläggning skulle minimera individen på ett tragiskt sätt. Det negativa överskuggar det positiva, och jag tror inte att någon av oss vill ha det så.

Utvecklingen är otäck.

De gamla är också människor.

Hiss:

Tv-produktionen från Ryders cup i golf var mästerlig.

Diss:

Höstrusk.

Är det så vi vill ha äldrevården i framtiden?

Knappast!

Nyligen skrev kollegan Anna om ett EU-projekt där ny teknik används för att övervaka äldre. Bland annat har gamlingen en sensor på armen. Apparaten känner av hur mycket Greta rör sig, och utifrån det kan någon göra en bedömning om hon behöver mer motion. Det går även att koppla sensorerna så att de kan läsa av hjärtaktivitet och puls.

Kylskåpsdörren har också sensorer, för att varje besök ska registreras. Även förpackningarna med mjölk, läsk och andra matvaror har sensorer. Detsamma gäller skafferiet. Greta kan inte röra kakförpackningarna eller limpan utan att det registreras i någon databas. Om sockerförbrukningen är för hög går det larm att hon finns i riskgruppen för diabetes.

Vattenkranarna och toaletten registrerar vattenåtgången och hur ofta Greta spolar på toaletten. När hon lägger sig i sängen, eller sätter sig i favoritfåtöljen, så känner sensorer av det och skickar signaler till datorn. Rörelsedetektorer mäter och registrerar alla rörelser i lägenheten.

Personerna bakom projektet betonar att målgruppen är äldre människor som ännu inte är beroende av någon form av insatser.

Tjänare.

Varje hårt pressad ansvarig för olika äldreboenden bör gnugga händerna. När systemet fungerar fullt ut kan det bland annat öppna för att ersätta vårdpersonal. Antalet besök hos de äldre skulle kunna minimeras. Först när datorn larmar är det dags att gå till Greta. Äldreboendet skulle kunna skötas från kontrollrummet. De regelbundna standardkontrollerna blir onödiga. Greta får bara besök när det är dags för medicinering.

Var skulle omvårdnaden ta vägen? Kommer någon ha tid att sätta sig ned och prata med de äldre? De stunderna är säkert viktigare än att via sensorer och datorer veta exakt hur mycket socker Greta får i sig eller om hon tar för mycket ur sherryflaskan.

Dessutom skulle det inkräkta på den personliga integriteten. En minutiös kartläggning skulle minimera individen på ett tragiskt sätt. Det negativa överskuggar det positiva, och jag tror inte att någon av oss vill ha det så.

Utvecklingen är otäck.

De gamla är också människor.

Hiss:

Tv-produktionen från Ryders cup i golf var mästerlig.

Diss:

Höstrusk.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.