06 okt 2014 06:00

23 jan 2015 15:51

Med honung på ögat ...

Jag gillar verkligen hösten. Färgglada löv och krispig luft. Men som ett brev på posten kommer också torr hy och eksem. Det gillar jag inte fullt lika mycket. För att inte säga alls. Den senaste veckan har det varit väldigt torrt kring mitt högra öga. Det är irriterat och rött. Det är då man inte ska klia. Men det är ju så svårt att låta bli. För att inte säga omöjligt.

Dagen går, det blir kväll, jag tar ur mina linser (om jag inte redan gjort det för att jag kliat ögat rött också), somnar, vaknar när det är morgon igen, sätter i linserna. En ny dag börjar och ja, den börjar bra. Men så går timmarna och så blir det torrt och irriterat kring ögat igen. Och så kliar jag. Och så blir det värre. Och så är det samma visa som i går. Igen.

Jag tänker att om jag smörjer in mig så blir det bättre. Och så får jag tag i någon burk och tar en rejäl klick. Jädrar vad det svider! Det är parfym i salvan och jag håller på att brinna upp i huden.

Jag försöker att ”osmörja” mig. Med bomull. Det går inte. Lagret med salva har redan gått in i huden. Den svider av bomull. Det blir ännu rödare. Ögat blir rött. Jag funderar på om jag kanske är allergisk mot något. Har jag drabbats av höstpollen?

Det är bara att härda ut tänker jag. Det går ju över på natten. Men så en dag åker jag till en kompis som nyligen blivit biodlare. Han blev så kär i sin honung att han nästan drack/åt upp allt när den var flytande. Men inte riktigt, för dagen innan kom följande meddelande:

- Honungen är klar för leverans. Det är alltså inte färskhonung längre.

Jag slår till och köper två burkar med fina etiketter och får en prydnadspumpa på köpet. Han berättar om sina bikupor och om allt man kan ha honung på så att det riktigt vattnas i munnen. När jag kommer hem gör jag som han gör; jag tar en sked honung i förebyggande syfte. För att hålla mig frisk. Och vem vet, kanske blir jag lika stark som Bamse på kuppen.

- God honung, meddelar jag.

- Ska hälsa bina, de blir säkert glada för berömmet, svarar han.

En eftermiddag när det kliar som värst googlar jag på honung mot torr hy. Jo, det ska nog fungera. Jag läser om folk som smörjer in hela ansiktet med honung och det blir så lent så. Själv nöjer jag mig med högerögat. Faktum är att jag gjorde det precis innan jag skrev detta. Så hur gick det då? Blev jag mindre torr? Återstår väl att se när jag tagit bort honungen. Men det kliar inte just nu i alla fall.

Hiss

Chips med peppar och lime, gott!

Diss

Damm, hur kan det bli så dammigt fast man är hemma så lite?

Dagen går, det blir kväll, jag tar ur mina linser (om jag inte redan gjort det för att jag kliat ögat rött också), somnar, vaknar när det är morgon igen, sätter i linserna. En ny dag börjar och ja, den börjar bra. Men så går timmarna och så blir det torrt och irriterat kring ögat igen. Och så kliar jag. Och så blir det värre. Och så är det samma visa som i går. Igen.

Jag tänker att om jag smörjer in mig så blir det bättre. Och så får jag tag i någon burk och tar en rejäl klick. Jädrar vad det svider! Det är parfym i salvan och jag håller på att brinna upp i huden.

Jag försöker att ”osmörja” mig. Med bomull. Det går inte. Lagret med salva har redan gått in i huden. Den svider av bomull. Det blir ännu rödare. Ögat blir rött. Jag funderar på om jag kanske är allergisk mot något. Har jag drabbats av höstpollen?

Det är bara att härda ut tänker jag. Det går ju över på natten. Men så en dag åker jag till en kompis som nyligen blivit biodlare. Han blev så kär i sin honung att han nästan drack/åt upp allt när den var flytande. Men inte riktigt, för dagen innan kom följande meddelande:

- Honungen är klar för leverans. Det är alltså inte färskhonung längre.

Jag slår till och köper två burkar med fina etiketter och får en prydnadspumpa på köpet. Han berättar om sina bikupor och om allt man kan ha honung på så att det riktigt vattnas i munnen. När jag kommer hem gör jag som han gör; jag tar en sked honung i förebyggande syfte. För att hålla mig frisk. Och vem vet, kanske blir jag lika stark som Bamse på kuppen.

- God honung, meddelar jag.

- Ska hälsa bina, de blir säkert glada för berömmet, svarar han.

En eftermiddag när det kliar som värst googlar jag på honung mot torr hy. Jo, det ska nog fungera. Jag läser om folk som smörjer in hela ansiktet med honung och det blir så lent så. Själv nöjer jag mig med högerögat. Faktum är att jag gjorde det precis innan jag skrev detta. Så hur gick det då? Blev jag mindre torr? Återstår väl att se när jag tagit bort honungen. Men det kliar inte just nu i alla fall.

Hiss

Chips med peppar och lime, gott!

Diss

Damm, hur kan det bli så dammigt fast man är hemma så lite?

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.