06 okt 2014 10:00

23 jan 2015 15:51

Uppslagetkrönika: Fin kultur vs ful kultur

Kultur är ett område som är fullt utav fördomar. Det spelar ingen roll om det är inom musik eller konst så finns det alltid kultur som framställs som finare eller fulare. Exempelvis så framställs inte punkmusiken som särskilt fint om man jämför med Mozart.

Jag gillar båda musikstilarna men trots det har det i min fördomsfulla hjärna bankats in att Mozart är lite mer kulturellt än punk. Ett annat exempel är Mona-Lisa. När jag tänker på den tavlan så föreställer jag mig en vacker målning och ett kulturellt mästerverk men varför? Varför är Mona-Lisa världens mest värdefulla tavla? Många svarar att det är leendet som fascinerar människor och man brukar säga att det är en gåta.

Det jag ser i Mona-Lisa är en väldigt tråkig tavla och jag tycker att om graffiti används rätt så ser jag mer i det än många av Louvrens konstverk. Graffiti anses av de flesta också anses som konstens mörka sida tyvärr. Jag har märkt att jag ofta blir väldigt besviken när jag kollar på just fin kultur. I våras var jag och min familj i Rom. Historieintresserad som jag är bestämde jag och pappa att vi skulle gå och kolla på vatikanmuseerna.

Här såg vi massor utav fin konst men det var framförallt ett verk som vi ville se. Michelangelos The Creation of Adam, alltså det kända konstverket när Gud och Adam pekar på varandra. Vi hade byggt upp en bild framför oss att konstverket skulle vara stort och mäktigt. När vi kom fram till Sixtinska kapellet som verket fanns i var det fullt med folk. Det var helt knäpptyst eftersom vi var i ett kapell och alla människor stod och kollade upp i taket.

Vad håller alla på med tänkte jag och kollade upp. Och där var den. Verket som var showens höjdpunkt var målad i taket litet så att jag knappt kunde se den. Just då hade jag lust att fråga Michelangelo om han kunde svara på varför det här blev hans kanske kändaste konstverk. Mina fördomar hade spelat mig ett spratt och jag hade byggde upp alldeles för höga förväntningar som konstverket sedan inte levde upp till. Jag lärde mig i alla fall en viktig läxa. Man ska kolla på kultur mer objektivt och inte dela in det i fin och ful kultur utan några som helst argument. Om alla istället kollade över fördomar och skapade sig en egen uppfattning om kultur skulle inte uttryck som ful kultur existera.

Jag gillar båda musikstilarna men trots det har det i min fördomsfulla hjärna bankats in att Mozart är lite mer kulturellt än punk. Ett annat exempel är Mona-Lisa. När jag tänker på den tavlan så föreställer jag mig en vacker målning och ett kulturellt mästerverk men varför? Varför är Mona-Lisa världens mest värdefulla tavla? Många svarar att det är leendet som fascinerar människor och man brukar säga att det är en gåta.

Det jag ser i Mona-Lisa är en väldigt tråkig tavla och jag tycker att om graffiti används rätt så ser jag mer i det än många av Louvrens konstverk. Graffiti anses av de flesta också anses som konstens mörka sida tyvärr. Jag har märkt att jag ofta blir väldigt besviken när jag kollar på just fin kultur. I våras var jag och min familj i Rom. Historieintresserad som jag är bestämde jag och pappa att vi skulle gå och kolla på vatikanmuseerna.

Här såg vi massor utav fin konst men det var framförallt ett verk som vi ville se. Michelangelos The Creation of Adam, alltså det kända konstverket när Gud och Adam pekar på varandra. Vi hade byggt upp en bild framför oss att konstverket skulle vara stort och mäktigt. När vi kom fram till Sixtinska kapellet som verket fanns i var det fullt med folk. Det var helt knäpptyst eftersom vi var i ett kapell och alla människor stod och kollade upp i taket.

Vad håller alla på med tänkte jag och kollade upp. Och där var den. Verket som var showens höjdpunkt var målad i taket litet så att jag knappt kunde se den. Just då hade jag lust att fråga Michelangelo om han kunde svara på varför det här blev hans kanske kändaste konstverk. Mina fördomar hade spelat mig ett spratt och jag hade byggde upp alldeles för höga förväntningar som konstverket sedan inte levde upp till. Jag lärde mig i alla fall en viktig läxa. Man ska kolla på kultur mer objektivt och inte dela in det i fin och ful kultur utan några som helst argument. Om alla istället kollade över fördomar och skapade sig en egen uppfattning om kultur skulle inte uttryck som ful kultur existera.

  • Oscar Antonsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.