10 okt 2014 04:00

23 jan 2015 15:51

Det bidde en tummetott

Billingskolan har de senaste åren haft sin beskärda del av tidningsskriverier. Först talades det om renoveringsbehov men sedan kom man fram till att skolan varit så illa underhållen under många år att den inte gick att rädda. Det enda alternativet var att riva den.

När så den nya Billingskolan skulle planeras och byggas så lät stadens dignitärer meddela att nu skulle här minsann byggas en skola i framkant. En skola som vi skövdebor i generationer framöver skulle vara stolta över och dit studiebesök efter studiebesök skulle komma för att se detta fantastiska. Miljömedvetande, energieffektivitet och fräck design skulle vara ledorden.

Efter tre år av umbäranden och slit i trånga baracker för såväl elever som personal fick man nu i höst till sist komma in i denna fantastiska skola. Och så bidde det en tummetott. Kommunen hade snålat och sparat på utrymmena så att lokalerna inte ens räckte till de elever den var beställd för. Biblioteket fick placeras i allmänutrymmet och bildsalen blev en bildvagn då båda dessa utrymmen visade sig behövas som klassrum. Nog var skolan väl miljömedvetet och energieffektivt gjord och hade fräck design, men frågan inställer sig: Blev personalen ens tillfrågad om vilka praktiska lokalbehov som fanns?

Så klagomålen började omedelbart komma in och politikerna ojade sig och sade att det var väl synd det här men egentligen var det en privat entreprenörs fel som inte startade friskola i Skövde trots att man lovat det – nästan.

Men nu var det som det var och det var bara att leva med det. Kom igen! Ni är ju så duktiga i skolans värld, ni fixar ju nästan allting (tills ni blir utbrända).

Men så! Fasa! Fasa! Det har visat sig att Billingsskolans gymnastiksals plan har fel mått vilket innebär att man inte kan spela seriematcher där. Katastrof! Detta måste åtgärdas, och genast börjar man prata om och planera för en ombyggnad som måste till, för idrotten får inte stå tillbaka. Det får däremot skolan som i så fall får stå ut med en ombyggnation till och under en period blir av med både gymnastiksalen och stora delar av skolgården.

Budskapet till skolan är: Bit ihop och stå ut! Budskapet till idrotten är: Lugn, vi fixar detta!

Så man kan fundera på var Skövdes mäktiga har sina prioriteringar. Tycker man att idrotten är viktigare än skolbarnen? Är gymnastiksalens mått det avgörande för om en skola är i framkant? Kan det verkligen vara så, trots allt man sa om skolfrågorna innan valet?

Hiss: Alla skolors personal som kämpar och sliter trots allt tuffare villkor.

Diss: Nä! Det blir ingen diss idag. Jag har gnällt tillräckligt.

När så den nya Billingskolan skulle planeras och byggas så lät stadens dignitärer meddela att nu skulle här minsann byggas en skola i framkant. En skola som vi skövdebor i generationer framöver skulle vara stolta över och dit studiebesök efter studiebesök skulle komma för att se detta fantastiska. Miljömedvetande, energieffektivitet och fräck design skulle vara ledorden.

Efter tre år av umbäranden och slit i trånga baracker för såväl elever som personal fick man nu i höst till sist komma in i denna fantastiska skola. Och så bidde det en tummetott. Kommunen hade snålat och sparat på utrymmena så att lokalerna inte ens räckte till de elever den var beställd för. Biblioteket fick placeras i allmänutrymmet och bildsalen blev en bildvagn då båda dessa utrymmen visade sig behövas som klassrum. Nog var skolan väl miljömedvetet och energieffektivt gjord och hade fräck design, men frågan inställer sig: Blev personalen ens tillfrågad om vilka praktiska lokalbehov som fanns?

Så klagomålen började omedelbart komma in och politikerna ojade sig och sade att det var väl synd det här men egentligen var det en privat entreprenörs fel som inte startade friskola i Skövde trots att man lovat det – nästan.

Men nu var det som det var och det var bara att leva med det. Kom igen! Ni är ju så duktiga i skolans värld, ni fixar ju nästan allting (tills ni blir utbrända).

Men så! Fasa! Fasa! Det har visat sig att Billingsskolans gymnastiksals plan har fel mått vilket innebär att man inte kan spela seriematcher där. Katastrof! Detta måste åtgärdas, och genast börjar man prata om och planera för en ombyggnad som måste till, för idrotten får inte stå tillbaka. Det får däremot skolan som i så fall får stå ut med en ombyggnation till och under en period blir av med både gymnastiksalen och stora delar av skolgården.

Budskapet till skolan är: Bit ihop och stå ut! Budskapet till idrotten är: Lugn, vi fixar detta!

Så man kan fundera på var Skövdes mäktiga har sina prioriteringar. Tycker man att idrotten är viktigare än skolbarnen? Är gymnastiksalens mått det avgörande för om en skola är i framkant? Kan det verkligen vara så, trots allt man sa om skolfrågorna innan valet?

Hiss: Alla skolors personal som kämpar och sliter trots allt tuffare villkor.

Diss: Nä! Det blir ingen diss idag. Jag har gnällt tillräckligt.

  • Flemming Mouritsen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.