14 okt 2014 04:00

23 jan 2015 15:52

Alf Ehn: Jag missar alltid det nobla priset

Det blev inget Nobelpris för mig.
Inte den här gången heller, men trägen vinner. Snart är det väl min tur?

Jag satt spänd vid radion i torsdags och väntade på att klockan skulle bli 13.

När uret började närma sig oturstalet började jag ana att jag inte skulle få litteraturpriset i år heller, trots alla fina och välskrivna artiklar jag producerat. Någon borde väl ha ringt och förvarnat? Nåväl, hoppet är det sista som överger och det fanns ju en liten chans att den ständige sekreteraren Peter Englund skulle säga ”Alf Ehn” när han offentliggjorde vem som skulle få det prestigefyllda priset i år.

Jag hörde på radion att någon kom ut genom en dörr, sorlet lade sig, Englund harklade sig och berättade att fransmannen Patrick Modiano var den lycklige den här gången.

Inget till mig!

Skämt åsido, så var det i alla fall en pristagare jag hört talas om, vilket inte brukar vara så vanligt. Påfallande ofta handlar det om någon okänd, för den stora massan i alla fall, prisas för något som inte jag förstår.

Nu var det annorlunda och jag förlåter Svenska akademien den här gången. Modiano skriver ofta om krigets fasor i Paris och bidrar till att det hemska som hände under det andra världskriget inte glöms bort.

Samtidigt slutar jag aldrig att förundras över intresset för priset. I torsdags stannade Sverige till för en stund under väntan på att klockan skulle bli 13. Zlatans häl och regeringsbildningen blev tillfälligt mindre viktiga. Samtliga större tidningars kulturredaktioner var på plats i Stockholm. De hade under en lång tid förarbetat och spekulerat vem som skulle få priset.

Vi vanliga kulturkonsumenter har lyssnat och läst, med stigande intresse. Vi brukar även konstatera att de författare vi normalt brukar läsa, bland annat Jo Nesbö, John Grisham, Jussi Adler-Olsen och alla de svenska deckarförfattare som sköljer över oss, inte ens figurerade i förhandssnacket, inte ens i någon obetydlig bisats.

Men de är bra ändå.

Jag satt spänd vid radion i torsdags och väntade på att klockan skulle bli 13.

När uret började närma sig oturstalet började jag ana att jag inte skulle få litteraturpriset i år heller, trots alla fina och välskrivna artiklar jag producerat. Någon borde väl ha ringt och förvarnat? Nåväl, hoppet är det sista som överger och det fanns ju en liten chans att den ständige sekreteraren Peter Englund skulle säga ”Alf Ehn” när han offentliggjorde vem som skulle få det prestigefyllda priset i år.

Jag hörde på radion att någon kom ut genom en dörr, sorlet lade sig, Englund harklade sig och berättade att fransmannen Patrick Modiano var den lycklige den här gången.

Inget till mig!

Skämt åsido, så var det i alla fall en pristagare jag hört talas om, vilket inte brukar vara så vanligt. Påfallande ofta handlar det om någon okänd, för den stora massan i alla fall, prisas för något som inte jag förstår.

Nu var det annorlunda och jag förlåter Svenska akademien den här gången. Modiano skriver ofta om krigets fasor i Paris och bidrar till att det hemska som hände under det andra världskriget inte glöms bort.

Samtidigt slutar jag aldrig att förundras över intresset för priset. I torsdags stannade Sverige till för en stund under väntan på att klockan skulle bli 13. Zlatans häl och regeringsbildningen blev tillfälligt mindre viktiga. Samtliga större tidningars kulturredaktioner var på plats i Stockholm. De hade under en lång tid förarbetat och spekulerat vem som skulle få priset.

Vi vanliga kulturkonsumenter har lyssnat och läst, med stigande intresse. Vi brukar även konstatera att de författare vi normalt brukar läsa, bland annat Jo Nesbö, John Grisham, Jussi Adler-Olsen och alla de svenska deckarförfattare som sköljer över oss, inte ens figurerade i förhandssnacket, inte ens i någon obetydlig bisats.

Men de är bra ändå.

  • Alf Ehn

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.