16 okt 2014 04:00

23 jan 2015 15:52

Linus Hellman: En dystopi som berör och är aktuell

Sällan har en bok som skrevs för så länge sedan om ett framtida årtal som nu ligger 30 år bakåt i tiden påverkat så mycket. Till de böcker som jag med stor förtjusning har läst hör George Orwells dystopiska mästerverk "1984". Det är en bok som har gjort starkt intryck på mig på många sätt.

Märk mitt intresse och min fascination när tv-programmet Kobra i Svt häromveckan ägnade hela sitt program åt George Orwells (1903–1950) klassiska roman ”1984”.

Det är dystopiskt mästerverk som inte lämnar någon oberörd och som alltjämnt är relevant i vår tid. Den tjänar till eftertanke och i vår värld finns det mycket som går att applicera på boken.

Det är helt sant att ingen annan roman från 1900-talet innehåller lika många användbara ord och begrepp som ”1984”. Den har fått stor genomslagskraft och tagits som avskräckande exempel för olika saker. Det går att dra mängder med paralleller mellan boken och verkligheten.

Boken skrevs i själva verket 1948 och gavs ut året efter. Den skildrar ett totalitärt samhälle med allt vad det innebär. Det är inte bara en kritik av diktaturen och dess personkult personifierat av Josef Stalins Sovjetunionen och Adolf Hitlers Nazityskland, utan det är även en kritik mot övervakningssamhället.

I det samhälle som Orwell framställer är allt kontrollerat, såväl människors tankar som handlingar, och alla människor indoktrineras. Det får DDR:s förfärliga förtryckarapparat genom Stasis aktiva och omfattande övervakning i Östtyskland att framstå som något obetydligt i sammanhanget. Orwell beskriver ett övervakningssamhälle utan like och hans myntade uttryck ”Storebror ser dig” är vedertaget och något som ofta används när frihet och övervakning diskuteras.

Efter Edward Snowdens avslöjande om USA:s nationella säkerhetsmyndighet NSA:s massbevakning av mejl och telefonsamtal som uppdagades förra året ökade ånyo intresset för boken som började säljas mer. Snowdens avslöjande handlar om intrång i den personliga integriteten som enligt myndigheterna görs i syfte för att skydda landet och dess medborgare.

Bakgrunden till NSA:s massiva övervakning är den anti-terrorlag som uppkom efter terrordåden den 11 september 2001 när det otänkbara inträffade det. Det fick den dåvarande republikanske presidenten George W Bush att förklara krig mot terrorister världen över. Det kriget pågår än och vi ser inget slut.

Det är över 60 år sedan ”1984” kom ut, det är 30 år det ödesdigra årtalet och Orwells varningar är i allra högsta grad aktuella. Dystopier är just dystopier och det innebär att det inte finns något hopp eller några utsikter för att nå ett bättre samhälle. Verkligheten är tack och lov en annan. Jag menar att vi lever i en allt väsentligt bättre värld men att den paradoxalt nog också i allt väsentligt är mycket farligare.

Orwells synsätt är att se upp för att saker inte alltid är vad de ser ut som. Världen är komplex och det finns inte alltid några givna svar även om vi är duktiga på att framföra enkla förklaringar som lösningar på stora problem.

Oavsett måste vi i alla fall se på världen som den ser ut och inte som vi vill att den ska vara.

Märk mitt intresse och min fascination när tv-programmet Kobra i Svt häromveckan ägnade hela sitt program åt George Orwells (1903–1950) klassiska roman ”1984”.

Det är dystopiskt mästerverk som inte lämnar någon oberörd och som alltjämnt är relevant i vår tid. Den tjänar till eftertanke och i vår värld finns det mycket som går att applicera på boken.

Det är helt sant att ingen annan roman från 1900-talet innehåller lika många användbara ord och begrepp som ”1984”. Den har fått stor genomslagskraft och tagits som avskräckande exempel för olika saker. Det går att dra mängder med paralleller mellan boken och verkligheten.

Boken skrevs i själva verket 1948 och gavs ut året efter. Den skildrar ett totalitärt samhälle med allt vad det innebär. Det är inte bara en kritik av diktaturen och dess personkult personifierat av Josef Stalins Sovjetunionen och Adolf Hitlers Nazityskland, utan det är även en kritik mot övervakningssamhället.

I det samhälle som Orwell framställer är allt kontrollerat, såväl människors tankar som handlingar, och alla människor indoktrineras. Det får DDR:s förfärliga förtryckarapparat genom Stasis aktiva och omfattande övervakning i Östtyskland att framstå som något obetydligt i sammanhanget. Orwell beskriver ett övervakningssamhälle utan like och hans myntade uttryck ”Storebror ser dig” är vedertaget och något som ofta används när frihet och övervakning diskuteras.

Efter Edward Snowdens avslöjande om USA:s nationella säkerhetsmyndighet NSA:s massbevakning av mejl och telefonsamtal som uppdagades förra året ökade ånyo intresset för boken som började säljas mer. Snowdens avslöjande handlar om intrång i den personliga integriteten som enligt myndigheterna görs i syfte för att skydda landet och dess medborgare.

Bakgrunden till NSA:s massiva övervakning är den anti-terrorlag som uppkom efter terrordåden den 11 september 2001 när det otänkbara inträffade det. Det fick den dåvarande republikanske presidenten George W Bush att förklara krig mot terrorister världen över. Det kriget pågår än och vi ser inget slut.

Det är över 60 år sedan ”1984” kom ut, det är 30 år det ödesdigra årtalet och Orwells varningar är i allra högsta grad aktuella. Dystopier är just dystopier och det innebär att det inte finns något hopp eller några utsikter för att nå ett bättre samhälle. Verkligheten är tack och lov en annan. Jag menar att vi lever i en allt väsentligt bättre värld men att den paradoxalt nog också i allt väsentligt är mycket farligare.

Orwells synsätt är att se upp för att saker inte alltid är vad de ser ut som. Världen är komplex och det finns inte alltid några givna svar även om vi är duktiga på att framföra enkla förklaringar som lösningar på stora problem.

Oavsett måste vi i alla fall se på världen som den ser ut och inte som vi vill att den ska vara.

  • Linus Hellman

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.