20 okt 2014 04:00

23 jan 2015 15:52

Petra Lundgren: Mysteriet med den analoga knappen

När Skäggets mobiltelefon gett sig ut på äventyr på egen hand och inte kommit tillbaka så var det ju tur att jag förlängt mitt abonnemang och fått en telefon på köpet. En ärtigt grön. Grön som en groda.

Det blev en helg i telefonkrånglandets tecken. Först slutade min gamla telefon att fungera för att operatören trodde att jag ville använda min nya en kvart efter att jag hämtat ut paketet. Det ville jag inte. Jag tänkte låta den ligga till sig lite och ha den som nödtelefon. Strandad utan telefon fick jag koppla upp mig på chatten och efter att 47 personer före mig fått hjälp så fick även jag hjälp och min gamla telefon återuppstod.

Det finns en anledning till att jag helst inte byter telefon så ofta. Det är så himla krångligt att få med telefonnumren över till den nya. Speciellt om man byter SIM-kort. Sist fick jag skriva av alla nummer och lägga in dem manuellt. Det tog tid. Några som jag inte ringer så ofta fick stryka på foten.

Skägget blev också varse detta krångel när han kom och skulle testa om min nyfådda telefon kunde vara något i stället för hans reservdito. Men han tänkte optimistiskt att alla nummer fanns på SIM-kortet, trollade det till ett micro-SIM i stället för ett standard-kort och flyttade raskt över det till den nyfådda telefonen.

Det gjorde de inte. Så då fick vi googla på hur man flyttar över numren till SIM-kortet. Det var så många kommandon man skulle göra och så många olika ikoner man skulle hitta. Speciellt en.

– Den där vet jag att jag har sett, sa Skägget.

Men den fanns mystiskt nog inte på skärmen.

Andra alternativ då? Skriva av numren. (Aldrig aktuellt). Föra över alla numren från gamla mobilen till datorn och sedan tillbaka till den nya. (Verkade krångligt). Blåtand. (Minns inte om det funkade, men tror det blåtandades en stund).

– Äh, vi får väl leta fram manualen igen då, sa jag och satte mig vid datorn.

Jag hann inte skriva mycket. För plötsligt gjordes en upptäckt.

– Det var ju en analog knapp! Jag sa ju att jag sett den! utbrast Skägget.

Han hade hittat den mystiska ikonen. Som inte alls var en ikon på skärmen. Utan en helt vanlig knapp. Nedanför skärmen. Och innan en groda ens hade hunnit kväka var alla numren överflyttade till SIM-kortet.

Det blev en helg i telefonkrånglandets tecken. Först slutade min gamla telefon att fungera för att operatören trodde att jag ville använda min nya en kvart efter att jag hämtat ut paketet. Det ville jag inte. Jag tänkte låta den ligga till sig lite och ha den som nödtelefon. Strandad utan telefon fick jag koppla upp mig på chatten och efter att 47 personer före mig fått hjälp så fick även jag hjälp och min gamla telefon återuppstod.

Det finns en anledning till att jag helst inte byter telefon så ofta. Det är så himla krångligt att få med telefonnumren över till den nya. Speciellt om man byter SIM-kort. Sist fick jag skriva av alla nummer och lägga in dem manuellt. Det tog tid. Några som jag inte ringer så ofta fick stryka på foten.

Skägget blev också varse detta krångel när han kom och skulle testa om min nyfådda telefon kunde vara något i stället för hans reservdito. Men han tänkte optimistiskt att alla nummer fanns på SIM-kortet, trollade det till ett micro-SIM i stället för ett standard-kort och flyttade raskt över det till den nyfådda telefonen.

Det gjorde de inte. Så då fick vi googla på hur man flyttar över numren till SIM-kortet. Det var så många kommandon man skulle göra och så många olika ikoner man skulle hitta. Speciellt en.

– Den där vet jag att jag har sett, sa Skägget.

Men den fanns mystiskt nog inte på skärmen.

Andra alternativ då? Skriva av numren. (Aldrig aktuellt). Föra över alla numren från gamla mobilen till datorn och sedan tillbaka till den nya. (Verkade krångligt). Blåtand. (Minns inte om det funkade, men tror det blåtandades en stund).

– Äh, vi får väl leta fram manualen igen då, sa jag och satte mig vid datorn.

Jag hann inte skriva mycket. För plötsligt gjordes en upptäckt.

– Det var ju en analog knapp! Jag sa ju att jag sett den! utbrast Skägget.

Han hade hittat den mystiska ikonen. Som inte alls var en ikon på skärmen. Utan en helt vanlig knapp. Nedanför skärmen. Och innan en groda ens hade hunnit kväka var alla numren överflyttade till SIM-kortet.

  • Petra Lundgren

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.