21 okt 2014 04:00

23 jan 2015 15:52

Lena Jonsson: Jag har ändrat mig!

Jag har ibland skrattat lite åt personer som talar om rusningstrafik i Skövde och när jag har skrivit artiklar i ämnet har jag – som alltid promenerar till jobbet – haft svårt att föreställa mig att det faktiskt är köer i Skövde. ”Rusningstrafik?! Haha, inte i Skövde va?” har faktiskt varit lite av min inställning. Trots att jag svart på vitt har sett siffror med trafikmängder, sett bilder på köer, hört folk, bland annat arbetskamrater snacka (”Men visst överdriver ni lite nu?”, har jag sagt till dem då), och dessutom själv sett hur det ser ut på exempelvis Vadsbovägen.

Men okej, polletten trillar liksom inte ner helt förrän man hamnar i en situation själv, upplever den på egen hand. Så nu har jag ändrat mig.

När jag nyligen tvingades ta bilen till andra änden av staden, innan jag skulle tillbaka nästan hela vägen igen, strax efter klockan halvåtta en trevlig torsdagsmorgon fick jag uppleva den, rusningstrafiken – jo, men den finns faktiskt och den är mycket irriterande. Jag trodde att jag gjorde smarta vägval, vilket det visade sig att jag inte alls gjorde och det kanske inte ens går den där tiden, och jag försökte tänka att jag i alla fall var ute i god tid för att hinna till mitt jobb. Men trots att det känns som om tiden står still när trafiken står still, så gjorde den inte det. Två minuter i åtta sprang jag in på jobbet och svor över kaoset där ute. Bilar och bussar överallt.

Hur är det ens möjligt att vägar som ser så breda och fina ut inte kan svälja den trafik som är tidiga morgnar och på eftermiddagarna? Hur är det möjligt att världens största rondeller, som väl Skövdes är, kan kännas små?

Jag minns att någon tjänsteman på kommunen har sagt att det är detta man förmodligen måste lära sig att stå ut med som Skövdebo. När staden växer kommer den här typen av ”angenäma” problem på köpet, angenämt så till vida att vi vill ha hit folk. Och det är jag helt på det klara med, jag älskar när Skövde växer, när det byggs bostäder och företag expanderar och bygger nytt, men måste inte gator och vägar hänga med?

Men kanske är det en uppmaning – de som kan cykla eller gå – gör det! Då slipper man bli vansinnig på köerna. Och man bidrar dessutom till – vilket är det bästa – minskade avgaser och utsläpp. Perfekt!

Hiss: Bilen, man klarar sig inte utan den...

Diss: ...men ibland är den bara i vägen

Jag har ibland skrattat lite åt personer som talar om rusningstrafik i Skövde och när jag har skrivit artiklar i ämnet har jag – som alltid promenerar till jobbet – haft svårt att föreställa mig att det faktiskt är köer i Skövde. ”Rusningstrafik?! Haha, inte i Skövde va?” har faktiskt varit lite av min inställning. Trots att jag svart på vitt har sett siffror med trafikmängder, sett bilder på köer, hört folk, bland annat arbetskamrater snacka (”Men visst överdriver ni lite nu?”, har jag sagt till dem då), och dessutom själv sett hur det ser ut på exempelvis Vadsbovägen.

Men okej, polletten trillar liksom inte ner helt förrän man hamnar i en situation själv, upplever den på egen hand. Så nu har jag ändrat mig.

När jag nyligen tvingades ta bilen till andra änden av staden, innan jag skulle tillbaka nästan hela vägen igen, strax efter klockan halvåtta en trevlig torsdagsmorgon fick jag uppleva den, rusningstrafiken – jo, men den finns faktiskt och den är mycket irriterande. Jag trodde att jag gjorde smarta vägval, vilket det visade sig att jag inte alls gjorde och det kanske inte ens går den där tiden, och jag försökte tänka att jag i alla fall var ute i god tid för att hinna till mitt jobb. Men trots att det känns som om tiden står still när trafiken står still, så gjorde den inte det. Två minuter i åtta sprang jag in på jobbet och svor över kaoset där ute. Bilar och bussar överallt.

Hur är det ens möjligt att vägar som ser så breda och fina ut inte kan svälja den trafik som är tidiga morgnar och på eftermiddagarna? Hur är det möjligt att världens största rondeller, som väl Skövdes är, kan kännas små?

Jag minns att någon tjänsteman på kommunen har sagt att det är detta man förmodligen måste lära sig att stå ut med som Skövdebo. När staden växer kommer den här typen av ”angenäma” problem på köpet, angenämt så till vida att vi vill ha hit folk. Och det är jag helt på det klara med, jag älskar när Skövde växer, när det byggs bostäder och företag expanderar och bygger nytt, men måste inte gator och vägar hänga med?

Men kanske är det en uppmaning – de som kan cykla eller gå – gör det! Då slipper man bli vansinnig på köerna. Och man bidrar dessutom till – vilket är det bästa – minskade avgaser och utsläpp. Perfekt!

Hiss: Bilen, man klarar sig inte utan den...

Diss: ...men ibland är den bara i vägen

  • Lena Jonsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.