24 okt 2014 04:00

23 jan 2015 15:52

Mouritsen: En intressant upplevelse

Den bästa gåvan sägs ofta vara en upplevelse. Många människor har egentligen allt det de behöver en bit upp i vuxen ålder. Därefter blir många saker som ges bort, om inte en belastning, så i alla fall tämligen onödiga.

Visst händer det ibland att man kommer på något bra att önska sig men ofta är dessa saker aningen alldeles för dyra eller också känns det inte särskilt rockigt att ge bort ett paket med betongborr, eller fyra stolsdynor i beige ton... så då får det bli en porslinsfigur... eller en cd med okända Sinatrainspelningar istället.

På grund av dessa I-landsproblem har idén att ge bort en upplevelse istället för en sak seglat upp som ett säkert alternativ. Varför inte bio- eller teaterbiljetter till valfri föreställning? En spa-upplevelse kan också sitta fint och det finns en mängd olika upplevelser man kan välja att ge den som har allt, eller som inte har vett att önska sig något vettigt.

Det är de trevliga upplevelserna.

Det finns andra sorter. Fast dem tenderar man inte att ge bort för de har en märklig förmåga att dyka upp av sig själva.

Jag hade en intressant upplevelse för en del år sedan när jag drev min bokhandel Flemmings Böcker. Ett år blev jag till min glädje nominerad till kategorin Årets Butik vid handelsgalan på Billingehus.

Nu gick utmärkelsen istället till Berndt Johansson som drev en inredningsbutik i Skövde då. Men året efter instiftades en ny kategori som hette Årets Hedersomnämnande. Den blev jag också nominerad till och full av förhoppningar for fästmön och jag iväg för att delta även i den handelsgalan. Där var mingel, supé och underhållning och sedan skulle de olika priserna delas ut. Till varje kategori hade tre butiker eller tre personer nominerats, utom till kategorin Årets Hedersomnämnande. Till den hade endast en butik nominerats... min.

Så jag kände mig rätt säker på att få priset det här året och fästmön och jag lyssnade glatt på alla motiveringar till priser, tacktal från mottagarna och sedan var det dags för min kategori.

Precis när det sades att jag skall få utmärkelsen gick en servitris förbi vårt bord och råkade i trängseln knuffa till en vattenkaraff så att den tömdes rätt ner i skrevet på mig.

Som tur var hade jag inte på mig ljusa byxor utan svarta så det syntes knappt, men när jag stod där inför publiken och tog emot livets kanske enda utmärkelse var jag dyblöt ända in på de mest intima delarna och det kändes som om jag hade kissat ner mig.

Det var en upplevelse av den andra sorten.

Hiss: Att få uppskattning. Det värmer i hjärtat och vi borde ge det till varandra oftare.

Diss: Obeslutsamma katter. Först skrik vid dörren, men när husse öppnar vill man absolut inte ut.

Visst händer det ibland att man kommer på något bra att önska sig men ofta är dessa saker aningen alldeles för dyra eller också känns det inte särskilt rockigt att ge bort ett paket med betongborr, eller fyra stolsdynor i beige ton... så då får det bli en porslinsfigur... eller en cd med okända Sinatrainspelningar istället.

På grund av dessa I-landsproblem har idén att ge bort en upplevelse istället för en sak seglat upp som ett säkert alternativ. Varför inte bio- eller teaterbiljetter till valfri föreställning? En spa-upplevelse kan också sitta fint och det finns en mängd olika upplevelser man kan välja att ge den som har allt, eller som inte har vett att önska sig något vettigt.

Det är de trevliga upplevelserna.

Det finns andra sorter. Fast dem tenderar man inte att ge bort för de har en märklig förmåga att dyka upp av sig själva.

Jag hade en intressant upplevelse för en del år sedan när jag drev min bokhandel Flemmings Böcker. Ett år blev jag till min glädje nominerad till kategorin Årets Butik vid handelsgalan på Billingehus.

Nu gick utmärkelsen istället till Berndt Johansson som drev en inredningsbutik i Skövde då. Men året efter instiftades en ny kategori som hette Årets Hedersomnämnande. Den blev jag också nominerad till och full av förhoppningar for fästmön och jag iväg för att delta även i den handelsgalan. Där var mingel, supé och underhållning och sedan skulle de olika priserna delas ut. Till varje kategori hade tre butiker eller tre personer nominerats, utom till kategorin Årets Hedersomnämnande. Till den hade endast en butik nominerats... min.

Så jag kände mig rätt säker på att få priset det här året och fästmön och jag lyssnade glatt på alla motiveringar till priser, tacktal från mottagarna och sedan var det dags för min kategori.

Precis när det sades att jag skall få utmärkelsen gick en servitris förbi vårt bord och råkade i trängseln knuffa till en vattenkaraff så att den tömdes rätt ner i skrevet på mig.

Som tur var hade jag inte på mig ljusa byxor utan svarta så det syntes knappt, men när jag stod där inför publiken och tog emot livets kanske enda utmärkelse var jag dyblöt ända in på de mest intima delarna och det kändes som om jag hade kissat ner mig.

Det var en upplevelse av den andra sorten.

Hiss: Att få uppskattning. Det värmer i hjärtat och vi borde ge det till varandra oftare.

Diss: Obeslutsamma katter. Först skrik vid dörren, men när husse öppnar vill man absolut inte ut.

  • Flemming Mouritsen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.