04 dec 2014 04:00

23 jan 2015 15:54

Att leva i den bästa av världar

Häromdagen var jag ånyo tillbaka i Oslo. Den här gången avstod jag från att flyga och tog istället tåget till den norska huvudstaden. Där spankulerade jag fritt och tog intryck av atmosfären. Är det här världens bästa land? frågade jag mig när jag vandrade längs Karl Johans gate. Frågan var logisk men också komplext och när jag riktade den till mig själv blev även jag svaret skyldig.

Efter flera timmars färd anlände slutligen tåget till Oslo central på torsdagskvällen och det visade sig till slut förvånande nog inte vara försenat, ty den här gången lyckades de faktiskt köra in och hålla tidtabellen trots eftersläpningar och andra komplikationer under resans gång.

Oslo i slutet av november och jag kan förstå om folk blir skeptiska inför den kombinationen. Många ser framför sig kyla och mörker i en nordisk stad som alla andra på det norra halvklotet så här års. Visst stämmer det men Oslo erbjuder också en storstads alla möjligheter fast den går att jämföra med Göteborg. Shoppingbutiker och ett rikligt uteliv i en pulserande stad är goda egenskaper.

Det finns dock saker som är sämre men det gör det i alla samhällen. Vi människor är inga perfekta individer och det finns heller inte något perfekt samhälle. Att få köpa öl på Ica eller i någon annan livsmedelsbutik framstår som väldigt liberalt i ett land som en tidigare S-märkt minister har beskrivit som ”den sista Sovjetstaten” och med tanke på vår egen restriktiva alkoholpolitik närmast revolutionerande. Samtidigt finns det andra föga flexibla bestämmelser såsom att det är förbjudet att röka på tågperronger i Norge medan det är tillåtet i Sverige. Småfrågor kan tyckas och som det råder delade meningar kring men det visar på att inget är givet.

I början av november presenterades det en undersökning som visade att Norge var världens bästa land att bo i. Detta enligt brittiska Legatum institute och för andra året i följd när de har rangordnat 142 länder i världen. Sverige kom först på en sjätte plats. Undersökningen bygger på saker såsom personlig frihet, företagsklimat, kvalitet på hälsa och utbildning, hur trygga invånarna känner sig, ekonomisk standard och hur nöjda folk är med myndigheter.

Med denna undersökning färskt på minnet kom jag att tänka på Norgevisan som är ett utryck för något helt annat. Det är ursprungligen en satirisk sång av Hasse och Tage som framfördes av ”Moltas” Eriksson i programmet Mosebacke monarki, men som Magnus Uggla gjorde en nyare version av på Idrottsgalan 2010 som jag bättre erinrade mig. Hur var det protestsången gick? ”Norge, det är ett ruttet land ...”

När jag gick på gatorna i Oslo och tänkte på resultatet av undersökningen kunde jag inte bestämma mig för om det verkligen stämde. Som svensk vill jag ju alltid att Sverige ska vara världens bästa land och kanske är vårt land också det om vi själva får avgöra även om det inte alltid låter så i den allmänna debatten.

Ett ordspråk säger oss att: Blott Sverige svenska krusbär har. Det stämmer men det finns även krusbär i andra länder som för tankarna till våra egna trots att de inte är svenska. Att förena det bästa av olika världar är förmodligen det bästa. Om det är möjligt är en annan sak men Norge har i alla fall sin egen charm.

Efter flera timmars färd anlände slutligen tåget till Oslo central på torsdagskvällen och det visade sig till slut förvånande nog inte vara försenat, ty den här gången lyckades de faktiskt köra in och hålla tidtabellen trots eftersläpningar och andra komplikationer under resans gång.

Oslo i slutet av november och jag kan förstå om folk blir skeptiska inför den kombinationen. Många ser framför sig kyla och mörker i en nordisk stad som alla andra på det norra halvklotet så här års. Visst stämmer det men Oslo erbjuder också en storstads alla möjligheter fast den går att jämföra med Göteborg. Shoppingbutiker och ett rikligt uteliv i en pulserande stad är goda egenskaper.

Det finns dock saker som är sämre men det gör det i alla samhällen. Vi människor är inga perfekta individer och det finns heller inte något perfekt samhälle. Att få köpa öl på Ica eller i någon annan livsmedelsbutik framstår som väldigt liberalt i ett land som en tidigare S-märkt minister har beskrivit som ”den sista Sovjetstaten” och med tanke på vår egen restriktiva alkoholpolitik närmast revolutionerande. Samtidigt finns det andra föga flexibla bestämmelser såsom att det är förbjudet att röka på tågperronger i Norge medan det är tillåtet i Sverige. Småfrågor kan tyckas och som det råder delade meningar kring men det visar på att inget är givet.

I början av november presenterades det en undersökning som visade att Norge var världens bästa land att bo i. Detta enligt brittiska Legatum institute och för andra året i följd när de har rangordnat 142 länder i världen. Sverige kom först på en sjätte plats. Undersökningen bygger på saker såsom personlig frihet, företagsklimat, kvalitet på hälsa och utbildning, hur trygga invånarna känner sig, ekonomisk standard och hur nöjda folk är med myndigheter.

Med denna undersökning färskt på minnet kom jag att tänka på Norgevisan som är ett utryck för något helt annat. Det är ursprungligen en satirisk sång av Hasse och Tage som framfördes av ”Moltas” Eriksson i programmet Mosebacke monarki, men som Magnus Uggla gjorde en nyare version av på Idrottsgalan 2010 som jag bättre erinrade mig. Hur var det protestsången gick? ”Norge, det är ett ruttet land ...”

När jag gick på gatorna i Oslo och tänkte på resultatet av undersökningen kunde jag inte bestämma mig för om det verkligen stämde. Som svensk vill jag ju alltid att Sverige ska vara världens bästa land och kanske är vårt land också det om vi själva får avgöra även om det inte alltid låter så i den allmänna debatten.

Ett ordspråk säger oss att: Blott Sverige svenska krusbär har. Det stämmer men det finns även krusbär i andra länder som för tankarna till våra egna trots att de inte är svenska. Att förena det bästa av olika världar är förmodligen det bästa. Om det är möjligt är en annan sak men Norge har i alla fall sin egen charm.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.