20 dec 2014 05:00

23 jan 2015 15:55

Julevangeliet i nutid, del 2

I dag fortsätter berättelsen från förra lördagen, då Josef som genom sin härkomst fått sitt hus sönderbombat och som flytt till Sverige tillsammans med Maria, sin trolovade, som väntade sitt barn. Maria hade nu genomgått förlossningen och tagit barnet med sig tillbaka till flyktinglägret, eftersom det inte fanns plats på sjukhuset för asylsökande utan akuta vårdbehov.

När barnet hade fötts i flyktinglägret kom några kloka människor och frågade: Var finns det nya barnet? Vi har sett på teve att flyktingar har det svårt även i Sverige, och vi har kommit för att bidra med några prylar till hans hylla. När några andra politiker hörde detta blev de oroade, och de undrade hur stor volym sådana här flyktingbarn landet egentligen skulle kunna ta emot. De samlade landets experter på integration och funderade över hur många som skulle komma under 2015.

De kloka människorna brydde sig dock mer om mänsklig värdighet än om volymer, och de begav sig till flyktinglägret och levererade blöjor, kläder och lakan till en av de heliga familjer som pressats in i det lilla rummet med toalett i korridoren.

Refektionsfrågor: Är vi medvetna om att de mänskliga rättigheterna gäller alla människor? Rätten till privatliv, tak över huvet och mat för dagen?

Är det vettigt att Maria och Josef i den här berättelsen får 19 kronor om dagen var att leva på, eftersom de är flyktingar och bor i flyktingförläggning?

Är det vettigt att asylsökande endast har rätt till sjukvård som inte kan anstå, och att vi på så sätt gör skillnad på människor?

Är det vettigt att en god vän till mig som är asylsökande kände sig manad att ta med sig två vägglöss från flyktingförläggningen i en liten burk till Migrationsverket för att övertyga sin handläggare att det inte är vanliga myggbett (i december) som han och hans fru drabbats av?

Är det vettigt att det är svårare att få ett jobb och hyra en lägenhet bara för att en är född i ett annat land och har ett arabisk-klingande namn?

Är det vettigt att socialtjänstlagen är utformad så att det är möjligt att inte erbjuda alla människor tak över huvet?

Men, tänd ett ljus och låt det brinna. Flyktingbarnet Jesus fick tre presenter av kloka människor: guld, rökelse och myrra. Flyktingbarnen i Skaraborg får hjälp av kloka människor: genom Lyktan och andra organisationer slipper barnen att frysa om fötterna. Varje gång någon lämnar något till Lyktan, stort eller smått, tänker jag; det var mörkt, men det blev ljusare för en stund.

Hiss: Julen närmar sig

Diss: Svår tid för många

När barnet hade fötts i flyktinglägret kom några kloka människor och frågade: Var finns det nya barnet? Vi har sett på teve att flyktingar har det svårt även i Sverige, och vi har kommit för att bidra med några prylar till hans hylla. När några andra politiker hörde detta blev de oroade, och de undrade hur stor volym sådana här flyktingbarn landet egentligen skulle kunna ta emot. De samlade landets experter på integration och funderade över hur många som skulle komma under 2015.

De kloka människorna brydde sig dock mer om mänsklig värdighet än om volymer, och de begav sig till flyktinglägret och levererade blöjor, kläder och lakan till en av de heliga familjer som pressats in i det lilla rummet med toalett i korridoren.

Refektionsfrågor: Är vi medvetna om att de mänskliga rättigheterna gäller alla människor? Rätten till privatliv, tak över huvet och mat för dagen?

Är det vettigt att Maria och Josef i den här berättelsen får 19 kronor om dagen var att leva på, eftersom de är flyktingar och bor i flyktingförläggning?

Är det vettigt att asylsökande endast har rätt till sjukvård som inte kan anstå, och att vi på så sätt gör skillnad på människor?

Är det vettigt att en god vän till mig som är asylsökande kände sig manad att ta med sig två vägglöss från flyktingförläggningen i en liten burk till Migrationsverket för att övertyga sin handläggare att det inte är vanliga myggbett (i december) som han och hans fru drabbats av?

Är det vettigt att det är svårare att få ett jobb och hyra en lägenhet bara för att en är född i ett annat land och har ett arabisk-klingande namn?

Är det vettigt att socialtjänstlagen är utformad så att det är möjligt att inte erbjuda alla människor tak över huvet?

Men, tänd ett ljus och låt det brinna. Flyktingbarnet Jesus fick tre presenter av kloka människor: guld, rökelse och myrra. Flyktingbarnen i Skaraborg får hjälp av kloka människor: genom Lyktan och andra organisationer slipper barnen att frysa om fötterna. Varje gång någon lämnar något till Lyktan, stort eller smått, tänker jag; det var mörkt, men det blev ljusare för en stund.

Hiss: Julen närmar sig

Diss: Svår tid för många

  • Karin Långström Vinge

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.